Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Θρίαμβος η απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών: Στο 85% η συμμετοχή (video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θρίαμβος η απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών: Στο 85% η συμμετοχή (video)

Για "θρίαμβο" και "ιστορική απεργία" κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), αφού η συμμετοχή στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση υπερέβη το 80%, "παρά την τρομοκρατία και τους εργοδοτικούς εκφοβισμούς" και το 85% των ιδιωτικών σχολείων έμειναν κλειστά, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή έδωσαν το "παρών" περίπου 3000 εκπαιδευτικοί. Αξίζει να τονίσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη μαζική απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής, σε ένα τοπίο πλήρους εργασιακής επισφάλειας. Η κινητοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ξεσήκωσε αντιδράσεις και σαρκαστικά σχόλια από πλευράς του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, με τα μέλη του να μέμφονται τον νομικό παραστάτη της ΟΙΕΛΕ, Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο υποδεικνύουν ως τον υποκινητή των κινητοποιήσεων, που ως κίνητρο έχει να καρπωθεί την πολιτική υπεραξία.

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν στις 10 το πρωί, όταν έξω από τα γραφεία της ΟΙΕΛΕ έφτασαν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, την Κόρινθο και την Πάτρα. Λίγη ώρα αργότερα, ξεκίνησαν οι ομιλίες, αρχής γενομένης από τον νομικό παραστάτη της ΟΙΕΛΕ στην υπόθεση του ΣτΕ και Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Κατρούγκαλο. Τη σκυτάλη των παρεμβάσεων πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80, Γιώργος Φυσσάκις. Χαιρετισμό απηύθυνε αμέσως μετά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και ο Ζώης Πεπές, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης. Τη βροντερή παρουσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών χαιρέτισε και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ (και εκπαιδευτικός), Γιάννης Αμανατίδης, ως απόδειξη ενός κλάδου που δεν σκύβει το κεφάλι. Τέλος, αντιπροσωπία των απεργών συναντήθηκε Αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ συναντήθηκε με ομάδα 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον υπεύθυνο εργατικού, Δημήτρη Στρατούλη, και τους εκπροσώπους του τομέα Παιδείας, Θεανώ Φωτίου και Γιάννη Αμανατίδη, γνωστοποίησαν τα προβλήματα του κλάδου και ενημέρωσαν για τις μελλοντικές τους πρωτοβουλίες, εισπράττοντας την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

//www.youtube.com/embed/UodqSAEb_QE

Αντιδράσεις, σαρκασμός και μομφές στον ΣΥΡΙΖΑ από την ΣΙΕΙΕ

Για "δήθεν" εκπαιδευτική απεργία και για "συντεχνιακή παρέα" "συνήθων υπόπτων" κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, υποστηρίζοντας ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις αποτελούν μια ξεκάθαρη και "συντονισμένη προσπάθεια της συντεχνιακής παρέας να «ενισχύσουν» τη θέση τους στο ΣΥΡΙΖΑ και στο συνομιλητή και συνοδοιπόρο τους Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων υποστηρίζουν ότι στην πορεία συμμετείχαν "μετά βίας" 300 εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ιδιαίτερη μνεία κάνουν και στον Γιώργο Κατρούγκαλο, αναφέροντάς τον ως "καθηγητή Συντεχνιακού Δικαίου της ΟΙΕΛΕ", ενώ κατηγορούν τους "ηγέτες της ΟΙΕΛΕ" ότι "προέβησαν σε όργιο παραπληροφόρησης, λαϊκισμού και ψευδολογίας". Καταλήγοντας δεν την ανακοίνωσή τους με ένα σαρκαστικό σχόλιο, υπονοούν ότι ο κατάλογος των σχολείων που συμμετείχαν στην απεργία, όπως τον κοινοποίησε η ΟΙΕΛΕ και παρατίθεται στη συνέχεια, δεν αποτελεί παρά ένα "διασκεδαστικό ιντερμέτζο" και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αμέσως, η ΟΙΕΛΕ απάντησε με σκληρή ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι "διαβάζοντας κανείς την πρώτη παράγραφο του κειμένου, αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι ένα και μόνο σαράκι κατατρώγει τα σωθικά των εκπροσώπων του ΣΙΕΙΕ. Αυτοί που έχουν το θράσος - προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια – να κατηγορούν άλλους για κοινή πορεία με πολιτικές δυνάμεις, τρέμουν την πολιτική αλλαγή. Φοβούνται, μήπως οι «κολλητοί» και σπόνσορές τους εκεί στο Υ.ΠΑΙ.Θ. (δεν είναι και λίγα τα 50 εκατομμύρια ευρώ που τσέπωσαν φέτος), χάσουν την εξουσία". Τα μέλη της ΟΙΕΛΕ τονίζουν ότι οι ιδιοκτήτες "είναι πανικόβλητοι, μήπως η τρελοπαρέα των υπαλλήλων της τρόικα και ο αναμορφωτής της Αλβανίας και της Τανζανίας chief οικονομολόγος του ΔΝΤ και «συνεργάτης» τους Nico Hobdari πάρουν πόδι από τη χώρα.

Όμως ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει τη χάρη και θα απαλλαγεί σύντομα από την καταστροφική κυβέρνηση των μνημονίων", επιμένουν. "Και τότε, όταν αποσυρθεί η ιδιότυπη ασυλία που παρέχει η γαλαζοπράσινη εξουσία στους «εκλεκτούς» της, όσοι σήμερα παρανομούν και καταπατούν το Σύνταγμα θα λογοδοτήσουν στους θεσμούς και στη Δικαιοσύνη".

Αιτήματα

Υπενθυμίζουμε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθεί εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με την οποία, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί καθεστώς μαζικών και αναιτιολόγητων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία και να περάσει η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας στα υπουργεία Εργασίας και Εμπορίου".

Επιπλέον, η ΟΙΕΛΕ έχει υποβάλει αίτηση ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Το ΣτΕ έχει αναστείλει προσωρινά, με απόφασή του, την εφαρμογή της εγκυκλίου.

Τέλος, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διεκδικούν επίσης την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών.

//www.youtube.com/embed/bUe-D5BEby4

Ιδιωτικά σχολεία που έμειναν κλειστά

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, τα σχολεία που έκλεισαν ή υπολειτούργησαν και των οποίων εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην πορεία είναι τα ακόλουθα:

Κολλέγιο Αθηνών

Σχολή Μωραΐτη

Λεόντειος Πατησίων

Κολλέγιο Αγ. Παρασκευής (Pierce)

Λεόντειος Ν. Σμύρνης

Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα

Ουρσουλίνες

Σχολή Χιλλ

Jean D' Arc Πειραιά

Ελληνογαλλική Αγ. Παρασκευής

Σχολή Ποριώτου

Αγ. Παύλος Πειραιά (Saint Paul)

Γεννάδιος

Ώθηση

Εκπαιδευτήρια Αργύρη Λαιμού

Θεομήτωρ

Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Σχολή Χουρδάκη

Athener Schule

Εκπαιδευτήρια Πλάτωνα

St Lawrence

Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα

Γείτονας Βάρης

Ι.Μ Παναγιωτόπουλου

Σχολή Λαμπίρη

Παλλάδιο

Ιταλική Σχολή

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη

Αρσάκεια Γυμνάσιο-Λύκειο (3ωρη στάση εργασίας και αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών κατέβηκε στην πορεία).

//www.youtube.com/embed/mL_oPcGM9Qk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL