Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
73.000 νέοι φοιτητές στις σχολές από Σεπτέμβρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

73.000 νέοι φοιτητές στις σχολές από Σεπτέμβρη

Σχεδόν 73.000 νέοι φοιτητές πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, 2.000 περισσότεροι από πέρυσι, υπερκαλύπτοντας έτσι την αύξηση των θέσεων που διατέθηκαν φέτος από τα ΑΕΙ. Στις εξετάσεις συμμετείχαν από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων 105.548 μαθητές, ενώ κενές θέσεις σε όλα τα τμήματα της χώρας μένουν μόλις 621.

Οι επιτυχόντες θα κληθούν μέσα στον Σεπτέμβριο να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο τμήμα τους, η οποία για πρώτη φορά φέτος θα γίνει εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά (πέρυσι ήταν ηλεκτρονική η προεγγραφή). Την επόμενη εβδομάδα θα βγει η σχετική εγκύκλιος που θα ορίζει τη διαδικασία των εγγραφών, το πιθανότερο εντός των πρώτων 15 ημερών του μήνα.

Στόχος είναι μετά τις εγγραφές να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η διαδικασία των αιτήσεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών, τα κριτήρια και τα όρια επί των οποίων δεν τροποποιούνται σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασταύρωσης οικονομικών στοιχείων το ταχύτερο. Στόχος είναι να μη χαθεί φέτος το εξάμηνο για τους νέους φοιτητές που θα αιτηθούν τη μετεγγραφή τους.

Ξεκινάει, λοιπόν, μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά για 72.973 φοιτητές, η πλειονότητα των οποίων επέλεξε το νέο σύστημα εξέτασης των 4+1 μαθημάτων, όπως έδειξε η “ακτινογραφία” των φετινών πανελλαδικών. Ωστόσο όσοι επέμειναν στο παλιό σύστημα εξετάσεων ήταν οι "ευνοημένοι" της διαδικασίας, καταγράφοντας ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Του ύψους οι ιατρικές, του βάθους τα παιδαγωγικά

Οι φετινές βάσεις δεν μπορούν ευθέως να συγκριθούν με τις περσινές, αφού “τα συστήματα ήταν διαφορετικά”, όπως επισήμανε εξάλλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής.

Σαφές είναι, πάντως, το ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που ήθελαν τις ιατρικές σχολές και τα παραϊατρικά τμήματα να καταγράφουν άνοδο· το ίδιο και τα... κακά μαντάτα για τα παιδαγωγικά που κατρακύλησαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, το Παιδαγωγικό Δημοτικής στην Αθήνα υποχώρησε σχεδόν 9% σημειώνοντας τη μικρότερη πτώση ανάμεσα στα παιδαγωγικά, με άλλα τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου να “πέφτουν” έως και 30%.

Πέραν της αδιοριστίας των αποφοίτων εκπαιδευτικών, η απομόνωση των σχετικών σχολών σε ένα επιστημονικό πεδίο τις απομόνωσε σε επίπεδο επιλογής. Από τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών που παραδοσιακά διάλεγαν παιδαγωγικά 5,6 χιλιάδες επέλεξαν να εξεταστούν στα Μαθηματικά, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σχολές αυτές, την ώρα που 7,5 χιλιάδες υποψήφιοι της ίδιας ομάδας επέλεξαν Βιολογία ως πέμπτο μάθημα (για το οποίο είχαν μειωμένο, μάλιστα, συντελεστή βαρύτητας).

Οι εκπλήξεις

Μέσα στις εκπλήξεις των πανελλαδικών ήταν τα τουριστικά, με την άνοδο στην ΑΣΤΕΚ Κρήτης στο 78% και την αντίστοιχη σχολή στη Ρόδο στο 39%, αλλά και δύο νέες σχολές στην Πυροσβεστική Ακαδημία, που για πρώτη φορά δέχθηκαν υποψηφίους φέτος, κι όμως συγκέντρωσαν υψηλές βάσεις. Έκπληξη ήταν και η ζήτηση για το τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ, που προσέφερε φέτος πρώτη χρονιά 30 θέσεις, αλλά το διεκδίκησαν 2.800 υποψήφιοι.

Εκτός -πλειοψηφικά- οι θεωρητικοί

Η πλειονότητα όσων δεν κατάφεραν να μπουν στην Τριτοβάθμια (με το νέο σύστημα) ήταν της “θεωρητικής”. Σε σύνολο 27.000 υποψηφίων στις ανθρωπιστικές σπουδές, οι προσφερόμενες θέσεις στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών) ήταν 13.000, ενώ σε σύνολο 27.000 υποψηφίων των θετικών σπουδών οι θέσεις στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) ήταν σχεδόν διπλάσιες, 22.000. Και αντίστοιχα για τους 20.000 υποψηφίους της ομάδας Οικονομίας και Πληροφορικής οι θέσεις στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο ήταν 17.000.

Αν συνυπολογίσουμε ότι οι θέσεις στις Επιστήμες Υγείας ήταν περίπου 10.000 και καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους υποψηφίους των θετικών σπουδών, μπορούμε να συμπεράνουμε το προφίλ όσων έμειναν εκτός κάποιας σχολής.

Μια πιο ενδελεχής ματιά, πάντως, δείχνει ότι όσοι δεν πέτυχαν δεν ήταν και οι πιο... αδιάβαστοι ή μη ευνοημένοι από το υπάρχον εξεταστικό σύστημα, αφού είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μαθητή αριστούχου, με 18.000 μόρια, που όμως είχε δηλώσει μόνο ιατρικές σχολές, τις οποίες -για φέτος- δεν κατάφερε να “πιάσει”.

Γένους θηλυκού... η επιτυχία

Το προφίλ των επιτυχόντων συμπληρώνουν και στοιχεία για την κατανομή τους ανά φύλο. “Γένους θηλυκού” χαρακτήρισε τις φετινές πανελλαδικές και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Και πράγματι, σε σύνολο 58.455 υποψηφίων οι 30.929 ήταν γένους θηλυκού, ενώ αρσενικού οι 27.526. Διαφορά όχι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά με ενδιαφέρον! Όσο για εκείνους που πέτυχαν να μπουν στη σχολή ή το τμήμα που επέλεξαν πρώτο, πρόκειται για 10.264 φοιτητές.

Ευνοημένοι όσοι εξετάστηκαν με το παλιό σύστημα

Οι υποψήφιοι που επέλεξαν το νέο σύστημα πέτυχαν την εισαγωγή στο τμήμα που ήθελαν σε ποσοστό 78%, ενώ οι υποψήφιοι από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια που εξετάστηκαν με το προηγούμενο σύστημα των κατευθύνσεων πέτυχαν κατά 83%. Μάλιστα, οι υποψήφιοι των εσπερινών Γενικών και ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν στα 6 ή 7 μαθήματα του παλιού συστήματος είχαν ποσοστό επιτυχίας 97%!

Σημειωτέον ότι οι βάσεις στους επιτυχόντες του παλαιού συστήματος "κατρακύλησαν" στις δημοφιλέστερες σχολές, επιτρέποντας την εισαγωγή σε υποψηφίους με χαμηλότερες των... παραδοσιακών επιδόσεων. Η Νομική Αθήνας, για παράδειγμα, στους υποψηφίους με το παλιό σύστημα έγινε προσβάσιμη με 14.542 μόρια. Σχεδόν αμετάβλητες (ή με μικρή άνοδο) έμειναν βέβαια οι ιατρικές και παραϊατρικές σχολές, ωστόσο υποχώρησαν και οι φιλολογίες και τα παιδαγωγικά τμήματα.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι πολυτεχνικές σχολές για το παλαιό σύστημα, αλλά και τα δημοφιλέστερα τμήματα οικονομικών σπουδών, το ίδιο και τα πιο πολλά ΤΕΙ.

Ν. Φίλης: Το παρόν σύστημα εισαγωγής εξάντλησε τη δυναμική του

Στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων για το 2016, τονίζοντας ότι το παρόν σύστημα “έχει εξαντλήσει τη δυναμική του”. Στηρίζεται, όπως είπε, “στην υποβάθμιση του σχολείου και την ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης”. Προανήγγειλε, έτσι, την κατεύθυνση των αλλαγών, που θα γίνουν “χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές”. Εξάλλου ήδη έχει προαναγγελθεί η αποσύνδεση των πανελλαδικών εξετάσεων από το σχολικό έτος από τη νέα σχολική χρονιά.

“Το νέο σύστημα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Λυκείου” συνέχισε ο υπουργός Παιδείας και απευθυνόμενους στους υποψηφίους των εξετάσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα υπάρξει ανταπόκριση στον αγώνα τους”.

Ο Ν. Φίλης μίλησε και για το άνοιγμα των σχολείων και τη νέα σχολική χρονιά: “Ανοίγουν με όλες τις καλές προϋποθέσεις, με τους αναπληρωτές που έχουμε ήδη προκηρύξει, περίπου 21.000 θέσεις, καθώς επίσης με την έγκαιρη προετοιμασία για να καλυφθούν τα κενά που παραδοσιακά την τελευταία τριακονταετία εμφανίζονται τον Σεπτέμβριο στα σχολεία”.

Λίγες μόνο μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι, με αφορμή τη στάση της αντιπολίτευσης (“μητέρα των μαχών” έχει χαρακτηριστεί η διαβούλευση για την Παιδεία), κάλεσε “η εκπαίδευση αλλά και ειδικότερα τα σχολεία την κρίσιμη στιγμή που ανοίγουν να μην γίνουν αντικείμενο κομματικής αντιδικίας”.

Τέλος, σε ερώτηση για την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΤΕΙ, δεδομένης της σοβαρής υποχώρησης των βάσεων σε ορισμένα τμήματα, απάντησε: “Το θέμα τίθεται με όρους αναβάθμισης συνολικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”.

“Οι χαρές της επιτυχίας βρίσκονται μπροστά”

“Για τους νέους η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Οι χαρές της επιτυχίας βρίσκονται μπροστά” τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προς τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών.

"Οι δυσκολίες της ζωής δεν μπορούν να σταματήσουν την προσπάθεια. Κάθε εμπόδιο δημιουργεί πιο δυνατή θέληση για τους επόμενους αγώνες” δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη.

Για τις πανελλαδικές δεν έλειψαν ούτε τα σχόλια της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να αναρτά στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook: “Συγχαίρω θερμά τα παιδιά που μπαίνουν στις σχολές που επέλεξαν και εύχομαι να συνεχίσουν με προσήλωση και επιτυχία τις σπουδές τους. Εύχομαι, από την καρδιά μου, στα παιδιά που δεν μπήκαν σε κάποια σχολή να βάλουν νέους στόχους και να παλέψουν με αυτοπεποίθηση”.

"Aδράξτε τις ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική καταξίωση” ανέφερε προς τους επιτυχόντες ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Τέλος, “καλή δύναμη για τις δύσκολες μέρες, αλλά και τους όμορφους αγώνες που μας περιμένουν” ευχήθηκε το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL