Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
"Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΥ ΚΟΥΚΛΑΔΑ

"Οι εκπαιδευτικοί έχουνε φωνή, αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί" ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε χθες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους, ενάντια στην τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος αλλά και στο πολυνομοσχέδιο Κεραμέως, που φέρνει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

"Απόσυρση τώρα του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου", "Έξω οι κάμερες από τα σχολεία" ανέγραφαν τα πανό που ύψωσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν από τη βροχή και πραγματοποίησαν μαζική πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν οι διδασκαλικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και μαθητές, για να ακουστούν τα αιτήματά τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται...

Η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει ακάθεκτη τον αγώνα της για να αποσυρθεί άμεσα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα, διεκδικεί να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της υπουργού, που βάζει κάμερες για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες, γιατί παραβιάζει προσωπικά δεδομένα μαθητών, εργασιακά δικαιώματα καθηγητών και συνταγματικές ελευθερίες, και απαιτεί να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όχι στα σχολεία - εξεταστικά κέντρα

"Θα καταργήσουμε το πολυνομοσχέδιο που με απαράδεκτο τρόπο έφερε η κυβέρνηση αυτή την περίοδο" τόνισε στην "Αυγή" ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. "Η κατάσταση στα σχολεία που επαναλειτούργησαν με τον κορωνοϊό έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη στις κτηριακές υποδομές, στις ελλείψεις προσωπικού και στο γεγονός ότι το 20% του προσωπικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι πάνω από 60 χρόνων και μόλις το 6% κάτω από 40". Ταυτόχρονα, όπως είπε, "γίνεται απαξίωση του ίδιου του δημόσιου σχολείου, το οποίο έχει μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο. Θέλουμε να παρθούν άμεσα μέτρα γιατί και από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν". Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για "σύγχρονους χώρους διδασκαλίας, διορισμό μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και ένα σχολείο που θα αποκτήσει τον πραγματικό του ρόλο, να μορφώνει τους νέους ανθρώπους".

Υποχωρήσεις Κεραμέως μετά τις αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος θα είναι προαιρετική. Ταυτόχρονα, απέσυρε τη διάταξη για εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, τη διάταξη για την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη, καθώς και τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑΛ, που ενδεχομένως να κατατεθεί τους επόμενους μήνες, οπότε και θα ετοιμαστεί το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Όπως υπογραμμίζουν οι διδασκαλικές Ομοσπονδίες σε ανακοίνωσή τους, "η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον αναβρασμό που επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης και αφού με την αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της δεν κατάφερε να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό κίνημα, αναπροσαρμόζει την τακτική της, για να προωθήσει άμεσα το συνολικό της σχέδιο για ψήφιση του πολυνομοσχεδίου". Την ίδια στιγμή, η Ν. Κεραμέως "λειτουργεί τα σχολεία χωρίς να έχει λάβει ούτε άμεσα ούτε για τον Σεπτέμβριο κι τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς".

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι "η πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος έχει προκαλέσει ήδη υποχωρήσεις της υπουργού Παιδείας, αποδεικνύοντας πως ο μαζικός αγώνας μπορεί να επιφέρει ρήγματα στην κυβερνητική πολιτική, να αποσπάσει νίκες και να την ανατρέψει. Οι αγώνες επιβάλλεται να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν για την πλήρη απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου".

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες, όταν η κυβέρνηση καταθέσει για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL