Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η ΠΟΣΔΕΠ "κόβει" το Συμβούλιο Ιδρύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΠΟΣΔΕΠ "κόβει" το Συμβούλιο Ιδρύματος

Οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η μακαρθικού τύπου απόρριψη της υποψηφιότητας της Ελ. Καραμολέγκου για τη θέση της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ. Χθες, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ και αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Σ. Ευσταθιάδης επιβεβαίωσε το βαθύ χάσμα που χωρίζει την πανεπιστημιακή κοινότητα από το Συμβούλιο Ιδρύματος, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο «έχει αποκοπεί από την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, ο οποίος κάθε άλλο παρά μπορεί να κατηγορηθεί για αντικυβερνητικές θέσεις, υπογράμμισε ότι πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη λειτουργία του Συμβουλίου, έχουν παραιτηθεί δύο από τα οκτώ εσωτερικά εκλεγμένα μέλη του (ο πρώτος και ο τρίτος σε ψήφους προτίμησης), ενώ πριν λίγες ημέρες παραιτήθηκε και ένα από τα σημαίνοντα εξωτερικά του μέλη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, η απόφαση του Συμβουλίου για απόρριψη της υποψηφιότητας Καραμολέγκου δεν συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΠΑ και ιδιαίτερα της Φιλοσοφικής Σχολής, στην πολύ δύσκολη περίοδο που διανύει.

Χωρίς σκεπτικό αναρτήθηκε η απόφαση

Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Ιδρύματος εμμένει στην απόφασή του, την οποία η Ελ. Καραμολέγκου χαρακτηρίζει παράνομη, και χθες ανήρτησε στη «Διαφάνεια» την πράξη απόρριψης, χωρίς βεβαίως να αναφέρει το σκεπτικό. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής: «Δεν επιλέγουμε ως υποψηφία για το αξίωμα του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής την καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου». Το «γιατί» είναι γνωστό σε όλους. Η Ελ. Καραμολέγκου αποκλείεται, παρά την ευρεία εκτίμηση και αναγνώριση που τρέφει για το πρόσωπό της η πανεπιστημιακή κοινότητα, για τη δράση της υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ως κυβέρνηση θα ανατρέψουμε αυτή τη μορφή διοίκησης

Η σαθρή και παράνομη αιτιολόγηση της απόφασης του Συμβουλίου του Ιδρύματος αποτελεί δίκη προθέσεων της καθηγήτριας και είναι σαφής ιδεολογική και πολιτική δίωξη, που καταλύει το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τονίζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς μαζί με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες θα ανατρέψει τη μνημονιακή μορφή διοίκησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα διαμορφώσει μια ποιοτικά αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα στηρίζεται σε ένα σύγχρονο, ακαδημαϊκό και πάνω απ' όλα δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

Ακραία αντιδημοκρατική παρέμβαση, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις παρεμβάσεις των κυβερνητικών επιτρόπων στα πανεπιστήμια επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, χαρακτηρίζει την απόρριψη της υποψηφιότητας Καραμολέγκου η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η απόρριψη αυτή σχετίζεται με την ακαδημαϊκή και συνδικαλιστική στάση της πανεπιστημιακού και αποτελεί «τιμωρία» για την αντίσταση που προβάλλει. Παράλληλα, με την απόφαση αυτή επαληθεύονται οι χειρότερες εκτιμήσεις για τον ρόλο των Σ.Ι. στα πανεπιστήμια. Τα Συμβούλια Ιδρύματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θεσπίστηκαν για να καταλυθεί η δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και για να εισβάλουν ανενόχλητες οι δυνάμεις της αγοράς και της εμπορευματοποίησης. Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια αυτή, η οποία θα μείνει στην ιστορία του πανεπιστημίου όχι μόνο ως χυδαία κατάχρηση εξουσίας, αλλά και ως στίγμα πολιτικής παρακμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL