Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Υπουργείο Παιδείας / Υπουργείο Παιδείας: Καταθέτει νομοσχέδιο εν μέσω καραντίνας και με κλειστά σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Παιδείας / Υπουργείο Παιδείας: Καταθέτει νομοσχέδιο εν μέσω καραντίνας και με κλειστά σχολεία

Εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιλέγει να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών το νέο νομοσχέδιο που θα αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με αφορμή τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, οι εκπαιδευτικοί φορείς «βλέπουν» την επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας να καμφθούν οι αντιδράσεις για τις «αντιεκπαιδευτικές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- ρυθμίσεις που έρχονται.

Τράπεζα Θεμάτων, βάση του 10, μείωση των πειραματικών σχολείων και αύξηση των προτύπων είναι μερικές από τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται τελικά το νέο σύστημα στελεχών εκπαίδευσης.

«Μίνι Πανελλαδικές» στο Λύκειο

Καταρχάς, με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται η προαγωγή και η ολοκλήρωση του Λυκείου. Επανέρχονται οι μίνι Πανελλαδικές για την προαγωγή από τη μια τάξη του Λυκείου στην άλλη μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ το απολυτήριο θα προκύπτει από τους βαθμούς και των τριών τάξεων του Λυκείου.

Πρόκειται για την επαναφορά μιας ρύθμισης (καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ), η οποία από τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της, το 2013, εκτόξευσε τις εγγραφές μαθητών στα φροντιστήρια και φόρτωσε με επιπλέον εξεταστικά βάρη τους υποψηφίους. Επίσης θεσπίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση του 10 για την προαγωγή (από 9,5 που είναι σήμερα).

Υποβάθμιση των πειραματικών χάριν... «αριστείας»

Οι εξαγγελίες περί «ενίσχυσης του θεσμού των Πρότυπων - Πειραματικών σχολείων» καταλήγουν σε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να αποδυναμώσει τον θεσμό των Πειραματικών σχολείων χάριν της «αριστείας». Ειδικότερα, ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει τη μείωση των Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων από 27 που είναι σήμερα σε 14, ενώ τα Πρότυπα θα αυξηθούν από 9 σε 24. Στα 24 θα παραμείνουν τα Πειραματικά Δημοτικά που λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Ο τρόπος εισαγωγής δεν αλλάζει καθώς οι μαθητές στα Πρότυπα θα εισάγονται με εξετάσεις, ενώ στα Πειραματικά με κλήρωση.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται επίσης η ένταξη νέων θεματικών στα σχολεία, που θα ξεκινήσει πιλοτικά από την επόμενη σχολική χρονιά. Το νέο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης μπαίνει «στον πάγο» μέχρι νεωτέρας και σχεδιάζεται να δοθεί νέα παράταση στη θητεία διευθυντών σχολείων και διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Αντιδράσεις

Δεν άργησαν ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις τόσο για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου όσο και για το περιεχόμενό του. Σύλλογοι και φορείς εκπαιδευτικών κατηγορούν το υπουργείο ότι βρήκε «χρυσή ευκαιρία» να νομοθετήσει μια σειρά αντι-εκπαιδευτικών αλλαγών εν μέσω πανδημίας ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η Ομοσπονδία των Δασκάλων (ΔΟΕ), σε σχετική ανακοίνωση, ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μην «εκμεταλλευτεί» μια συγκυρία κατά την οποία «οι αντιδράσεις κοινωνίας κι εκπαιδευτικών δεν θα έχουν δυναμικά χαρακτηριστικά λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων» και την καλεί να μην προχωρήσει «σε μονομερείς αποφάσεις πάνω σε ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου ή/και αντιπαράθεσης εδώ και πολλά χρόνια».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση.
Στηρίξτε την Αυγή.
Μπείτε στο
syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL