Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Για τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα * Συστάσεις Κομισιόν προς την Κεραμέως για Θρησκευτικά και «εθνική συνείδηση» στα σχολεία / Αμετάκλητη καταδίκη της Ελλάδας για τα Θρησκευτικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Για τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα * Συστάσεις Κομισιόν προς την Κεραμέως για Θρησκευτικά και «εθνική συνείδηση» στα σχολεία / Αμετάκλητη καταδίκη της Ελλάδας για τα Θρησκευτικά

Αμετάκλητη είναι η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η χώρα μας καταδικάστηκε «για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης και της θρησκείας» επειδή μέχρι σήμερα επέβαλλε σε γονείς να γνωστοποιούν ότι τα παιδιά τους δεν είναι «Χριστιανοί Ορθόδοξοι» για να πάρουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση των προσφευγόντων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα μπορεί να μην προσέβαλε την εν λόγω απόφαση, ωστόσο «δεν έχει κάνει τίποτε για να συμμορφωθεί με το περιεχόμενό της, με αποτέλεσμα μαθητές να έχουν προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη».

«Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών», όπως εξηγεί ο δικηγόρος, «έχει αναστείλει την άρνηση χορήγησης απαλλαγής σε μαθητή από το 1ο ΓΕΛ Γέρακα, ενώ προσφυγή για μη συμμόρφωση του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ασκηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Δεκέμβριο του 2019, χωρίς το ανώτατο δικαστήριο να έχει πράξει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτε σχετικά με αυτή την εκκρεμοδικία», αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος και προειδοποιεί πως, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν εφαρμόσει την απόφαση, η εκτέλεσή της θα εξεταστεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιστροφή στον σκοταδισμό

Την ίδια ώρα, σε συστάσεις προς την Ελλάδα προχωρά η Κομισιόν αναφορικά με τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών αλλά και τις εξαγγελίες Κεραμέως περί αναμόρφωσης του μαθήματος της Ιστορίας, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να «διαμορφώνει εθνική συνείδηση». Τα ζητήματα αυτά ανέδειξε με σχετικές ερωτήσεις προς την Κομισιόν ο Στέλιος Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήγειρε το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών αναφερόμενος σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το μάθημα πρέπει να αναπτύσσει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση, εφόσον, κατά την ίδια απόφαση, το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές. Υπογράμμιζε δε πως η απόφαση αυτή αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελώντας διάκριση σε βάρος μαθητών από άλλα θρησκευτικά δόγματα, και πως τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών παραβιάζονται καθώς θα πρέπει να δηλώνουν το θρησκευτικό τους δόγμα. Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για το μάθημα της Ιστορίας, που δεν θα πρέπει να έχει «κοινωνιολογικό χαρακτήρα», ο ευρωβουλευτής τόνιζε ότι αυτές οι δηλώσεις συνιστούν επιστροφή στον σκοταδισμό και πως είναι ενάντια στα προγράμματα σπουδών του δυτικού κόσμου «που υιοθετούν ως σκοπό της Ιστορίας την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και σκέψης».

Στην απάντησή της, η αρμόδια επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ υπενθύμιζε πως «τον Μάιο του 2018 το Συμβούλιο εξέδωσε συστάσεις για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας, καθώς και για τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης. Τα κράτη - μέλη παροτρύνθηκαν να εφαρμόζουν προοδευτικό κλίμα στην τάξη, προάγοντας ανεκτικές στάσεις, και να ενθαρρύνουν την κριτική κατανόηση των κυριότερων εξελίξεων στην Ιστορία» υπογραμμίζοντας πως τα κράτη - μέλη «ανέλαβαν επίσης τη δέσμευση να προωθήσουν τη γνώση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η επίτροπος τονίζει επίσης πως «η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται δυνάμει του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Επιτροπή διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL