Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ / Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ο παράνομος αποκλεισμός της Ελ. Καραμολέγκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ / Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ο παράνομος αποκλεισμός της Ελ. Καραμολέγκου

Σε ανοικτή κόντρα με τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, που λειτουργούν ως ξένο σώμα στα πανεπιστήμια, είναι πλέον η πανεπιστημιακή κοινότητα. Χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα που παραβιάστηκε με τον αποκλεισμό της Ελ. Καραμολέγκου από υποψήφια για τη θέση της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Σύγκλητος «εκφράζει την αντίθεσή της σε λογικές που προκύπτουν από τη διατύπωση σκεπτικών και κειμένων, όπως αυτά που εξέδωσε το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ». Διαπιστώνει «τα σοβαρά νομικά προβλήματα» που έχουν δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο με τη διαδικασία εκλογής κοσμητόρων και στο πλαίσιο αυτό θα απευθύνει «αρμοδίως ερώτημα προκειμένου να ελεγχθούν οι νομικές πτυχές του ζητήματος».

Οξύτατη ήταν και η αντίδραση της Συνόδου των Πρυτάνεων στην απόρριψη υποψηφιοτήτων, αλλά και στην επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Παιδείας μέλη των Συμβουλίων, στην οποία περιλαμβάνονται αυθαίρετες ερμηνείες του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών οργάνων.

Τα μέλη του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων τονίζουν ότι ο σαφής καθορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων των οργάνων είναι απαραίτητος για τη εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων και την ενασχόλησή τους με το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης και εξωστρέφειάς τους. Επιπλέον δηλώνουν την ανησυχία τους για την απόρριψη υποψηφιοτήτων κοσμητόρων, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων δηλώνουν ότι αναμένουν «αποκατάσταση της νομιμότητας από την Πολιτεία».

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της Συνόδου δημοσιοποιούν ότι τα ιδρύματα αδυνατούν να λειτουργήσουν, καθώς δεν έχουν μέχρι σήμερα εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, ενώ τονίζουν ότι, παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις περί άμεσης διευθέτησης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις διαθεσιμότητες προσωπικού, μέχρι σήμερα διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση. Ειδικότερα αναφέρουν ότι «δεν έχει ακόμα εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ που απαιτείται για την πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, παρά την πρόβλεψη του σχετικού νόμου από τον Σεπτέμβριο του 2013 και ενώ ήδη ολοκληρώνεται το χειμερινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η δυνατότητα ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών κατά το εαρινό εξάμηνο σε πολλά πανεπιστήμια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL