Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα ο «ολοκληρωμένος σχεδιασμός» του υπουργείου Παιδείας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να προβάλλει και τα επόμενα χρόνια την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς επιπλέον καθυστέρηση και να υποστηρίζει τις σχετικές διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας», τονίζει το τμήμα Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Με περίσσιο κομπασμό η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε, επιτέλους, την προκήρυξη για την πρόσληψη 5.250 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και αντί να απολογείται για την καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών για αυτή την ενέργεια, εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν "καταψήφιση των διορισμών"», σχολιάζει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «όλοι γνωρίζουν όμως τι έγινε στη δημόσια εκπαίδευση αυτής της χώρας την τελευταία δεκαετία σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους διορισμούς:

» Έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως το 2015 ήταν η δραματική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού πάνω από 30%, η διαθεσιμότητα - απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών, ο μη διορισμός ακόμα και επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, η σκληρή τιμωρητική αξιολόγηση και η υποχρεωτική αργία, που είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στα σχολεία, και το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις πάνω από 2.000 σχολικών μονάδων».

Παράλληλα, το τμήμα Παιδείας υπενθυμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια για να σταματήσουν, μεταξύ των άλλων δεσμεύσεων, και οι απαγορεύσεις διορισμών και καθιέρωσε ένα νέο δίκαιο και μόνιμο σύστημα διορισμών (με ίδιους πίνακες για αναπληρωτές και μόνιμους) καταργώντας το ν.3848/10 και δίνοντας πολλαπλάσια αξία μορίων στην προϋπηρεσία, καταργώντας τον μισητό στους εκπαιδευτικούς αλλά και αναξιόπιστο γραπτό διαγωνισμό. Προγραμμάτισε, αμέσως με την έξοδο από τα μνημόνια, 15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε μια τριετία. Προχώρησε επίσης σημαντικά τις διαδικασίες για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για το 2019 (προϋπολογισμός 2019) και προετοίμασε την προκήρυξη για τους διορισμούς του 2020 και 2021 (πράξη Υπ. Συμβουλίου, χρηματοδότηση από το νέο μεσοπρόθεσμο και υποβολή αιτήματος στο ΑΣΕΠ)».

«Ο προγραμματισμός των 15.000 μόνιμων διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση και η κατάργηση του ν.3848/10, που τόσο την ταλαιπώρησε, είναι έργο της διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνεταΙ στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «αντίθετα, η κα Κεραμέως, αφού περιπλανήθηκε για μήνες  στη λογική "θα δούμε πρώτα τις ανάγκες", "θα φτιάξουμε ένα νέο σύστημα διορισμών" και "θα επαναφέρουμε τον γραπτό διαγωνισμό", προχώρησε τελικά στην προκήρυξη των 5.250 θέσεων εκπαιδευτικών με το σύστημα διορισμών που σχεδίασε και νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει το τμήμα Παιδείας.

«Θετική εξέλιξη αυτή, όμως η Υπουργός Παιδείας είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το δικό της έργο στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα, και το οποίο είναι:

  • Καθυστέρηση των διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που είχαν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη του 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και  μέχρι πριν από μικρό χρονικό  διάστημα η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας μας διαβεβαίωνε ότι οι διορισμοί θα γίνουν σε κάθε περίπτωση εντός του 2019. Είναι σαφές πως αυτοί εντέχνως έχουν πλέον προγραμματιστεί για την επόμενη σχολική χρονιά 2020-21.

  • Σοβαρή επίσης καθυστέρηση υπάρχει και στην προκήρυξη διορισμού των 5.250 εκπαιδευτικών, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν το Σεπτέμβριο του 2020 και είχε ήδη ζητηθεί από τον ΑΣΕΠ από τον Ιούνιο του 2019 να προχωρήσει στην σχετική προκήρυξη. Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας με την αναβλητικότητά της «κατάφερε» και εδώ μια 6μηνη καθυστέρηση που βάζει σε σοβαρή αμφιβολία, για  να μην πούμε βεβαιότητα,  τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οι διορισμοί αυτοί την επόμενη σχολική χρονιά».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «ο "ολοκληρωμένος σχεδιασμός" του Υπ. Παιδείας. λοιπόν, για τον οποίο κομπάζει η υπουργός Παιδείας, είναι στον αέρα, όπως η πραγματικότητα αποδεικνύει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να προβάλλει και τα επόμενα χρόνια την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς επιπλέον καθυστέρηση και να υποστηρίζει τις σχετικές διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις