Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών / Πτώση των βάσεων δείχνουν οι επιδόσεις των υποψηφίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών / Πτώση των βάσεων δείχνουν οι επιδόσεις των υποψηφίων

Τέλος μπήκε στην αγωνία 94.918 υποψηφίων για την εισαγωγή σε μία από τις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία προβλέπει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, ο οποίος μίλησε στην «Αυγή». Σε Μαθηματικά και Ιστορία οι χειρότερες επιδόσεις.

Πτώση σε όλα τα πεδία

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τις βαθμολογίες, στα Αρχαία Ελληνικά οι υποψήφιοι είχαν τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ και στη Νεοελληνική Γλώσσα οι επιδόσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Στην Κοινωνιολογία, η οποία εξετάστηκε για πρώτη φορά με το νέο σύστημα, οι επιδόσεις ήταν παρόμοιες με εκείνες των περσινών υποψηφίων στα Λατινικά. Άρα, σύμφωνα με όσα είπε στην «Α» ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, θα έχουμε πτώση βάσεων στο πρώτο πεδίο.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον Σ. Στρατηγάκη, αναμένεται να περάσουν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, καθώς είναι περίπου 6.000 λιγότεροι με το νέο σύστημα. Στη Φυσική, όπως είπε ο Σ. Στρατηγάκης, οι καλοί μαθητές πήγαν καλύτερα, ενώ οι μέτριοι κυμάνθηκαν στην ίδια κλίμακα με πέρυσι. Οι χειρότερες επιδόσεις σ’ αυτά τα πεδία καταγράφηκαν στη Χημεία και τη Νεοελληνική Γλώσσα και γι’ αυτό αναμένεται να δούμε μια πτώση στις βάσεις. Παράλληλα, χαμηλές ήταν οι επιδόσεις και στο μάθημα της Βιολογίας, γεγονός που δείχνει ότι πτώση θα σημειωθεί και στις Ιατρικές Σχολές.

Τέλος, στο τέταρτο πεδίο, στα μαθήματα της Οικονομίας και των Μαθηματικών οι υποψήφιοι πήγαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην Πληροφορική και τη Νεοελληνική Γλώσσα οι επιδόσεις ήταν πεσμένες. Οπότε, σε ό,τι αφορά το τέταρτο πεδίο, μπορεί να υπάρχει ελαφρά πτώση στις βάσεις.

Τι δείχνουν τα στατιστικά

Οι πιο χαμηλές επιδόσεις καταγράφηκαν στα Μαθηματικά, όπου η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων -σε ποσοστό 58,84%- έγραψε βαθμούς κάτω της βάσης. Παρόμοια εικόνα καταγράφηκε και στην Ιστορία, όπου οι μισοί υποψήφιοι, δηλαδή το 50,8%, επίσης δεν κατάφεραν να γράψουν πάνω από 10, ενώ και στην Πληροφορική το 44,75% έγραψε κάτω από τη βάση. Ειδικότερα, το 49,83% των υποψηφίων κυμάνθηκε σε βαθμολογίες από 0 έως 5 στα Μαθηματικά.

Επιπλέον, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι επιδόσεις των μαθητών στα Αρχαία Ελληνικά, καθώς το ποσοστό που έγραψε κάτω από 10 άγγιξε το 47,8%, ενώ και στη Νεοελληνική Γλώσσα το 27,13% δεν πέρασε τη βάση. Παράλληλα, πολύ χαμηλές ήταν οι βαθμολογικές επιδόσεις και στη Χημεία, αφού το 51,72% έγραψε κάτω από τη βάση.

Από την άλλη, εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις των μαθητών στην Οικονομία, όπου το 60,24% έγραψε πάνω από τη βάση (από το 56,5% πέρυσι), και στη Βιολογία, όπου πάνω από τη βάση έγραψε το 71,75% των υποψηφίων (από το 68,57% πέρυσι). Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα υψηλό ήταν το ποσοστό των αριστούχων στην Οικονομία, καθώς το 18,62% άγγιξε το 19-20.

Σε ό,τι αφορά την Κοινωνιολογία, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο του νέου συστήματος και οι επιδόσεις τους ήταν παρόμοιες με τις περσινές των Λατινικών. Ειδικότερα, το 37,9% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Κοινωνιολογία, ενώ το 30,29% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από 10 στα Λατινικά την περσινή χρονιά.

Μέχρι 17 Ιουλίου τα μηχανογραφικά

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας https://exams.it.minedu.gov.gr επιλέγοντας την επιλογή «Οριστικοποίηση». Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της προθεσμίας οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Συστήνεται στους υποψηφίους είτε να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους είτε να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέξουν και να δουν τις τελικές τους προτιμήσεις.

Όλα τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας θα λειτουργήσουν επιπλέον μία ημέρα εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία, έτσι ώστε να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL