Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Έκθετη η Ν. Κεραμέως για τον σχολικό big brother
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθετη η Ν. Κεραμέως για τον σχολικό big brother

Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μετά τις χθεσινές αποκαλυπτικές συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΑΣΑΔ) με τον πρόεδρο και το επιστημονικό συμβούλιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την επίμαχη τροπολογία που προβλέπει την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων που γίνονται εντός των σχολείων, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όπως διαπιστώθηκε, δεν υπήρξε καμία γραπτή γνωμοδότηση ή συναίνεση της Αρχής ως προς την εφαρμογή του μέτρου, αντιθέτως δόθηκαν μόνο σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις ως προς την τεχνική διατύπωση της διάταξης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία των δασκάλων (ΔΟΕ), στο ερώτημα για το αν υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Αρχής προς το υπουργείο Παιδείας τα μέλη της Αρχής απάντησαν πως «υπήρξε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας στη διάσταση του να δοθούν κατευθύνσεις από την Αρχή ως προς την τεχνική διατύπωση της διάταξης, σε σχέση με την πρόβλεψη υπεύθυνου επεξεργασίας, τη χρήση των δεδομένων και την αναγκαιότητα της πρόβλεψης εκτίμησης αντικτύπου πριν από την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης».

Προϋπόθεση η «έκθεση αντικτύπου»

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ξεκαθάρισε από την πλευρά της πως η θετική ή η αρνητική γνωμοδότηση για την εφαρμογή του μέτρου μπορεί να γίνει μόνο μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις και θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη λεγόμενη μελέτη αντικτύπου.

Πρόκειται για τη μελέτη που θα περιλαμβάνει μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Εκτιμήθηκε μάλιστα ότι μια μελέτη τέτοιας έκτασης δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, στην καλύτερη των περιπτώσεων -γεγονός που αποδεικνύει την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει μια τόσο κρίσιμη ρύθμιση.

Αναγνωρίζοντας «ότι η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους», η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τονίζει πως σε κάθε περίπτωση «η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων επεξεργασίας στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (...) ώστε να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις, τα μέτρα και οι μηχανισμοί ασφάλειας μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Αντί λοιπόν να δημοσιευθούν τα κρίσιμα αυτά στοιχεία, η Νίκη Κεραμέως επιλέγει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για «εκστρατεία παραπληροφόρησης και δίκη προθέσεων» χωρίς να δημοσιοποιεί την εν λόγω μελέτη, για την οποία ισχυρίζεται μέσω... διαρροών ότι υπάρχει. Αν υπάρχει, γιατί δεν τη δημοσιοποιεί; Και αν υπάρχει, πώς είναι δυνατόν να συντάχθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL