Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Δίκην δημοσίου απολογισμού ή ένας χρόνος στη Διοίκηση του ΕΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκην δημοσίου απολογισμού ή ένας χρόνος στη Διοίκηση του ΕΑΠ

«...Συνιστά πρόκληση σήμερα για όλους μας, η αναζήτηση πολιτικών που θα εμβαθύνουν το ακαδημαϊκό και κοινωνικό έργο του ΕΑΠ και θα ενισχύσουν την αποστολή του ως ένα μαζικό πανεπιστήμιο, προσανατολισμένο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στην κατεύθυνση αυτή η Διοίκηση θα επεξεργαστεί ένα σχέδιο ρυθμίσεων, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στο ΕΑΠ, αφενός νέων άξιων επιστημόνων με στόχο την ενίσχυση του ακαδημαϊκού προσωπικού, και αφετέρου φοιτητών που πλήττονται καίρια από την οικονομική κρίση…». Αυτά αναφέρονταν στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015, απευθυνόμενη σε φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό του ΕΑΠ.

Μέχρι σήμερα έγιναν πολλά βήματα στην υλοποίηση των στόχων που είχαμε θέσει. Επιγραμματικά και μόνο αναφέρουμε:

Ακαδημαϊκή λειτουργία

Θεσμοθέτηση 9 παραρτημάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίπολη, Κομοτηνή, Κοζάνη, Ιωάννινα, Αρχάνες, Χανιά, με στόχο να δημιουργηθούν κατά τόπους εστίες πανεπιστημιακής κοινότητας, με βιβλιοθήκες-αναγνωστήρια, διοργάνωσης επιστημονικών, πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά και χώροι κοινωνικής συναναστροφής των φοιτητών.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 εισήχθηκαν 6 νέα Προγράμματα:

1 Δημιουργική Γραφή (Μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

2 Ειδική Αγωγή (Μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

3 Αντιμετώπιση της Γήρανσης και των χρόνιων νοσημάτων

(Μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

4 Σύγχρονη Δημοσιογραφία.

5 Αθλητικές σπουδές: Ιστορία, Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία.

6 Language educati*n f*r Refuges and Emigrants.

Ένα ακόμη Πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας (Προπτυχιακό με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρονται από το ΕΑΠ 20 υποτροφίες σε κρατούμενους για σπουδές στο Ίδρυμα σε οποιοδήποτε Πρόγραμμα. Επίσης εισάγονται 20 φοιτητές/κρατούμενοι πλέον του όποιου αριθμού εισακτέων.

Σημειώνουμε ότι στα 14 τελευταία έτη, από τα 19 της λειτουργίας του ΕΑΠ, τα νέαΠρογράμματα Σπουδών ήταν μόλις 4.

Κατάργηση της κλήρωσηςστην επιλογή των Φοιτητών. Ειδικά στα νέα ΜΠΣ, εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι.

Εκπαιδευτική διαδικασία-Υλικό

Επεκτάθηκε από φέτος η εκπαιδευτική λειτουργία σε 14 πόλεις, ήτοι σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίπολη, Κομοτηνή, Κοζάνη, Ιωάννινα, Αρχάνες, Χανιά, Βόλο, Ιωάννινα, Αγρίνιο, Κέρκυρα, για να περιοριστεί η μετακίνηση των φοιτητών και άρα να μειωθεί η φοιτητική δαπάνη. Επίσης η Διοικούσα μετέφερε τις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στις εγκαταστάσεις των ΑΕΙ της χώρας.

Το μέλλον σε ένα πανεπιστήμιο που στηρίζεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στο εκπαιδευτικό του υλικό. Έτσι, προσφέραμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα για αποκλειστική χρήση ψηφιακού υλικού σε 25 Θεματικές Ενότητες. Περίπου 1.100 φοιτητές αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα.

Παρακολούθηση των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων για τους Φοιτητές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και από μακριά (*nline παρακολούθηση). Το μέτρο θα αναπτυχθεί πλήρως γιαόλα τα προγράμματα παλαιά και νέα την περίοδο 2017-2018.

Μέλη ΣΕΠ

Η ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού είναι επιβεβλημένη, κι αυτό επειδή το ΕΑΠ μπορεί να αποτελέσει κομβικό ακαδημαϊκό φορέα στην αντιμετώπιση του braindrainτης χώρας. Η Διοικούσα βρήκε μπροστά της ένα διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο επιλογής των μελών ΣΕΠτης τριετίας 2014-17. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους θα συντάξει έναν καινούργιο χάρτησυνεργασίας με μέλη ΣΕΠ. Παρά ταύτα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και συγκεκριμένα στα νέα Προγράμματα Σπουδών, επιβεβαίωσε τη βούλησή της να προωθήσει την ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού, ρίχνοντας το βάρος σε άνεργους και μερικώς απασχολούμενους νέουςεπιστήμονες με βασική καινοτομία στην επιλογή τη διαθεσιμότητα του υποψηφίου και το ερευνητικό έργο του την τελευταία 5ετία.

Φοιτητική Μέριμνα

Η ιδιαιτερότητα των φοιτητών του ΕΑΠ σε σχέση με τους φοιτητές των άλλων ΑΕΙ, υπαγόρευσαν σειράπρωτοβουλιών για την οικονομική ανακούφισή τους και την παροχή διευκολύνσεων:

* Δημιουργία δομής Φοιτητικής Μέριμνας με σκοπό την ενασχόληση, μελέτη και υπόδειξη προβλημάτων και θεμάτων φοιτητικού ενδιαφέροντος.

* Μείωση του ύψους της οικονομικής συνδρομής των Φοιτητών κατά 50 ευρώ.

* Μείωση του ποσού που καταβάλλει ο Φοιτητής σε περίπτωση που έχει αντεπεξέλθει επιτυχώς στις προβλεπόμενες Εργασίες για το δικαίωμα συμμετοχής στις γραπτές εξετάσεις σε 50 ευρώ (ήταν 250ευρώ).

* Μείωση της οικονομικής συνδρομής σε Φοιτητές/συγγενείς α’ βαθμού κατά 20%.

* Διευκόλυνση της καταβολής της οικονομικής συνδρομής των Φοιτητών χωρίς πιστωτική κάρτα σε 6δόσεις (μέχρι 31/12).

* Σύμβαση με ΠΟΑΥΣ (ΚΤΕΛ) για μειωμένο εισιτήριο κατά 50% στις μετακινήσεις φοιτητών με επιβάρυνση του ΕΑΠ.

* Έκδοση Φοιτητικής Ταυτότητας των Φοιτητών του ΕΑΠ από την ΕΔΕΤ κατά το ανάλογο των Φοιτητώνόλων των ΑΕΙ της χώρας.

* Εγκατάσταση υποδομής και λειτουργία σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο webradi* με πλήρεςπρόγραμμα εντός του Φθινοπώρου.

Υπογραμμίζουμε, τέλος, την αύξηση των υποτροφιών κατά 295 σε σχέση με το προηγούμενοακαδημαϊκό έτος (2015-2016: 1.904 υποτροφίες έναντι 1.609 το 2014-2015).

Η ειδική μέριμνα της Διοικούσας Επιτροπής για την ανάπτυξη της έρευνας σε όλη την ακαδημαϊκήπυραμίδα συνοψίζεται στα εξής:

* Θεσμοθέτηση των Μεσαίου Μεγέθους εσωτερικών προγραμμάτων ενίσχυσης της έρευνας και τωννέων ερευνητών (ΠΕΝΕΡ) κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας και αξιολόγησης από εξωτερικούς κριτές. Τα προγράμματα αυτά (7 συνολικά διετούς διάρκειας, απευθύνονται στα μέλη ΔΕΠ με προϋπολογισμό 30.000 € και συνολικού 210.000 το καθένα, το 70% του οποίου κατευθύνεται υποχρεωτικάστην ενίσχυση νέων ερευνητών.

* Οικονομική ενίσχυση των Κοσμητειών για την υποστήριξη της έρευνας των μελών ΔΕΠ αλλά των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων (η ενίσχυση για το 2016 θα είναι 50.000€).

* Θέσπιση 5 Ερευνητικών Εργαστηρίων στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Πανεπιστήμιο και Κοινωνία

* Υλοποίηση Προγράμματος εκπαίδευσης προσφύγων με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με επιβάρυνση του ΕΑΠ (1 εκατομμύριο σε βάθος τριετίας)

* Υλοποίηση χρόνιου αιτήματος υπαλλήλων για οργάνωση θερινής απασχόλησης μικρών παιδιών στις εγκαταστάσεις της Περιβόλας με δαπάνες του Ιδρύματος.

* Συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για οργάνωση Παιδικού Σταθμού στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙμε εξασφάλιση των λειτουργικών δαπανών από το ΕΑΠ. Θα ξεκινήσει το 2017.

* Συμμετοχή στην πανελλήνια έκθεση Patras IQ (Σύνδεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας με την Επιχειρηματικότητα).

* Οικονομική και υλική προσφορά στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

* Πολιτιστικό Τριήμερο με τίτλο «Το ΕΑΠ στην πόλη» που αποσκοπεί στην άρση της ‘απομόνωσης’ τουΕΑΠ στην Πάτρα. Το πρώτο έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη 2016.

* Οργάνωση Θεατρικής Ομάδας Υπαλλήλων.

Είναι προφανές ότι ένας χρόνος δεν αρκεί για την επίτευξη ολοκληρωμένων τομών σε όλα τα επίπεδα.Ωστόσο έγιναν τόσες και τέτοιας έκτασης αλλαγές, που ισχυροποιούν την πεποίθησή μας ότι οι στόχοιτης ακαδημαϊκής και διοικητικής αναβάθμισης μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Το ΕΑΠ παραμένει ένα πανεπιστήμιο με έντονη κοινωνική διάσταση, κι αυτό επειδή η μέθοδος της ΕξΑποστάσεως εκπαίδευσης παρέχει δυνατότητα φοίτησης σε χιλιάδες πολίτες που διαμένουν στη χώραή στο εξωτερικό.

Με τη συνέργεια των ακαδημαϊκών δομών του Ιδρύματος, με την υποστήριξη του διοικητικού προσωπικού και τη θεσμική συμπαράσταση της Πολιτείας το ΕΑΠ μπορεί να γίνει ο ακαδημαϊκός πόλος έλξηςχιλιάδων φοιτητών της χώρας και συνεπώς να καταστεί ως ένα από τα κορυφαία ΑΕΙ της Ελλάδας, αλλά και ως ένα από τα καλύτερα στο είδος του πανεπιστήμιο στην Ευρώπη.

*Βασίλης Καρδάσης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL