Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Ν. Φίλης: Εξόφληση γραμματίου στους επιχειρηματίες - προεκλογικούς χορηγούς της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Εξόφληση γραμματίου στους επιχειρηματίες - προεκλογικούς χορηγούς της Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να φέρει νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Έσπευσε να φέρει την εξόφληση ενός γραμματίου επιχειρηματιών, πολλοί από τους οποίους είναι προεκλογικοί χορηγοί της Ν.Δ.» τόνισε ο Νίκος Φίλης σχετικά με το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Παιδεία που συζητείται στη Βουλή με εσπευσμένες διαδικασίες. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ξηλώνει το πλαίσιο για τα ιδιωτικά σχολεία που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστώντας «το συνταγματικό δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης στον χώρο της εκπαίδευσης».

Ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι η ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά σχολεία που ενίσχυσε τη δημόσια εποπτεία στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντιδράσεις των σχολαρχών, που είχαν στο πλευρό τους την τρόικα. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη «διάλυση» των εργασιακών σχέσεων στα ιδιωτικά σχολεία ουσιαστικά επεκτείνοντας και στην εκπαίδευση την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων.

Διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Μάλιστα, ο Ν. Φίλης απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι η κατάργηση της διετούς σύμβασης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία είναι θετική γι’ αυτούς. «Καταργείτε τη διετή σύμβαση ώστε με συμβάσεις αορίστου χρόνου να απολύονται αμέσως χωρίς σοβαρή αποζημίωση» παρατήρησε ο Ν. Φίλης και θύμισε ότι δεν αντιδρά μόνο η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο, αλλά και η ΔΑΚΕ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, καθώς και οι γονείς των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων.

Ο Ν. Φίλης τόνισε ότι η δημόσια εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων είναι κομβική για την ισοτιμία των απολυτηρίων τους με αυτά των δημόσιων σχολείων, κάτι που με το νομοσχέδιο «κλονίζεται». Επισήμανε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν είναι τυχαία, σημειώνοντας ότι ο πρώτος που αμφισβήτησε την αρχή της δημόσιας εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονομάζοντας «πελάτες» τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. «Φτιάχνετε σχολεία mall, σχολεία all-inclusive, και φροντιστήρια, και ξένες γλώσσες, τα πάντα μέσα εκεί» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ν. Φίλης.

Όσον αφορά τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων, ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ακόμα ένα «ψεματάκι» της Ν. Κεραμέως, καθώς τα μαθήματα αυτά δεν επανέρχονται στο πρόγραμμα σπουδών, αλλά εντάσσονται στην ενισχυτική διδασκαλία, μετά το πέρας του ωρολόγιου προγράμματος. «Νομοθέτημα που αποστρέφεται την Παιδεία ως κοινωνικό αγαθό, που την αντιμετωπίζει ως εμπορικό προϊόν και που εχθρεύεται τους λειτουργούς της, τους μαθητές και τις οικογένειές τους» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΜερόπηΤζούφη.

Υπέρ της «επιχειρηματικής ελευθερίας» η Ν. Κεραμέως

Η Ν. Κεραμέως υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας πολύ καθαρά ότι, εκτός από τη δημόσια εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το σύνταγμα προστατεύει και... την επιχειρηματική ελευθερία. Η Ν. Κεραμέως καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «ιδεολογική εμμονή» όσον αφορά την καθιέρωση του ισχύοντος πλαισίου για τα ιδιωτικά σχολεία και αναρωτήθηκε «ποιο το νόημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης» αν το κράτος «υπερρυθμίζει» τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Μάλιστα, η Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η υπερβολική παρέμβαση του κράτους στα ιδιωτικά σχολεία... ακυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα του γονέα στην επιλογή.

Η Ν. Κεραμέως υπερασπίστηκε την απελευθέρωση των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τον γνωστό ισχυρισμό για εκπαιδευτικούς που «δεν κάνουν τη δουλειά τους». Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί υιοθέτησε την «απειλητική τακτική» της ΟΙΕΛΕ όσον αφορά τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις των αλλαγών στους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών σχολείων. Επίσης, έδειξε ενοχλημένη και με την κριτική του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο νομοσχέδιο, το οποίο επίσης επέκρινε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την εκπαιδευτική πολιτική.

Ενοχλημένη η Ν.Δ. από τα αρνητικά σχόλια

Η εισηγήτρια της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή επέκρινε με απαξιωτικές εκφράσεις τη διαδικασία της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, ενοχλημένη για την αρνητική εικόνα για τις εργασιακές σχέσεις που παρουσίασαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. «Πολλοί εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία παρουσίασαν δίκην copy - paste μια εικόνα εργασιακών σχέσεων τόσο φρικτή, τόσο ελεεινή, που εμένα με έκανε απολύτως επιφυλακτική ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων των σχολιαστών» υποστήριξε χαρακτηριστικά η Φ. Πιπιλή προκαλώντας την αντίδραση του Ν. Φίλη. Ισχυρισμούς για «ογδόντα σελίδες πανομοιότυπων διατυπώσεων» στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης διατύπωσε και η Ν. Κεραμέως.

Απαξιωτική η υπουργός Παιδείας

Η Ν. Κεραμέως αντιμετώπισε τις προστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με απαξίωση, ειρωνευόμενη μάλιστα τον Ν. Φίλη ότι προτείνει να χτιστούν... νέες τουαλέτες στα σχολεία. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επένδυσε στο να μην ανοίξουν τα σχολεία» και τελικώς καταγράφηκαν μόλις τρία κρούσματα σε όλη τη χώρα, παρότι η συμμετοχή στα μαθήματα έφτασε το 83% στα δημοτικά σχολεία. Η Ν. Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο έχει δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία των σχολείων», ξεκαθάρισε όμως ότι «πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τη νέα κανονικότητα».

Πρόταση 10 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ για την προετοιμασία των σχολείων σε δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προετοιμασία των σχολείων για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο, ο Ν. Φίλης επέκρινε την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. «Θα επαναληφθούν τα προβλήματα της άνοιξης; Τώρα δεν υπάρχει άλλοθι» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Ν. Φίλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έναν αποκεντρωμένο σχεδιασμό με βάση τα κτηριακά, κοινωνικά, επιδημιολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και συνεργασία με τους δήμους για εργασίες υγειονομικής αναβάθμισης των σχολείων εγκαίρως.

Ο Ν. Φίλης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν τάξεις 11-12 μαθητών με σταθερή σύνθεση κατά την έκτακτη περίοδο, ώστε να ιχνηλατηθούν ευκολότερα ενδεχόμενα κρούσματα. Πρότεινε επίσης τρεις μέρες εξ αποστάσεως εκπαίδευση και δύο μέρες διδασκαλία στη φυσική τάξη, καθώς και πλήρη κάλυψη των μαθητών με λάπτοπ ή τάμπλετ μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως και έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Τέλος, ο Ν. Φίλης ζήτησε την αναβάθμιση του δημόσιου σχολικού δικτύου ώστε να υπάρξει «πλήρης απεμπλοκή από τις ιδιωτικές πλατφόρμες τύπου Cisco», αλλά και έγκαιρη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL