Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας

Κάλεσμα στο σημερινό συλλαλητήριο ενάντια στη ρύθμιση για τα κολέγια απευθύνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που γίνονται είναι κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου που έχει ως στόχο την υπονόμευση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

«Υποχρηματοδότηση, λουκέτα, διαγραφές φοιτητών/τριών και ενίσχυση των ιδιωτικών Κολλεγίων, φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας.

Η υπουργός Ν. Κεραμέως, που πρόσφατα δήλωσε ότι αγνοεί τον προϋπολογισμό για την Παιδεία, προσπαθεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή, ιδρύει μία νέα ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα συγκεντρώνει υπερεξουσίες, θα αποφασίζει για μια σειρά από ζητήματα, όπως η αξιολόγηση και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, και δεν θα ελέγχεται από κανέναν» σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει, «με μοχλό τη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει κατά 20% την χρηματοδότηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Στόχος είναι να οδηγήσει σε κλείσιμο σχολές και τμήματα, προκειμένου να ενισχύσει τους «επιχειρηματίες της γνώσης». Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει λουκέτο σε μία σειρά από δημόσια Πανεπιστήμια, ωθώντας τους νέους ανθρώπους σε ιδιωτικά IEK και Κολέγια, στερώντας τους ουσιαστικά τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε δημόσια και δωρεάν Πανεπιστήμια. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η αναστολή των 37 νέων τμημάτων, καθώς και της Νομικής σχολής στην Πάτρα.

Ο νέος νόμος ανοίγει την πόρτα για μείωση του αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια και παρέχει οικονομικά κίνητρα στα ιδρύματα, προκειμένου να προχωρήσουν σε διαγραφές φοιτητών/τριών. Επαναφέρει το καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΛΚΕ, ανοίγοντας την πόρτα στην ιδιωτική χρηματοδότηση της Έρευνας».

«Στον πυρήνα του νέου νομοσχεδίου βρίσκεται η ενίσχυση των Ιδιωτικών Κολλεγίων, σε μία προσπάθεια να επιβραβεύσει όσους “πλήρωσαν” για να σπουδάσουν. Μετά την εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών Κολλεγίων και Δημοσίων ΑΕΙ, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους κολλεγίων να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς για διορισμό στο Δημόσιο, και μάλιστα χωρίς αναγνώριση πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ. Η ρύθμιση παρακάμπτει στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε στη συνέχεια οποιοσδήποτε κατέχει αδιαβάθμητο τίτλο κολεγίου από το εξωτερικό ή το εσωτερικό, με βάση μια ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς για μόνιμα στελέχη του Δημοσίου.

Οι αλλαγές που γίνονται είναι κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου που έχει ως στόχο την υπονόμευση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ. Καλούμε σε συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την Τρίτη 21/1 και ώρα 12:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, να ενώσουμε τις φωνές μας και να αγωνιστούμε συλλογικά για το μέλλον μας» καταλήγει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL