Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
«Αρμαγεδδώνας» με νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αρμαγεδδώνας» με νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Οργή έχει προκαλέσει σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς το νέο σαρωτικό νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο ήρθε αιφνιδιαστικά και αναμένεται να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να παραδώσει τον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στα νύχια της αγοράς. Χθες το πρωί, αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ πραγματοποίησε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, η οποία απέβη άκαρπη, ενώ το απόγευμα η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το νομοσχέδιο στον πρωθυπουργό με διαδικασίες-εξπρές. «Σήμερα γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία των ιδιωτικών σχολείων από τη δεκαετία του '50 και έπειτα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός.

Σχολείο super market και ελεύθερες απολύσεις

Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε χθες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο έρχεται ως «αρμαγεδδώνας» να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην εκπαίδευση. «Η υπουργός Παιδείας είχε το απύθμενο θράσος να πει ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας μας με... ελεύθερες απολύσεις και με ελεύθερες συμβάσεις-λάστιχο και ότι, ενώ δεν τίθεται κανένα ζήτημα μεταφοράς μας στο υπουργείο Εργασίας, οι καταγγελίες των συμβάσεων θα γίνονται με βάση το κοινό εργατικό δίκαιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για «κρεσέντο υποκρισίας», σημειώνοντας ότι «η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι το σφαγιαστικό αυτό νομοθέτημα, που τελειώνει το ιδιωτικό σχολείο ως πάροχο κοινωνικού αγαθού και τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό ως λειτουργό της εκπαίδευσης, γίνεται για το καλό του... μαθητή».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ τόνισαν στην υπουργό ότι προτίμησε να πορευτεί με το συμφέρον 100 επιχειρηματιών και όχι με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και με το αγαθό της εκπαίδευσης, κατήγγειλαν τον προσχηματικό διάλογο και στη συνέχεια αποχώρησαν χαρακτηρίζοντάς την ως «άνθρωπο τακτοποίησης επιχειρηματικών ρουσφετιών και ως δεύτερο Αρβανιτόπουλο».

Προσχηματική πρόσκληση για ειλημμένες αποφάσεις

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας κάλεσε αιφνιδιαστικά την ΟΙΕΛΕ σε διάλογο, χωρίς να γνωστοποιήσει τι ακριβώς προβλέπεται στο επίμαχο νομοσχέδιο. Το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο έστειλε στην ΟΙΕΛΕ τίτλους θεμάτων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και όχι συγκεκριμένες θέσεις διαβούλευσης, πράγμα που αποδεικνύει τόσο τη μονομέρεια του νέου νομοσχεδίου όσο και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται να κάνει διάλογο, αλλά να επιβάλει τις θέσεις της.

Μάλιστα, η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε τη Ν. Κεραμέως για «προσχηματική και βαθιά αντιδημοκρατική πρόσκληση», καθώς το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση ήταν ήδη έτοιμο προς κατάθεση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει σχέδιο νόμου αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων, ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους, αποκλείοντας το δικαίωμά τους να αντιδράσουν στις βλαπτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται.

ΟΙΕΛΕ: Πλήρης απορρύθμιση του ιδιωτικού σχολείου

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς γράφεται η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία των ιδιωτικών σχολείων από τη δεκαετία του '50 και έπειτα» ανέφερε σε δήλωσή του στην «Α» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση που ήρθε εξ απροόπτου.

«Η υπουργός Παιδείας μάς κάλεσε σε έναν διάλογο-'παρωδία' και στη συνάντηση που έγινε δήλωσε ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας μας με ελεύθερες απολύσεις και ότι θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των μαθητών με την πλήρη απορρύθμιση του ιδιωτικού σχολείου» επισήμανε ο ίδιος. Στη συνέχεια, εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκπληρώνουν υποσχέσεις και ικανοποιούν τα συντεχνιακά αιτήματα 100 επιχειρηματιών, εις βάρος του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης, εις βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών και, κυρίως, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουρουτός, «όταν ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός είναι απειλούμενος και εκβιαζόμενος, δεν μπορεί ούτε να υπογράψει νόμιμους τίτλους σπουδών ούτε να παρέχει με αξιοπρέπεια το λειτούργημά του», ενώ πρόσθεσε ότι, «πλέον, ο μοναδικός τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης που λειτουργούσε στοιχειωδώς υπό την εποπτεία της Πολιτείας παραδίδεται στα νύχια της αγοράς και θα μετατραπεί σε ένα ατελείωτο άνδρο ανομίας. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην υπουργό Παιδείας και με το δικό της όνομα σφραγίζεται ο θάνατος της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Διάλογος-παρωδία από την Κεραμέως

Σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ στον πρωθυπουργό, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, καθώς, παρ' όλο που ο Κ. Μητσοτάκης γνώριζε επί σειρά μηνών τα προβλήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, δεν παρενέβη για την επίλυσή τους. Αντ' αυτού, η ΟΙΕΛΕ έλαβε πρόσκληση από την υπουργό Παιδείας για έναν διάλογο fast track, χωρίς καμιά γνώση των θεμάτων που τίθενται προς νομοθέτηση. Τελικά, όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή, «μας ανακοινώθηκε ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο, χειρότερο από αυτό που ψήφισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος το 2014, το οποίο θα επιφέρει ραγδαία όξυνση της ήδη καλπάζουσας ανομίας στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος μάλιστα τότε είχε επικαλεστεί πιέσεις από την τρόικα, η σημερινή κυβέρνηση πιέσεις ποιων επικαλείται, κύριε πρωθυπουργέ;».

Την ίδια ώρα, ο Μ. Κουρουτός κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία, παρ' όλο που είχε λάβει «δεκάδες καταγγελίες ακραίων παρανομιών στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν έχει ασχοληθεί με καμία, αποδεικνύοντας ότι στην ιδιωτική εκπαίδευση νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρότερου», ενώ έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να προσέλθει σε διάλογο για να ακούσει και την πλευρά των στελεχών των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κινητοποιήσεις από την ΟΙΕΛΕ

Μέτωπο για την προστασία της εκπαίδευσης

Συναντήσεις με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Σε έκτακτο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε από την ΟΙΕΛΕ, οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απευθύνουν πρόσκληση για άμεση συνάντηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, «διότι το νομοθέτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση θέτει πρώτα και κύρια σε κίνδυνο τη δημόσια εκπαίδευση, το δημόσιο σχολείο και το σύνολο των μαθητών», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, θα ειδοποιήσουν τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για να σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών, ενώ θα καταγγείλουν τη νομοθέτηση της πλήρους εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα στα διεθνή συνδικάτα της εκπαίδευσης (ETUCE, Education International) και θα ζητήσουν τη συνδρομή τους για την προστασία του αγαθού της παιδείας και των μαθητών.

Τέλος, λίγο πριν από την έναρξη του σχολικού έτους θα συγκληθούν έκτακτες συνελεύσεις για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις και να χαραχτεί η δύσκολη πορεία του κλάδου το επόμενο διάστημα.

«Δεν φοβηθήκαμε ούτε το 2010 ούτε το 2013 , δεν θα φοβηθούμε ούτε τώρα. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Εμείς υπερασπιζόμαστε το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, το δημόσιο συμφέρον, το καλό της κοινωνίας, τα δικαιώματα των αδύναμων και των μη προνομιούχων. Όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά» σχολίασε η ΟΙΕΛΕ.

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των δράσεών της, η ΟΙΕΛΕ θα έχει σήμερα, στις 11 π.μ., συνάντηση ενημέρωσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL