Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Β. ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ: / Β. Πριμικήρης: Υποβαθμίζουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β. ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ: / Β. Πριμικήρης: Υποβαθμίζουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία

Υποβάθμιση και συρρίκνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό εκατοντάδων μαθητών, καταγγέλλει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Πριμικήρης.

Όπως σημειώνει, στο Βερολίνο έχουν ήδη κλείσει το μοναδικό ελληνικό σχολείο (λύκειο), ενώ έχουν κλείσει και όλα τα τμήματα ελληνικής γλώσσας μετά από τη σταδιακή, χρόνο με τον χρόνο, υποβάθμισή τους, ανοίγοντας μόνο ένα Κέντρο Λόγου στην Bundesplatz. Σημειώνεται ότι τα Κέντρα Λόγου είναι φροντιστηριακού τύπου σχολεία που διδάσκουν μόνο γραφή και ανάγνωση και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για χορηγούς, όπως διάφοροι ιδιώτες, εκκλησία κ.λπ.

Παράλληλα, ο Β. Πριμικήρης υπογραμμίζει ότι έχουν ήδη δρομολογήσει το κλείσιμο του ευρωπαϊκού σχολείου «Όμηρος» στο Prenzlauer Berg, ενώ όλα μαζί τα ευρωπαϊκά δημοτικά αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, αφού οι θέσεις είναι περιορισμένες. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν εκτός σχολείου παιδιά, και ειδικά των νέων μεταναστών, τα οποία κατά κύριο λόγο δεν έχουν καμία γνώση της γερμανικής γλώσσας.

«Το γερμανικό κράτος, από την πλευρά του, που χρηματοδοτεί τα ευρωπαϊκά σχολεία, επιλέγει να παγώσει αντί να αυξήσει τις θέσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με συνέπεια οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, αλλά σε κάθε περίπτωση να μην επαρκούν, αφού οι νέοι Έλληνες μετανάστες αυξάνονται συνεχώς», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Μεταφέρουν την ευθύνη της εκπαίδευσης στην οικογένεια, βάζοντας τους γονείς να πληρώνουν για βιβλία (π.χ. αγγλικών), για υλικοτεχνική υποδομή, λειτουργικά έξοδα (π.χ. καθαριότητα, βάψιμο αιθουσών κ.λπ.) και, φυσικά, αναγκάζοντάς τους να δίνουν υπέρογκα ποσά στην παραπαιδεία».

Ο Β. Πριμικήρης καλεί τους Έλληνες στην ξενιτιά και ειδικότερα στη Γερμανία να υπερασπισθούν ένα ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα και να αγωνιστούν για να μην κλείσει και να μην συμπτυχθεί κανένα σχολείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL