Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Το ΣτΕ δεν συμφωνεί με την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» στα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΣτΕ δεν συμφωνεί με την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» στα σχολεία

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδας με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το Π.Δ. 18/2018 στο σημείο που αναφέρεται στην αποστολή του υπουργείου Παιδείας και την «προστασία της θρησκευτικής συνείδησης». Η Εκκλησία ζητούσε να βγει αντισυνταγματική η αφαίρεση «της θρησκευτικής αγωγής των νέων» από τους σκοπούς του οργανισμού του υπουργείου Παιδείας και να συμπεριληφθεί η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».

Η πλειοψηφία του ΣτΕ, υπό την προεδρία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έκρινε ότι οι διατυπώσεις της αποστολής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας δεν παύουν να αποτελούν σκοπούς της Παιδείας κατά παράβαση του συντάγματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «το γεγονός ότι καθορίζεται ως αποστολή του υπουργείου η ανάπτυξη και συνεχής αναβάθμιση της Παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης, την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της λατρείας, τη διαμόρφωση ελεύθερων, ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών κ.λπ., χωρίς να αναφέρεται ρητώς η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, αλλά η προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως άλλωστε δεν αναφέρεται κατά γράμμα ούτε η επαγγελματική αγωγή των Ελλήνων ή η διάπλασή τους σε υπεύθυνους πολίτες, δεν έχει την έννοια ότι οι σκοποί αυτοί παύουν να αποτελούν σκοπούς της Παιδείας κατά παράβαση του συντάγματος».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν μάλιστα πως η διατύπωση περί «προστασίας της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης» εξυπηρετεί καλύτερα τα άρθρα του συντάγματος, δεδομένου ότι «η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει ως σκοπό τη διάπλαση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, καθώς και, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων» προσθέτοντας πως «η τελευταία νοηματοδοτείται και από τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 13, με την οποία καθιερώνεται το απαραβίαστο της ελευθερίας της».

Σημειώνεται ότι, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, έχουν προσφύγει με το ίδιο αίτημα στο ΣτΕ η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, η «Πανελλήνια Ένωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς. Η έκδοση των σχετικών αποφάσεων εκκρεμεί, ωστόσο αναμένεται να κινούνται στο ίδιο πνεύμα.

Ν. Φίλης: Προς όφελος των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σημείωσε ότι "η νέα θετική νομολογία του ΣτΕ, με την οποία διαχωρίζεται η θρησκευτική αγωγή από το υπουργείο Παιδείας, θα σταθεροποιηθεί προς όφελος των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα μας" και συμπλήρωσε με νόημα: "Πάντοτε, ωστόσο, ενεδρεύουν τα παραδικαστικά - παραθρησκευτικά κυκλώματα στον χώρο της Δικαιοσύνης, σε μια περίοδο μάλιστα που οι συντηρητικοί άνεμοι απειλούν δικαιώματα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο προβάλλοντας ψευδεπίγραφα θέματα 'ταυτότητας'. Μόνο η ριζοσπαστική Αριστερά, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές ευαισθησίες, μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον δικέφαλο ριζοσπαστισμό της Δεξιάς, στον νεοφιλελευθερισμό και τον θρησκόληπτο εθνικισμό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL