Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Για τους μαθητές του Γυμνασίου, της Α' και Β' Λυκείου / Με ζωντανή μετάδοση η επιστροφή στα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τους μαθητές του Γυμνασίου, της Α' και Β' Λυκείου / Με ζωντανή μετάδοση η επιστροφή στα σχολεία

Στα θρανία επέστρεψαν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου υπό αυστηρά μέτρα προστασίας αλλά και υπό την πίεση της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος που αποφάσισε η υπουργός Παιδείας παρά τις σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων.

Σε νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια, καλούν σήμερα οι διδασκαλικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ ενάντια στις κάμερες στις σχολικές αίθουσες και στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες τής εκπαίδευσης.

Με μέτρα προστασίας η επιστροφή των μαθητών

Το κουδούνι χτύπησε ξανά για τους μαθητές του Γυμνασίου και της Α' και Β' Λυκείου, που επέστρεψαν στις τάξεις, αλλά με αποστάσεις ασφαλείας και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Αρχικά, θα πρέπει να τηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρων μεταξύ τους, ενώ επιτρέπεται να κάθεται ένας μαθητής ανά θρανίο. Παράλληλα, τα τμήματα χωρίζονται ώστε να βρίσκονται μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη, ενώ η παρακολούθηση των μαθημάτων θα γίνεται εκ περιτροπής. Οι μισοί μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή και οι υπόλοιποι Τρίτη - Πέμπτη και αντίστροφα. Τα ολιγομελή τμήματα κάτω των 15 ατόμων θα λειτουργούν καθημερινά.

Όσον αφορά τις αίθουσες, θα γίνεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, ενώ είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση αντισηπτικών και προαιρετική η χρήση μάσκας. Παράλληλα, μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα κάνουν διάλειμμα ξεχωριστά προκειμένου να περιοριστούν η αλληλεπίδραση και ο συνωστισμός, ενώ απαγορεύονται και τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ).

Όσοι μαθητές ανήκουν ή συγκατοικούν με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να απουσιάζουν έπειτα από υπεύθυνη δήλωση γονέων.

Σκέψεις για άνοιγμα των Δημοτικών την 1η Ιουνίου

Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού, αναμένεται να συζητηθεί μετά τη συνεκτίμηση των στοιχείων πορείας της νόσου και με πρόταση να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αν αυτό κριθεί εφικτό, την 1η Ιουνίου.

Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε κάποιο σχολείο, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι πρέπει να απομονωθεί, να ενημερωθούν οι γονείς του και να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Εάν το κρούσμα επιβεβαιωθεί, θα ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και θα ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του. Ο μαθητής θα δύναται να επιστρέψει στη σχολική μονάδα 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το κάθε τμήμα θα πρέπει να ανασταλεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερα από ένα κρούσματα σε διάστημα 14 ημερών.

Εικόνα στον πίνακα και χωρίς αποθήκευση

Η Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, έγινε χωρίς να προηγηθεί η δημοσιοποίηση της εκτίμησης αντικτύπου -που είναι προαπαιτούμενο- και παρά τις αντιδράσεις των ομοσπονδιών. Η καταγραφή τής εικόνας και του ήχου στην τάξη θα γίνεται με εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό) από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να τοποθετήσουν τη συσκευή καταγραφής σε σημείο που να μην φαίνονται τα πρόσωπα των μαθητών, αλλά μόνο ο πίνακας. Επιπλέον, ο καθηγητής θα έχει τη δυνατότητα να κάνει σίγαση στη φωνή κάποιου μαθητή ή να διακόψει τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος εάν κρίνεται απαραίτητο. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης των μαθημάτων - κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδειχθεί ή να διασφαλιστεί.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων στα δημόσια σχολεία θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex Meetings της εταιρείας Cisco Hellas Α.Ε., που είχε δωρίσει και την πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των προηγούμενων δύο μηνών, ενώ στα ιδιωτικά σχολεία δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα ανάλογα με τις ανάγκες και την υλικοτεχνική υποδομή τους.

Αντιδράσεις από δασκάλους και καθηγητές

Τις έντονες αντιδράσεις τους για την τροπολογία ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος έχουν εκφράσει επανειλημμένα οι διδασκαλικές ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ, οι οποίες τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων ανήλικων μαθητών και τον στιγματισμό τους, ενώ κάνουν λόγο για ισοπέδωση συνταγματικών ελευθεριών, εργασιακών δικαιωμάτων και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Έτσι, οι ομοσπονδίες, από κοινού με σωματεία, κλιμακώνουν σήμερα τις αγωνιστικές τους δράσεις και διοργανώνουν νέο συλλαλητήριο, στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια, με βασικό αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας αλλά και του αντιεκπαιδευτικού πολνομοσχεδίου.

Ν. Φίλης:

«Αχρείαστο το άνοιγμα των σχολείων»

«Αχρείαστη και ριψοκίνδυνη» χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων, «που λήφθηκε με πολιτικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια και οδηγεί σε αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις και αυταρχική συμπεριφορά», ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε μήνυμά του προς την εκπαιδευτική κοινότητα. «Προτεραιότητα είναι να μιλήσουμε με έμφαση, γονείς και δάσκαλοι, για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούν τα παιδιά στο σχολείο αλλά και επιστρέφοντας στο σπίτι. Να μην περάσει το μήνυμα ότι, επειδή άνοιξαν τα σχολεία ή τα καταστήματα, ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Να μην ανοίξει η πόρτα σε μια έξαρση κρουσμάτων που θα μας γυρίσει στο σημείο μηδέν».

Σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα

«Τo ΥΠΑΙΘ, με τη βεβιασμένη και πολιτικά ιδιοτελή απόφαση επαναλειτουργίας Γυμνασίων και της Α΄ και Β΄ Λυκείου, σκηνοθετεί μια νέα κανονικότητα, όπου θεμελιώδη δικαιώματα που ιστορικά και συνταγματικά εγγυάται το δημοκρατικό πολίτευμα τίθενται σε διακινδύνευση, η δημόσια υγεία σε ρίσκο» σχολιάζει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση, διά της Υπουργού Παιδείας, οργανώνει τη συστηματική αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας Παιδείας. Το μάθημα έχει διδάσκοντες και διδασκόμενους, με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Αν το ΥΠΑΙΘ δεν αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές και μορφωτικές αξίες και αρχές, τις συνταγματικές εγγυήσεις και επιταγές, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Το τέχνασμα της αυθημερόν σύνταξης και χωρίς δημοσιότητα έγκρισης της έκθεσης εκτίμησης αντικτύπου (προαπαιτούμενο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων), η αγνώστου περιεχομένου σύμβαση με τη Cisco Hellas Α.Ε, δεν αποτελούν τεχνικοδιοικητικές ατασθαλίες. Αποτελούν τα παράγωγα μιας συνεκτικής και συνεπούς πολιτικής που απαξιώνει τη δημοκρατία. Η υπεράσπιση του δημοκρατικού σχολείου, των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων δεν είναι υπόθεση μόνο της Αριστεράς. Αποτελεί καθήκον κάθε πολίτη. Αυτό το μάθημα δεν θα το αποφύγει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ούτε θα το παρακολουθήσει εξ αποστάσεως» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL