Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Διάτρητο το σχέδιο Κεραμέως για την επαναλειτουργία των σχολείων - Με ζωντανή μετάδοση θα μπορούν να παρακολουθούν την παράδοση του μαθήματος οι μαθητές * Τίθενται σοβαρά ζητήματα νομιμότητας αλλά και προστασίας των προσωπικών δεδομένων / Επιστροφή στην κανονικότητα με εκπαιδευτικό «Big Brother»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάτρητο το σχέδιο Κεραμέως για την επαναλειτουργία των σχολείων - Με ζωντανή μετάδοση θα μπορούν να παρακολουθούν την παράδοση του μαθήματος οι μαθητές * Τίθενται σοβαρά ζητήματα νομιμότητας αλλά και προστασίας των προσωπικών δεδομένων / Επιστροφή στην κανονικότητα με εκπαιδευτικό «Big Brother»

Μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει η... νέα προσέγγιση που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Μετά το lockdown των περίπου επτά εβδομάδων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, έρχεται τώρα να ανακοινώσει πως «ένα κρούσμα» δεν θα οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων ή των επιχειρήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες εκπαιδευτικών και γονέων για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. «Αναμένουμε μια αύξηση κρουσμάτων και θα την επιτηρούμε για να δούμε πώς πηγαίνουν και τα μέτρα και να τα παρακολουθούμε. Δεν σημαίνει ότι με ένα κρούσμα θα κλείνουμε μια ολόκληρη επιχείρηση ή ένα ολόκληρο σχολείο» δήλωσε χαρακτηριστικά, εγείροντας περισσότερα ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα επιστροφής στην «κανονικότητα».

Επιστροφή στα θρανία μέσω... κινητού τηλεφώνου

Την ίδια στιγμή, πέρα από το γεγονός ότι τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο για δέκα ημέρες μαθημάτων και ότι τα παιδιά θα μπορούν να απαλλάσσονται με υπεύθυνη δήλωση των γονέων χωρίς να προσμετρώνται οι απουσίες τους, η υπουργός Παιδείας μίλησε τώρα για τη δυνατότητα... ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος προκειμένου οι μαθητές που θα λείπουν από τα σχολεία να μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα. Περιγράφοντας το περιβόητο σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην «κανονικότητα» στον τομέα της εκπαίδευσης, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι στα σχολεία υπάρχει σύνδεση Ίντερνετ και ότι οι εταιρείες κινητής παρέχουν δωρεάν δεδομένα για σύνδεση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «και ένα κινητό αρκεί».

Σοβαρά ζητήματα νομιμότητας

«Κανονικότητα», βέβαια, με ζωντανή αναμετάδοση και χωρίς μαθητές στα θρανία δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ ταυτόχρονα τίθενται και σοβαρά ζητήματα νομιμότητας αλλά και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία των καμερών στα σχολεία είναι παράνομη, βάσει, μεταξύ άλλων, της οδηγίας 1122/2000 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ).

Ήδη οι δηλώσεις Κεραμέως έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τον βουλευτή και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, που κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου απόφαση», αλλά και από τις Ομοσπονδίες των καθηγητών και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που προειδοποιούν για τον παράνομο χαρακτήρα μιας τέτοιας ενέργειας.

Ρίσκο για 10 μέρες μαθημάτων

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πως το σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων είναι διάτρητο και συνιστά ένα μεγάλο ρίσκο για μόλις δέκα ημέρες μαθημάτων: το σχέδιο είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο ούτε για το ενδεχόμενο ύπαρξης κρούσματος σε ένα σχολείο, ούτε για τις άδειες αίθουσες, ούτε για την ενίσχυση των μαθητών που θα παραμείνουν στο σπίτι τους και θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός -προκειμένου να υπεραμυνθεί της απόφασης να ανοίξουν τα σχολεία- παραδέχθηκε με έμμεσο τρόπο την αποτυχία τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είπε πως «τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες», μιας και υπάρχουν μαθητές «που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή που οι υπολογιστές τους δουλεύουν πολύ αργά». Μετά την παραδοχή Μητσοτάκη, η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όπου υπάρχουν ανάγκες, επιλέγει την τακτική τού «λίγο από όλα» αυξάνοντας τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και δημιουργώντας νέο χάος σε εκπαιδευτική κοινότητα και οικογένειες.

Νίκος Φίλης: Αχρείαστο το άνοιγμα των σχολείων

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κεραμέως για τη βιντεοσκόπηση και τη διαδικτυακή μετάδοση των μαθημάτων, ο Νίκος Φίλης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος. «Δεν είναι δυνατόν, πράγματα που ακούγονται και συμβαίνουν μες στην τάξη, να γίνουν κτήμα της 'γειτονιάς' ολόκληρης, για να μη πω κακόβουλων θεατών και ακροατών. Είναι απίστευτη η προχειρότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποπειράται να σπάσει τη σχέση εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας που υπάρχει ανάμεσα στον μαθητή και τον δάσκαλο, όταν κλείσει η πόρτα της τάξης και ξεκινήσει το μάθημα» τόνισε με δηλώσεις του, ενώ επανέλαβε πως δεν χρειαζόταν το άνοιγμα των σχολείων -πλην της Γ΄ Λυκείου-, ειδικά όταν δεν υπάρχει η ομοφωνία των ειδικών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Αντιδράσεις ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ

Με προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε επίσημη έγγραφη οδηγία για αναμετάδοση του μαθήματος, προειδοποιεί η Ομοσπονδία των καθηγητών, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «αντιβαίνει σε άρθρα του συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των διεθνών κανονισμών περί προστασίας προσωπικών δεδομένων». Η ΟΛΜΕ είχε θέσει το ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην υπουργό Παιδείας, ωστόσο δεν πήρε ικανοποιητικές απαντήσεις ούτε για τα προσωπικά δεδομένα ούτε για «τις ιδιωτικές δωρεές εξοπλισμού σε μαθητές, παρότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει δώσει ούτε 1 ευρώ για αγορά εξοπλισμού από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) ζητάει από το υπουργείο Παιδείας να «εγκαταλείψει άμεσα τα σχέδια για τη ζωντανή βιντεοσκόπηση των μαθημάτων» τονίζοντας ότι τίθενται «σοβαρότατα θέματα νομιμότητας». Ενώ επανέλαβε πως «είναι αχρείαστη η επαναλειτουργία των υπόλοιπων τάξεων Λυκείου και του Γυμνασίου για λίγες μόνο ημέρες».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL