Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Αχρείαστο ρίσκο" το κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αχρείαστο ρίσκο" το κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί αχρείαστο ρίσκο. Διότι ούτε το Μαξίμου ούτε το υπουργείο Παιδείας ούτε οι λοιμωξιολόγοι απαντούν με ξεκάθαρο τρόπο για ποιο λόγο ανοίγουν τα σχολεία -πέρα από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που δίνουν φέτος Πανελλαδικές- την ώρα που μέχρι χθες χαρακτήριζαν τους μαθητές «κινητές υγειονομικές βόμβες».

Τελικά όλη αυτή η φασαρία και η συζήτηση αφορούσε τις δέκα ημέρες που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία; Θα αποκομίσουν νέα γνώση; Θα εμπεδώσουν την ύλη; Θα ξανασυναντήσουν τους φίλους τους, τους οποίους δεν θα μπορούν να πλησιάσουν; Για ποια επιστροφή στην «κανονικότητα» μιλούν όταν η πανδημία έχει φέρει μια νέα πραγματικότητα με πολλούς κινδύνους και μεγάλα ρίσκα; Ποιος θα βγει κερδισμένος από αυτό το ρίσκο;

Σχολεία φαντάσματα

Το περιβόητο σχέδιο περιλαμβάνει τελικά σχολεία φαντάσματα χωρίς πολλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα στη φυσική τάξη. Πρώτον, διότι τα τμήματα θα χωριστούν στα δύο και τα μαθήματα θα γίνονται εκ περιτροπής έως τις 12 Ιουνίου. Άρα πρόκειται για λιγότερες από 15 ημέρες μαθημάτων για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου και περίπου δέκα ημέρες για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων.

Δεύτερον, διότι δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν συντρέχει λόγος ανησυχίας, όπως είναι η ύπαρξη ευπαθούς ατόμου στην οικογένεια ή αν νοσεί κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα ειδικής άδειας στους εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων.

Ποιος εγγυάται λοιπόν ότι δεν θα υπερισχύσει ο φόβος; Επίσης ποιος εκπαιδευτικός άνω των 50 ετών, με ή χωρίς υποκείμενο νόσημα, θα ρισκάρει την επιστροφή του στις σχολικές αίθουσες και δεν θα κάνει χρήση της προβλεπόμενης ειδικής άδειας; Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το γηραιότερο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και στις 18 Μαΐου οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. Το διδακτικό έτος θα λήξει στις 12 Ιουνίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις στις 15 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 16 για τα επαγγελματικά λύκεια. Νηπιαγωγεία και δημοτικά παραμένουν κλειστά τουλάχιστον έως την 1η Ιουνίου, ενώ, αν επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους έως τις 30 Ιουνίου.

Επίσης δεν θα διεξαχθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις καθώς η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων. Κλειστά θα παραμείνουν και τα ειδικά σχολεία.

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές

Ειδικότερα τα εξειδικευμένα μέτρα για τα σχολεία προβλέπουν τα εξής:

* Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υποτμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο).

* Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

* Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υποτμήματα. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο.

* Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά. Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

* Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

* Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα. Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

* Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

* Προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

* Πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

* Δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα / κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι, όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

* Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

* Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

* Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

* Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Εξ αποστάσεως διδασκαλία στα ΑΕΙ

Στα πανεπιστήμια θα συνεχιστεί κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία ώστε να ολοκληρωθεί το εξάμηνο, ενώ οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν βάσει των οδηγιών της ειδικής επιτροπής που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Από τις 25 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα και θα επαναλειτουργήσουν οι φοιτητικές εστίες.

Φροντιστήρια και ΙΕΚ

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, ωστόσο υπάρχει «ισχυρή» σύσταση να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση. Για τα διά ζώσης μαθήματα ισχύουν ό,τι και στα σχολεία, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Οι ίδιοι κανόνες προστασίας ισχύουν και για τα ΙΕΚ, που θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου. Η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι στις 30 Ιουνίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής των εργαστηριακών μαθημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Φίλης: Θέατρο του παραλόγου το άνοιγμα των σχολείων μόνο για 10 ημέρες

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL