Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Ολική επαναφορά στο παρελθόν εν μέσω πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολική επαναφορά στο παρελθόν εν μέσω πανδημίας

Μεσούσης της πανδημίας και χωρίς να έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη φετινή σχολική χρονιά, όπως αν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία και πότε θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιλέγει την «καλύτερη» χρονική στιγμή να φέρει νέο νομοσχέδιο - σκούπα, με το οποίο έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Το πολυνομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και οι νέες ρυθμίσεις συνιστούν ολική επαναφορά στο παρελθόν και τον συντηρητισμό: το «νέο σχολείο» γίνεται δυσκολότερο με όρους μαθησιακούς και πιο «αυστηρό» με όρους παιδαγωγικούς.

Αναχρονιστικές ρυθμίσεις

Τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, επανέρχονται οι «μίνι Πανελλαδικές εξετάσεις» μέσω της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, αυξάνεται από 9,5 σε 10 ο μέσος όρος προαγωγής, ενώ επανέρχονται αναχρονιστικές ρυθμίσεις που είχαν καταργηθεί, όπως η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, οι πολυήμερες αποβολές και οι αυστηροί κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων.

«Προτεραιότητα» του υπουργείου είναι και η κατάργηση της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από το 2021 για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, τα οποία αντικαθίστανται εκ νέου από τα Λατινικά.

Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, προς το παρόν δεν θεσμοθετείται η προσμέτρηση των τριών τάξεων του Λυκείου και του απολυτηρίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά ούτε και η βάση του «10». Σε ό,τι αφορά τους νεοεισερχόμενους στα πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας δεν θα «ψαλιδίσει για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2020-2021) τον αριθμό των εισακτέων, ωστόσο αλλάζει ριζικά το καθεστώς των μετεγγραφών.

Εμπρός... πίσω

Ειδικότερα οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

* Επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, όπως ίσχυε πριν από το 2017. Επαναφορά των αποβολών 3, 4 και 5 ημερών, που είχαν περιοριστεί το 2017 σε αποβολές έως 2 ημερών.

* Εισάγονται τα «παλιά» αλλά «νέα» προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς τα περισσότερα προγράμματα σπουδών «χρονολογούνται» από την εποχή Αρβανιτόπουλου (2013-2014).

* Στο Νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή.

* Στο Δημοτικό αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.

* Στο Γυμνάσιο αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται μόνο τον Σεπτέμβριο.

* Στο Λύκειο επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από την επόμενη σχολική χρονιά. Αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής / απόλυσης από 9,5 σε 10. Οι επαναληπτικές εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου θα γίνονται Ιούνιο, ενώ στις υπόλοιπες τάξεις τον Σεπτέμβριο.

* Αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου, εκτός από την Α’ Λυκείου που παραμένουν 8. Στη Β’ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε 7 μαθήματα (από 6) και στη Γ’ Λυκείου σε πέντε από τέσσερα που είναι σήμερα. Το επόμενο διάστημα επανέρχονται με Υπουργικές Αποφάσεις οι συντελεστές βαρύτητας στις Πανελλαδικές. Μειώνονται σε τρεις από τέσσερις οι ομάδες προσανατολισμού: α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες, β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.

* Στη θεωρητική κατεύθυνση η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από τα Λατινικά (2021 - 2022). Καθιερώνεται το «κόντρα μάθημα». Οι μαθητές της Θεωρητικής πρέπει να κάνουν και Μαθηματικά και οι μαθητές της Θετικής να κάνουν και Ιστορία. Το μάθημα θα εξετάζεται «ενδοσχολικά» και δεν θα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

* Αλλάζει το καθεστώς των μετεγγραφών. Καθιερώνεται βάση «ακαδημαϊκού κριτηρίου» και δεν θα εισέρχονται σε τμήματα αιτούντες μετεγγραφών που έχουν γράψει λιγότερα από 2.750 μόρια από τη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος. Θα προβλέπεται και δεύτερος κύκλος μετεγγραφών σε τμήματα του ίδιου πεδίου χωρίς τον παραπάνω περιορισμό. Θεσπίζονται νέα κριτήρια, όπου για παράδειγμα θα εξετάζεται ο μ.ό. των εισοδημάτων τριετίας. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και σταδιακά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

* Για τους αναπληρωτές προβλέπεται διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και ποινές διετούς / τριετούς αποκλεισμού σε όσους δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

* Στα ΑΕΙ αλλάζει το καθεστώς διοίκησης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο στις πρυτανικές εκλογές και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι φοιτητές. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών, θερινών προγραμμάτων και κοινών προγραμμάτων σπουδών ελληνικών - αλλοδαπών ΑΕΙ.

Διαψεύδει η Κεραμέως την κόντρα με Μαξίμου

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές η Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν εντός του Ιουνίου ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση της «Α», διέψευσε τις διαρροές περί κόντρας Μαξίμου - υπουργείου Παιδείας για το πότε και με ποιον τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία λέγοντας πως υπάρχει άριστη συνεργασία επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οι «κακές γλώσσες» βέβαια λένε ότι ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού εγκαλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τον υπερβάλλονται ζήλο της να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ το Μαξίμου τάσσεται υπέρ της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL