Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σε εξέλιξη νέα κινητοποίηση εκπαιδευτικών στην πλατεία Συντάγματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη νέα κινητοποίηση εκπαιδευτικών στην πλατεία Συντάγματος

Η εκπαιδευτική κοινότητα, από κοινού με καλλιτεχνικά σωματεία και γονείς, κατέβηκαν ξανά στους δρόμους, για να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην αλλαγή των προγραμμάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο. "Η τέχνη είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια, η τέχνη είναι συνυφασμένη με την ανάσα του ανθρώπου", αναγράφεται στα πλακάτ που κρατούν.

Όπως επισημαίνει η ΟΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να αντιδρούν ενάντια «στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των ειδικοτήτων ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ80 (Οικονομίας) και ΠΕ81 (Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων) από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εξαιτίας του νέου ωρολόγιου προγράμματος. Τα νέα ωρολόγια προγράμματα, δεν επιχειρούν απλά την αυξομείωση μαθημάτων, όπως συνηθίζεται επί πολλές δεκαετίες, αλλά χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση, καταργούν σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών, των Καλλιτεχνικών και γενικότερα της καλλιτεχνικής παιδείας στο ΓΕΛ».

Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σχολείο αποστειρωμένο από κάθε έννοια κοινωνικών αξιών, έρευνας, τέχνης το οποίο θα αποτελεί ένα ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, που θα λειτουργεί απλά ως ένας προθάλαμος των πανεπιστημίων. Ένα ακόμη βασικό πρόβλημα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, είναι ότι με τις καταργήσεις των μαθημάτων, αφήνει έκθετους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ουσιαστικά μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που θα τους οδηγήσει στην ανεργία.

«Οι εκπαιδευτικοί Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας, οι Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Γεωπόνοι, εξοστρακίζονται πλήρως από τα Γενικά Λύκεια, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι Οικονομολόγοι Οικιακής Οικονομίας και στα Γυμνάσια», υπογραμμίζει η ΟΛΜΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αλλαγές που φέρνουν τα νέα προγράμματα, συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των μαθημάτων της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, ενώ στο Γυμνάσιο τα Εικαστικά και η Μουσική παραμένουν ως μονόωρα. Όσον αφορά το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, θα καταργηθεί για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου. Επιπρόσθετα, εξοστρακίζονται τα μαθήματα Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, οι ώρες που θα διδάσκεται η Οικιακή Οικονομία μειώνονται και στο Γυμνάσιο, ενώ οι Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες καταργούνται πλήρως από το πρόγραμμα της Α' Λύκείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL