Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Καταγγελία Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών / Σχολάρχες εισπράττουν τα δίδακτρα και ταυτόχρονα δηλώνουν πληττόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών / Σχολάρχες εισπράττουν τα δίδακτρα και ταυτόχρονα δηλώνουν πληττόμενοι

«Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Αυτό επιδιώκουν, σύμφωνα με δημόσια καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), ορισμένοι εργοδότες φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Με επιστολή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης, η ΟΙΕΛΕ γνωστοποιεί ότι ορισμένοι εργοδότες, ενώ εισπράττουν κανονικά τα δίδακτρα για τα μαθήματα που παραδίδουν οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές μέσω Διαδικτύου, αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στον «μηχανισμό στήριξης εργαζομένων» (για τα 800 ευρώ) προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ ταυτόχρονα να λαμβάνουν το επίδομα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων!

Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

Στην επιστολή της η ΟΙΕΛΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση είναι τραγική στον χώρο των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών».

«Μεγάλος αριθμός εργοδοτών», όπως σημειώνει, «με περίσσεια θράσους, αναλγησίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε 'ευκαιρία', παραβιάζοντας βάναυσα τις έκτακτες ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι επιχειρηματίες που τηρούν τον νόμο», και εξηγεί: «Η τακτική είναι κοινή. Δηλώνουν ψευδώς αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και θέτουν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε αναστολή. Ωστόσο, συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες υποχρεώνοντας τους συναδέλφους σε εξ αποστάσεως διδασκαλία και παρανόμως τους επιβάλλουν την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ» καταγγέλλει η ομοσπονδία.

Αναστολή λειτουργίας και "μαύρα" δίδακτρα

Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, όπου ιδιωτικά σχολεία «διαχωρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε αυτούς που διδάσκουν διαδικτυακά και σε αυτούς που, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά με απόφαση της ιδιοκτησίας, δεν το πράττουν και, ενώ δεν έχουν κηρύξει αναστολή λειτουργίας, ζητούν από τη δεύτερη κατηγορία εκπαιδευτικών παρανόμως να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης» ή, αν και παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες, «αναστέλλουν τη λειτουργία τους παρανόμως, ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς ότι θα τους καταβάλλουν 'μαύρα' τον μισθό και τους καλούν να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να επιστρέψουν στο σχολείο τα 800 ευρώ».

Ως εκ τούτου, η ΟΙΕΛΕ ζητάει την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων και των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να «προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και οι ήδη βαρύτατα πληττόμενοι εκπαιδευτικοί» υπογραμμίζοντας πως τέτοιου είδους πρακτικές, εκτός από «θρασείες πράξεις», αποτελούν «βαριές πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις που η πολιτεία οφείλει να ελέγξει άμεσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL