Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Γαβρόγλου: Το μεγάλο ατού μας είναι τα νέα παιδιά που σπουδάζουν κοινωνικές επιστήμες (Ηχητικό)

O πρώην υπουργός εξήγησε ότι αν καταλάβει η κοινωνία και η πολιτεία για τη μεγάλη παρουσία διεθνή και ελληνική έχουν μεταδιδακτορικοί επιστήμονες, θα αλλάξει άποψη και για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμονες

Με αφορμή τη βράβευση του για την πολυετή και σημαντική συμβολή του στον κλάδο της Ιστορίας της Επιστήμης μίλησε Στο Κόκκινο ο Κώστας Γαβρόγλου, πρώην υπουργός Παιδείας και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο «Gustav Neuenschwander Prize 2020» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ιστορία της Επιστήμης (European Society for the History of Science-ESHS).

Ο κ. Γαβρόγλου στην Ευγενία Λουπάκη μίλησε για τους εξαιρετικούς επιστήμονες στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες που δημιουργεί το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και εξήγησε ότι υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο που δίνει στους επιστήμονες καθηγητές αυτές τις δυνατότητες - παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και πολλές αρνητικές πλευρές - υπάρχει ελευθερία της έρευνας στην Ελλάδα και έπαιξε αυτό πολύ μεγάλο ρόλο στη διαδικασία συγκρότησης νέων επιστημονικών πεδίων.

Ο καθηγητής μίλησε για πόσο έχουν βελτιωθεί τα δεδομένα για τους ερευνητές στον τόπο μας και πόσο έχουν βοηθηθεί πχ από τη ψηφιοποίηση αρχείων, τη δυνατότητα να πληρώνεις διαδικτυακά στις μεγάλες βιβλιοθήκες και να σου στέλνουν ψηφιοποιημένα αρχεία κ.ο.κ. και αυτό, όπως σημείωσε, μας έδωσε τη δυνατότητα να ανοιχτούμε και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια του συνεχίζεται ώστε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία «ότι το μεγάλου ατού μας είναι τα νέα παιδιά που είναι στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε για τι διαμάντια συζητάμε» τόνισε.

O πρώην υπουργός εξήγησε ότι αν καταλάβει η κοινωνία και η πολιτεία για τη μεγάλη παρουσία διεθνή και ελληνική έχουν μεταδιδακτορικοί επιστήμονες, θα αλλάξει άποψη και για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμονες που τις υποτιμάει και πρέπει να βρούμε τρόπους να έχουν κάποια προοπτική αυτά τα παιδιά καθώς οι περισσότεροι ζουν με ερευνητικά προγράμματα γι` αυτό και οι θέσεις στο πανεπιστήμιο πρέπει να αυξηθούν.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι πχ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα πρέπει να διδάσκουν καθηγητές που δεν έχουν και άλλη θέση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις