Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Ένα ελπιδοφόρο βίωμα μετά 43 χρόνια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Ένα ελπιδοφόρο βίωμα μετά 43 χρόνια...

Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα προτιμώ να βρίσκομαι ανάμεσα σε μαθητές ή κατοίκους μακρινών περιοχών, συζητώντας για το τότε και την πάντα επίκαιρη εκείνη εξέγερση για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία". Φέτος για πρώτη φορά όμως βρέθηκα στο γιορτασμό μνήμης της 17ης Νοεμβρίου, σε Δημοτικό Σχολείο, το 2ο του Ζωγράφου. Οφείλω να σημειώσω ότι ένοιωθα αμήχανα πηγαίνοντας. Πως μιλάς εσύ 70άρης σε δεκάχρονα - δωδεκάχρονα παιδιά; Πως εκείνα προσλαμβάνουν το τόσο μακρινό γεγονός και όσα θετικά μα και αρνητικά του έχουν φορτώσει τα χρόνια; Πως οι δάσκαλοί τους θα έχουν διοργανώσει αυτόν τον τόσο ξεχωριστό από την φύση των προταγμάτων του γιορτασμό; Πως οι γονείς των παιδιών θα αντιδρούσαν σε όλα αυτά; Και τα ερωτήματα πλήθαιναν μαζί με την αμηχανία μου.

Όλα αυτά έσβησαν όμως με την είσοδο στην αίθουσα του γιορτασμού και το συναπάντημα με τα γελαστά πρόσωπα παιδιών και δασκάλων. Τίποτε από τις συνήθεις σχολικές γιορτές της μνήμης μου, δεν είχε να κάνει με αυτό που βίωσα και το οποίο με οδήγησε και σ" αυτό το τόσο προσωπικό σημείωμα. Ο τίτλος της όλης γιορτής "Αν μαθαίνουμε από το παρελθόν … να κοιτάξουμε το μέλλον", το προσεκτικά επιλεγμένο και μονταρισμένο πρόγραμμα ιστορικών βίντεο, διεθνών και εσωτερικών επικαίρων, παραληρηματικών λόγων του Δικτάτορα, τα τραγούδια των παιδιών δεμένα με την μουσική που έπαιζε ο δάσκαλός τους, τα μικρά τους επικαιρικά σκετς που έδιναν όλα το χρώμα φόβου και χαράς που μας συνείχε τότε, χωρίς τίποτε το μεγαλόστομο κι άπιαστα ηρωικό, τα άσπρα τους πουκάμισα με τα κόκκινα μαντήλια, ο χορός τους με το "Σ' αυτή την γειτονιά", η άδολη ματιά τους που συνταίριαζε τόσο με τις αντιδράσεις των δασκάλων και των γονιών τους, δημιουργούσε μια συλλογικότητα ελευθερίας κι ελπίδας. Μα εκείνο που με εντυπωσίασε πάνω απ" όλα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε μαζί τους. Η καθάρια ματιά τους, η ελευθερία των κριτικών τους ερωτήσεων, χωρίς τίποτε το προσποιητό που υπερέβαινε την ηλικιακή διαφορά, με έκανε να νοιώσω για μια ακόμη φορά πόσο εκείνη η Εξέγερση λειτουργεί καταλυτικά και ελευθεριακά ανάμεσα στα νιάτα. Το κοινό μας περπάτημα μέχρι την πλατεία, που βρίσκεται η αναμνηστική στήλη ενός συνομήλικου τους που έπεσε εκεί από αδέσποτη σφαίρα εκείνη την "Παρασκευή του φονιά" με την εναπόθεση λίγων κόκκινων γαρύφαλλων, έκλεισε τούτη την εμπειρία που τροφοδότησε για μια ακόμη φορά, την πίστη μου στην επερχόμενη νέα γενιά ελπίδων κι νέων αδιαμεσολάβητων αγώνων Ελευθερίας και συνεχώς διευρυνόμενης Δημοκρατίας!

Πόσο διαφορετικά όλα τούτα τα ουσιαστικά και δημιουργικά, από τα βραδινά… μιας πορείας κομματικά πολυδιασπασμένης, και ασφυκτικά αστυνομοκρατούμενης, που δεν ξεκινά καν την ίδια ώρα για όλους, ούτε εδώ και χρόνια από το χώρο του Πολυτεχνείο, αλλά από διάφορα σημεία της Αθήνας. Ή τα ακόμη εντονότερα ανεύθυνα έκτροπα, εκείνων των λίγων νέων συμπολιτών που σε ριζική αντίθεση με τους νέους του τότε που αντιμετωπίζαμε κατά πρόσωπο τη βία της Χούντας, κρύβουν σε κουκούλες τα πρόσωπά τους και προβαίνουν σε καταστροφές και φωτιές σε ένα σόου για την τρομολαγνική τηλεοπτική εικόνα...!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL