Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Αυξάνονται οι φωνές ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξάνονται οι φωνές ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ουσιαστικά την εξίσωση των πτυχίων από τα δημόσια πανεπιστήμια με εκείνα των κολεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Μετά τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που τάχθηκαν κατά του άρθρου 50 που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο ζητώντας να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη. Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή τα κολέγια θα αναγνωρίζονται για διορισμό στο Δημόσιο χωρίς να έχουν επίσημη αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αντίθετα, θα αρκεί μια μόνο απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

Οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στη ρύθμιση και κατηγόρησαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι επιδιώκει να καταστρατηγήσει το άρθρο 16 και να υποβαθμίσει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Μιλούν δηλαδή για την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμων επαγγελματικά με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία θα θεωρούνται από δω και στο εξής ικανό προσόν για το διορισμό μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Το θέμα έχει προκαλέσει οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από τον μνημονιακό νόμο του 2012, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Η Νίκη Κεραμέως επί της ουσίας επαναφέρει τον νόμο Αρβανιτόπουλου που κατήργησε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου το 2019 προκειμένου μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας να υλοποιηθούν οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. «Και εκείνο που αντικαταστάθηκε -δηλαδή το καθεστώς Αρβανιτόπουλου- επιχειρεί να επαναφέρει σήμερα η Ν.Δ., επιτρέποντας σε αποφοίτους με μη υψηλά προσόντα και χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο να διορίζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, στέλνοντας την εκπαίδευση πίσω, στα σκοτεινά χρόνια των εξοντωτικών μνημονιακών δεσμεύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως η ρύθμιση «αποδεικνύει τον σεβασμό της χώρας στο δίκαιο της Ε.Ε ως προς την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον Νόμο 4589/2019 είχε προχωρήσει στην κατάργηση της δυνατότητας συμμετοχής υποψηφίων, κατόχων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων (Οδηγία 2005/36/ΕΚ) και της επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών (Τροποποίηση Π.Δ.)», το οποίο ίσχυε μέχρι το 2019.

Μπορεί η υπουργός Νίκη Κεραμέως να επικαλείται το ενωσιακό δίκαιο και την Οδηγία 2005/36/ΕΚ για να δικαιολογήσει την απόφασή της, ωστόσο δεν απαντά στα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί αναφορικά με τον έλεγχο των κολεγίων και της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ούτε απαντά αν στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης για την Παιδεία είναι να έχουν ακαδημαϊκή και διδακτική επάρκεια οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα σχολεία. Ή μήπως όχι; Άλλωστε, μετά την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοτιμίας των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτή των ελληνικών πανεπιστημίων, και τώρα με την εξίσωση των πτυχίων, μένει να καταρτιστεί το νομοθέτημα της υπουργού που θα αφορά -όπως έχει εξαγγείλει- το νέο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των κολεγίων στην Ελλάδα.

Την «επιλεκτική συμμόρφωση» στις επιταγές του ενωσιακού δικαίου στηλίτευσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Σχολιάζοντας το άρθρο 50 για τους πτυχιούχους των κολεγίων, ο Θανάσης Κικινής υπενθύμισε πως η ελληνική νομοθεσία δεν προστατεύει τους εκπαιδευτικούς, όπως ορίζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, κυριαρχεί το καθεστώς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών ως προς τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.

Επιφυλάξεις των πρυτάνεων

Επιφυλάξεις ως προς το άρθρο 50 για τα πτυχία των κολεγίων εκφράζουν και οι πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιου Δημόπουλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο οποίος διερωτήθηκε εάν τελικά η νέα ρύθμιση θα περιοριστεί σε αυτά που ορίζει το ενωσιακό δίκαιο ή αν θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει, για παράδειγμα, τα ιδρύματα της Αμερικής ή του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπενθύμισε επίσης ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι καθηγητές και τα προγράμματα σπουδών αξιολογούνται συνεχώς, σε αντίθεση με τα κολέγια.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα κολέγια

Για πρωτοφανή εμπαιγμό σε βάρος των αδιόριστων εκπαιδευτικών, βραδυφλεγή βόμβα στο εργασιακό status των εκπαιδευτικών, αλλά και δραματική υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 50. Σχολιάζοντας την απόφαση της Νίκης Κεραμέως, αναφέρει πως από τη μια μεριά «διατυμπανίζει την ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης και από την άλλη ανοίγει κερκόπορτα διορισμού σε υποψηφίους με αμφίβολης ποιότητας πτυχία. 'Εξ ανέμων θάλασσα ταράσσεται' και η ίδια επέλεξε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Και καθώς το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και όλη την κοινωνία, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα αυτή τη διάταξη» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL