Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: / ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: Απευθείας αναθέσεις από το υπ. Παιδείας για την αγορά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: / ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: Απευθείας αναθέσεις από το υπ. Παιδείας για την αγορά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης

Συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, θα μπορεί να συνάπτει το υπουργείο Παιδείας με πρόσχημα τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό. Εκτός από τις δωρεές, η ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να επιλέγει «ελευθέρας» ιδιωτικές εταιρείες για: α) την προμήθεια φορητών υπολογιστών σχετικών ηλεκτρονικών συσκευών και λογισμικών, β) την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης επικοινωνίας και ενημέρωσης (όπως η καμπάνια ενημέρωσης και κατασκευής της ιστοσελίδας «Μαθαίνουμε Σπίτι» που κόστισε σχεδόν 92.000 ευρώ από εταιρεία που έχει αναλάβει, συν τοις άλλοις, έργα των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής - Εσωτερικών, και άλλα 35.000 για τη δημιουργία Help Desk από άλλη εταιρεία) και γ) την παροχή υπηρεσιών για την επίτευξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη δυνατότητα μάλιστα θα παρέχεται για τουλάχιστον έξι μήνες από την έναρξη της ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων.

Πόσο θα κοστίσει;

«Αν η επικοινωνιακή καμπάνια του υπουργείου Παιδείας 'Mαθαίνουμε στο σπίτι' κόστισε σκανδαλωδώς 130.000 ευρώ, πόσο αναμένεται να κοστίσουν οι απευθείας αναθέσεις της υπουργού για την αγορά εξοπλισμού;» διερωτάται η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι η πολιτική που ασκεί «κοστίζει ακριβά για το Ελληνικό Δημόσιο».

Καταγραφή ελλείψεων σε δύο μέρες

Αφού εξασφάλισε τα χρήματα για την επικοινωνιακή καμπάνια του υπουργείου με απευθείας ανάθεση, η πολιτική ηγεσία, σχεδόν έναn μήνα μετά την έναρξη των διαδικτυακών μαθημάτων, ανακοίνωσε ότι θα προβεί, όπου υπάρχουν ανάγκες, στην προμήθεια και παροχή laptop και tablet σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Όπως καταλαβαίνουμε, και αυτό θα αναλάβει να το φέρει σε πέρας εταιρεία με απευθείας ανάθεση... Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων καλούνται λοιπόν μέσα σε δύο μέρες να καταγράψουν τις όποιες ελλείψεις και να ενημερώσουν το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας.

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Καθυστερήσεις και προχειρότητα

Την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει όψιμα το ζήτημα, για το οποίο μίλησαν από την πρώτη στιγμή σύλλογοι και φορείς εκπαιδευτικών, στηλιτεύει η Ομοσπονδία των Δασκάλων και των Καθηγητών. Όπως επισημαίνει η ΔΟΕ, η διαδικασία αυτή δεν είναι αξιόπιστη, καθώς είναι αμφίβολο πώς και με ποια κριτήρια οι διευθυντές θα εξακριβώσουν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τις ελλείψεις, ενώ διερωτάται τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξουν «δυσαρέσκειες» λόγω ανεπάρκειας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΟΛΜΕ καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας «επικοινωνιακό παιχνίδι» και κάνει λόγο για «ασυνάρτητες, ασαφείς και αόριστες οδηγίες» που έχουν στόχο να κρύψει το υπουργείο «την ανοργανωσιά, την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και την άγνοια των στελεχών του».

ΣΥΡΙΖΑ: Όψιμο ενδιαφέρον

Για όψιμο ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας να παράσχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όσους το έχουν ανάγκη, ενώ κατασπαταλούσε σημαντικούς πόρους για αναρτήσεις στα social media, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει, «ακόμα κι αν η καταγραφή ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποφασιστεί η παροχή εξοπλισμού, το πιθανότερο είναι πως το υλικό θα παραδοθεί μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς», ενώ κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι επέλεξε να μην στηρίξει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία και τους μαθητές, καθώς, όπως αναφέρει, η πολιτική ηγεσία «συγχέει τον ρόλο της με εκείνον του διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας τηλεπικοινωνιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL