Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Υπουργείο Παιδείας / Υπουργείο Παιδείας: Μπάχαλο και επικοινωνιακά παιχνίδια με τις εγκυκλίους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Παιδείας / Υπουργείο Παιδείας: Μπάχαλο και επικοινωνιακά παιχνίδια με τις εγκυκλίους

Κακή συνεννόηση; Έλλειψη σχεδιασμού; Επικοινωνιακά παιχνίδια; Μπορεί και όλα αυτά μαζί. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη σύγχυση που δημιούργησε για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την παροχή φορητών υπολογιστών και συσκευών; Τι συνέβη; Τη μία μέρα το υπουργείο στέλνει εγκύκλιο στους διευθυντές των σχολείων να καταγράψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις ώστε να χορηγηθούν laptop και tablets σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη συμμετοχή τους στην τελεκπαίδευση και την επομένη στέλνει νέα εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει ότι η παροχή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών αφορά τις σχολικές μονάδες και όχι εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αυτό σημαίνει ότι θα αγοραστούν χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα δοθούν σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά για όσο διάστημα κρατήσει η έκτακτη συνθήκη λόγω κορωνοϊού. Έπειτα θα παραμείνουν στα σχολεία, την ώρα που η υπουργός Νίκη Κεραμέως άφηνε να εννοηθεί ότι θα ενισχύσει και θα στηρίξει εκείνους που δεν διαθέτουν τον βασικό εξοπλισμό.

Νέα εγκύκλιος

«Η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ' ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)» αναφέρει η νέα εγκύκλιος, στην οποία διευκρινίζεται και ότι η καταγραφή «σχετίζεται με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων».

Η αρχική εγκύκλιος που εστάλη στις 7 Απριλίου στα σχολεία ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας «προτίθεται να προβεί στην προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop και tablet) στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, προκειμένου να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές» και καλούσε τους διευθυντές μέσα σε δύο ημέρες να καταγράψουν τις ελλείψεις και τις ανάγκες σχετικά με την παροχή υπολογιστών. Και μάλιστα όχι μόνο για να «υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία» κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων αλλά και μετέπειτα, για «την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων».

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτελική κοροϊδία»

Για «επιτελική κοροϊδία» εκ μέρους της υπουργού Παιδείας σχετικά με τη δωρεάν παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κάνει λόγο η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη Νίκη Κεραμέως ότι σκοπίμως άφησε «να εννοηθεί πως η Πολιτεία έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση και την παροχή εξοπλισμού στους οικονομικά αδύναμους μαθητές και εκπαιδευτικούς», ενώ, όπως αναφέρει, η «κοροϊδία» συνεχίστηκε και «θεσμικά» στη Βουλή. Διότι, σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, για το αν «υπάρχει πρόβλεψη για επιδότηση αγοράς εξοπλισμού και παροχής δεδομένων για όσους μαθητές και φοιτητές δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα», η υπουργός απάντησε ότι για τον εξοπλισμό έχει κατατεθεί αίτημα ΕΣΠΑ ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, «αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αγορές αφορούν το ερώτημα Φίλη για κάλυψη των μαθητών και φοιτητών που δεν έχουν εξοπλισμό», όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Άγνωστος "Χ" η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών

Τη μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Τέλος στην αγωνία των φετινών υποψηφίων σχετικά με την ύλη των Πανελλαδικών εξετάσεων έδωσε -έστω και όψιμα- το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνοντας χθες τη μείωση της εξεταστέας ύλης. Η αναδιαμόρφωση της ύλης έγινε με βάση την ύλη που είχαν προλάβει να διδαχθούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έως τις 11 Μαρτίου, οπότε και αποφασίστηκε το καθολικό κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού.

Άγνωστος «Χ» παραμένει πάντως η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών καθώς η έναρξή τους θα καθοριστεί από τα νέα δεδομένα της εξάπλωσης του κορωνοϊού και από το αν θα κριθεί επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία να συγχρωτιστούν οι υποψήφιοι στις αίθουσες των εξετάσεων μέσα στο καλοκαίρι.

Σενάρια με τις ημερομηνίες

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δεν είναι διόλου απίθανο να δοθεί μια παράταση στο άνοιγμα των σχολείων μετά το Πάσχα, εφόσον μέχρι στιγμής οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την πορεία εξάπλωσης του ιού. Επέκταση της σχολικής χρονιάς και μείωση της διάρκειας των διδακτικών ωρών είναι μερικά από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο για την αναπλήρωση -στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό- των χαμένων ωρών.

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, η επιδίωξη είναι να διεξαχθούν τον Ιούνιο ή το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου. Από τα σενάρια που συζητά το υπουργείο με τους ειδικούς δεν έχει αποκλειστεί επίσης το ενδεχόμενο να γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο, με τον κίνδυνο όμως από το φθινόπωρο να καταγραφεί νέο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι προαγωγικές εξετάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL