Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Επιμένουν στον αγώνα οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ– Αναμένουν την δικαστική απόφαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμένουν στον αγώνα οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ– Αναμένουν την δικαστική απόφαση

(Photo Eurokinissi)

Αναβάλλεται για αύριο η εκδίκαση της αγωγής κατά της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής κατά των συλλόγων, που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να κριθεί όχι μόνον παράνομη, αλλά και καταχρηστική η απεργία τους, που συνεχίζεται για 11η εβδομάδα.

Λίγο πριν τις 4 μμ αποχώρησαν από την οδό Ευελπίδων τα μπλοκ των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών και κατευθύνθηκαν στον χώρο του Πολυτεχνείου αναμένοντας την έκδοση της δικαστικής απόφασης, καθώς ΜΑΤ τους απαγόρευσαν να φθάσουν στα Δικαστήρια.

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε επί της Ευελπίδων, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με ρίψη χημικών κατά διοικητικών υπάλληλων, καθηγητών και φοιτητών, ενώ η Αστυνομία είχε κλείσει και τα δυο ρεύματα της κυκλοφορίας. Το σύνθημα των διοικητικών "Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ/ΤΕΙ – Κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί", έδινε στους διαδηλωτές κουράγιο, ενώ οι φοιτητές δονούσαν με τον νεανικό τους παλμό φωνάζοντας "Οι φοιτητές δεν είναι συντεχνία – Παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία".

Διάλογο με υπουργό και πρωθυπουργό ζητούν οι Πρυτάνεις

Από την πλευρά τους οι Πρυτάνεις καλούν άμεσα τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αλλά και τον πρωθυπουργό σε διάλογο. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 στο Κόκκινο, είπε πως "είναι αδιανόητο να κάνω "διάλογο" με τον υπουργό μέσα από τα media". Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν διαφωνεί με την λογική της κινητικότητας, αλλά εξήγησε "δεν μπορεί να γίνεται μέσα από συζήτηση επιπέδου καφενείου", την στιγμή που υπάρχει το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιολόγησης των δομών. "Εάν ο υπουργός, ο οποίος δεν προσέρχεται σε διάλογο, έφερνε μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, εγώ δεν θα είχα τίποτα να πω", πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του υπουργού όλο και δυσχεραίνει την κατάσταση και ρίχνει λάδι στην φωτιά με την απειλή της επέμβασης των ΜΑΤ ή ακόμη και της επιστράτευσης. Σε απάντηση αυτών, η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έθεσε την παραίτησή της στην διάθεση του Πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλου. Είχε προηγηθεί η παραίτηση της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ταυτόχρονα, κλειστές μένουν οι σχολές σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ.

Πάντως, οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, παρά την τρίτη κατά σειρά προσφυγή στην δικαιοσύνη από την πλευρά του υπουργείου, την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε χθες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου και την έκληση του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη από την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, σήμερα το πρωί.

(Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαντωνίου- Σύνταξη: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL