Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Πανεπιστημιακοί, φίλοι και συγγενείς αποχαιρετούν σήμερα τη Μίκα Χαρίτου - Φατούρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστημιακοί, φίλοι και συγγενείς αποχαιρετούν σήμερα τη Μίκα Χαρίτου - Φατούρου

Θεσσαλονίκη

 Φίλοι, συγγενείς και πρώην συνάδελφοι αποχαιρετούν σήμερα τη Μίκα Χαρίτου - Φατούρου, που έφυγε το βράδυ της Τετάρτης από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών και ύστερα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και πολιτικοί φορείς στα συλλυπητήρια μηνύματά τους στέκονται στο σημαντικό έργο που αφήνει πίσω της η διακεκριμένη ψυχολόγος, που διετέλεσε καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Η Μίκα Φατούρου υπήρξε μια ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα. Φεμινίστρια, αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αριστερή και ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος. «Σόκαρε» την επιστημονική κοινότητα της χώρας με την έρευνα που είχε κάνει για τους βασανιστές. Μελέτη που στηρίχθηκε στο μοντέλο των βασανιστών της δικτατορικής ΕΑΤ - ΕΣΑ και μέχρι σήμερα αποτελεί σταθμό για τους νέους ερευνητές. Το συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει η Μίκα Χαρίτου - Φατούρου μελετώντας τις αντιδράσεις συγκεκριμένης ομάδας ατόμων ήταν ότι «βασανιστής δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», ενώ όταν την παρουσίασε κάποιοι συνάδελφοί της, πανεπιστημιακοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, είχαν αντιδράσει στη μέθοδο που χρησιμοποίησε. Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας η Μίκα Χαρίτου - Φατούρου, το 1975, ως νεαρή επίκουρη καθηγήτρια τότε, είχε λάβει ειδική άδεια για να παρακολουθήσει την πρώτη δίκη των βασανιστών της χούντας, στην Αθήνα. Και αυτό διότι, όπως έλεγε κάθε φορά που αναφερόταν στη συγκεκριμένη έρευνα, ήθελε να «διερευνήσει το φαινόμενο του σαδισμού».

Σε προσωπικές κουβέντες δεν έκρυβε το πόσο πολύ συγκλονίστηκε και η ίδια από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, όταν έβλεπε το πόσο εύκολο είναι ένας διόλου βίαιος και «καθημερινός» άνθρωπος να μετατρέπεται σε βασανιστή, κάτω από πίεση. Η ίδια, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασχολήθηκε επί χρόνια με τα θύματα βασανιστηρίων και ήταν επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Κακοποίησης. Συνέβαλε επίσης τα μέγιστα στη σύνδεση της ψυχολογίας με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, κάτι που αποτυπώνεται και σε μελέτες και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών κ.ά.

Γ. Μυλόπουλος: Μεγάλη απώλεια

"Ο θάνατος της Μίκας Χαρίτου-Φατούρου είναι μεγάλη απώλεια για την επιστήμη της Ψυχολογίας, τα γράμματα και βέβαια για το ΑΠΘ, το οποίο τίμησε με τη μακρόχρονη εκπαιδευτική και ερευνητική προσφορά της. Θα τη θυμόμαστε πάντα", δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος για τον θάνατο της ομότιμης καθηγήτριας του ΑΠΘ, ενώ οι πρυτανικές αρχές σημείωναν ότι «η πολυετής και πολυεπίπεδη προσφορά της εκλιπούσας στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη διοίκηση του ΑΠΘ, καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, υπήρξε ανεκτίμητη».

Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη λύπη του «για την απώλεια της διακεκριμένης επιστήμονος» και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της και την επιστημονική κοινότητα, ενώ τόνισε πως «η μελέτη της για τους βασανιστές, η οποία στηρίχτηκε στους βασανιστές της δικτατορίας και κατέληξε στο συμπέρασμα πως 'βασανιστής δε γεννιέσαι, γίνεσαι', θεωρείται πρωτοποριακή σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL