Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΟΙΕΛΕ: Το ρουσφέτι στους χορηγούς σχολάρχες είναι πλέον νόμος του κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΙΕΛΕ: Το ρουσφέτι στους χορηγούς σχολάρχες είναι πλέον νόμος του κράτους

Για «μαύρη σελίδα στην εκπαίδευση με τεράστιες συνέπειες στο χώρο της Παιδείας» κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. «Το νομοσχέδιο-ρουσφέτι στους σχολάρχες έγινε νόμος του κράτους», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ.

Η ΟΙΕΛΕ περιγράφει το ψηφισθέν νομοσχέδιο στη Βουλή ως έναν νόμο που καμιά έγνοια δεν έχει για το αγαθό της εκπαίδευσης και για τους μαθητές, αλλά μόνο για την ικανοποίηση των πιο ακραίων απαιτήσεων των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, χορηγών του κυβερνώντος κόμματος. «Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο στις 12 για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του κλάδου, ώστε να ανατραπεί το ζοφερό καθεστώς Κεραμέως στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Χωρίς περαιτέρω σχόλια, οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:

· Ελεύθερες, χωρίς καμιά αιτιολόγηση ή χρονικό περιορισμό, καταγγελίες σύμβασης των εκπαιδευτικών. Καταργείται η Ανεξάρτητη Επιτροπή Πρωτοδικών που επόπτευε στοιχειωδώς τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων. Πλέον οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί γίνονται υπάλληλοι επιχείρησης χωρίς δικαιώματα.

· Οι συμβάσεις εργασίας μετατρέπονται όλες αυτομάτως σε αορίστου χρόνου. Η «προστασία» που υποσχέθηκε η κ. Κεραμέως μεταφράζεται πλέον σε απόλυση από την πρώτη ημέρα διορισμού, σε κάθε στιγμή του σχολικού έτους.

· Η ρύθμιση-ντροπή για τη δήθεν οικειοθελή παραίτηση από μέρος του ωραρίου που υπό την απειλή της απόλυσης θα είναι εξαναγκασμένη παραίτηση.

· Καταργείται η δυνατότητα εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στις απογευματινές δράσεις. Τούτο έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στα εργασιακά μας, καθώς καταργείται η έκδοση διοριστηρίου, άρα και η αναγνώριση προϋπηρεσίας στις δράσεις, ενώ με την απειλή της απόλυσης πολλοί συνάδελφοι θα πιεστούν να παρέχουν «εθελοντικά» τις υπηρεσίες τους το απόγευμα, τα Σαββατοκύριακα, τα καλοκαίρια.

· Νομιμοποιείται η ίδρυση στα ιδιωτικά σχολεία φροντιστηρίων., Κέντρων Ξένων Γλωσσών και άλλων μονάδων ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα τα εργασιακά μας, καθώς οι σχολάρχες θα στέλνουν τον εκπαιδευτικό που του πετσόκοψαν τις ώρες μέσω της δήθεν παραίτησης από μέρος του ωραρίου να αναπληρώσει κάποιες από αυτές σε Φροντιστήριο/ΚΞΓ, φυσικά με αμοιβή περίπου στο ήμισυ της εκπαιδευτικής αμοιβής.

· Ο ιδιοκτήτης, ή ο μέτοχος γίνεται δερβέναγας, ακόμη και στο Σύλλογο των διδασκόντων, Χάνεται και το τελευταίο κύτταρο δημοκρατίας μέσα στο ιδιωτικό σχολείο.

· Επιβάλλεται, άγνωστο με ποιους όρους και κριτήρια, «αξιολόγηση» του σχολάρχη. Η σκοπιμότητα όμως είναι φανερή. Για τον «ανεπιθύμητο» που διαμαρτύρεται για τα οφειλόμενα, που συμμετέχει στα κοινά, που αρνείται να παρανομήσει, δεν θα υπάρξει μόνο ελεύθερη απόλυση, αλλά και χαρακτηρισμός, ώστε να στιγματιστεί η επαγγελματική του πορεία».

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει αναλυτικό «οδηγό επιβίωσης» για τη νέα νομική-εκπαιδευτική πραγματικότητα μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης:

«Η ΟΙΕΛΕ έχει τα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα να πολεμήσει το άθλιο αυτό νομοθέτημα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. και αύριο θα ανακοινώσει το γενικό σχέδιο δράσης της. Ταυτόχρονα, ξεκινά ο αγώνας του κλάδου με Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο.

Την αξιοπρέπειά μας και την ιερή ιδιότητα του λειτουργού της εκπαίδευσης δεν την απεμπολούμε, τη διεκδικούμε. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αυτό το αναγνωρίζει το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, των κομμάτων και των φορέων. Σύντομα, το κακογραμμένο ρουσφέτι των σχολαρχών θα καταπέσει ως ξένο σώμα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από την αυγή, πριν από τη νέα ελπίδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL