Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Η ιδιωτική εκπαίδευση ως απέραντο πεδίο ασύδοτης αγοραίας δραστηριότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ιδιωτική εκπαίδευση ως απέραντο πεδίο ασύδοτης αγοραίας δραστηριότητας

Πλήρης αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, δυσμενείς ρυθμίσεις εις βάρος των εκπαιδευτικών, απολύσεις «κατά το δοκούν» και εκδικητική αξιολόγηση είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο ήρθε εξ απροόπτου να σαρώσει όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. «Πρόκειται για το μακράν χειρότερο νομοθέτημα στην Ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ, η οποία ανέλυσε τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς.

Πλήρης αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, το νομοθέτημα του ΥΠΑΙΘ είναι μακράν το χειρότερο στην Ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ξεπερνά και την ολέθρια ρύθμιση Αρβανιτόπουλου, τη χειρουργική παρέμβαση Κοντογιαννόπουλου το 1990, με την οποία απολύθηκαν εν μιά νυκτί 850 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, κυρίως συνδικαλιστές, και το Ν.Δ. 651/70 της Χούντας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που:

* Αποδομεί πλήρως τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπως ρυθμίζονταν μέχρι σήμερα.

* Εισάγει δυσμενέστερες ρυθμίσεις ακόμα και από την κοινή εργατική νομοθεσία, νομιμοποιώντας τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

* Καθιστά ακραία ευέλικτη την οποιαδήποτε σχέση εργασίας εντός του σχολείου, υποβαθμίζοντας τον ρόλο και, συνακόλουθα, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Απολύσεις «κατά το δοκούν»

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπονται πρόσθετα κριτήρια αξιολόγησης εκπαιδευτικών, αόριστα και χωρίς κανέναν έλεγχο. Ποιους εξυπηρετεί αυτή η ασάφεια; Προφανώς τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα βρίσκουν «λόγους απόλυσης» για όποιον εκπαιδευτικό επιθυμούν να απομακρύνουν. Έτσι, θα αποφεύγουν και τις όποιες δικαστικές προσφυγές για ακύρωση της απόλυσης -οι οποίες είναι δυσαπόδεικτες και κοστοβόρες- και θα διώχνουν εκπαιδευτικούς «κατά το δοκούν». Κατ' επέκταση, η αξιολόγηση χωρίς κριτήρια στιγματίζει διά βίου τον εκπαιδευτικό, με δυσμενείς συνέπειες και για τη συνέχεια της επαγγελματικής του διαδρομής.

Επιπλέον, οι προαιρετικές δραστηριότητες και δράσεις που θα πραγματοποιούνται μετά το πέρας του ωρολόγιου προγράμματος θα αμείβονται βάσει της εργατικής νομοθεσίας, ενώ ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς εκτός σχολικής μονάδας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες οι δραστηριότητες θα γίνονται από το υπάρχον προσωπικό «εθελοντικά», με μαύρη εργασία και υπερωριακή απασχόληση, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον απολαβές που δικαιούνται, διότι θα βρίσκονται υπό την απειλή της ελεύθερης απόλυσης.

Ταυτόχρονα, με το άρθρο περί αξιοποίησης των κτηριακών εγκαταστάσεων τα καλοκαίρια, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν μονομερώς να απασχολούν το προσωπικό τους θερινούς μήνες για την αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων για φιλοξενία, ψυχαγωγικές δραστηριότητες κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος να μην δίνεται η άδεια αναψυχής είναι προφανής, δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια 10 ημερών, εξαιτίας της θερινής διακοπής λειτουργίας. Άρα, όλοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν διά της βίας, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο Αρβανιτόπουλου.

Αυθαίρετη μεταβολή όρων εργασίας

Επιπλέον, μέσω του εσωτερικού κανονισμού, με τον οποίον θα αναγκάζονται να συμφωνήσουν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διαδικασία της πρόσληψης, θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να μεταβάλλει αυθαίρετα τους όρους εργασίας τους, αν δεν έρχονται σε αντίθεση με ρητή διάταξη νόμου. Άρα, το προσωπικό θα είναι «έρμαιο» στις προθέσεις κάθε σχολάρχη και κάθε ιδιοκτήτη, χωρίς να έχει περιθώρια αντίδρασης.

Με το σχέδιο νόμου καταργείται πλήρως και το προστατευτικό καθεστώς των συμβάσεων εργασίας των εκπαιδευτικών, καθώς από εδώ και στο εξής οι συμβάσεις τους θα υπόκεινται στο κοινό εργατικό δίκαιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνουν τη μισή αποζημίωση σε περίπτωση προειδοποίησης απόλυσης (τακτική καταγγελία), δεν θα δικαιούνται καν αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης εντός του πρώτου δωδεκάμηνου της απασχόλησης ή σε περίπτωση μήνυσης (ακόμα και προσχηματικής) του εργοδότη κατά του εργαζόμενου κ.λπ.

Την ίδια ώρα, η κατάργηση της διετίας αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις απολύσεις, αφού αυτές θα είναι αναιτιώδεις και φθηνές. Κι αυτό γιατί η σύμβαση ορισμένου χρόνου (διετής) καταγγέλλεται πρόωρα μόνο με την ύπαρξη σπουδαίου λόγου -που αν δεν υπάρχει, οφείλονται οι αποδοχές μέχρι τη λήξη της συμβατικής διάρκειας-, ενώ η αποζημίωση απόλυσης εντός του πρώτου έτους απασχόλησης είναι μηδενική και στο δεύτερο έτος ανέρχεται σε μόλις δύο μισθούς.

Αδιαφάνεια στις προσλήψεις διευθυντών

Σε ό,τι αφορά το άρθρο περί μη διορισμού υποδιευθυντών, θα μπορούν τα διευθυντικά στελέχη να ορίζονται από τους ιδιοκτήτες, χωρίς κανένα κριτήριο, καθώς κανένας εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να διεκδικήσει τη θέση, λόγω της απειλής της απόλυσης. Άρα, ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να ορίζει αυθαίρετα ως διευθυντή/τρια τον γιο ή την κόρη του, για παράδειγμα.

Τέλος στην εξομοίωση εκπαιδευτικών

Μία από τις πιο βλαπτικές μεταβολές έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει ρήγμα στην υπηρεσιακή εξομοίωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου. Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, «παρέχεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων να αποκτήσουν πρόσθετες πηγές εισοδήματος...», κάτι που στο Δημόσιο απαγορεύεται διά νόμου. Επομένως, καταργείται η μοναδική πλέον δικλείδα ασφαλείας του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η οποία αφορά την αμοιβή τους με βάση τις αποδοχές των δημοσίων εκπαιδευτικών (το άρθρο 36 Ν. 682/1977).

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL