Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αύξηση των φοιτητών στα πανεπιστήμια

Στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ - Κατά 7,8% αυξήθηκε το εκπαιδευτικό προσωπικό στα ελληνικά ΑΕΙ

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη δραστική μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι χιλιάδες νέοι επιλέγουν να σπουδάσουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Με την ελπίδα να βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας και σχεδιάζοντας το μέλλον τους, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές εγγράφονται στα πανεπιστήμια και ολοκληρώνουν με επιτυχία τις σπουδές τους.

Το 2017 - 2018, τόσο οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές όσο και οι διδακτορικοί αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017 σύμφωνα με νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Αύξηση καταγράφεται και στο ποσοστό των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, εκτός από τους διδακτορικούς, που μειώθηκαν κατά 17%. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ αυξήθηκε κατά 7,8% στο σύνολο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το προσωπικό του οποίου μειώθηκε κατά 0,4% και του Διεθνούς Πανεπιστημίου που μειώθηκε κατά 10,3%.

Ειδικότερα, σε σχέση με το 2016 - 2017, το 2017 - 2018:

* Ο αριθμός των εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών αυξήθηκε κατά 4,1%, φτάνοντας τους 426.058 φοιτητές από τους 409.413. Οριακή αύξηση της τάξης του 0,1% παρουσίασε το ποσοστό αποφοίτησης των φοιτητών, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (από 1.513 σε 1.744) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (από 1.343 σε 1.565), ενώ η σημαντικότερη μείωση παρατηρήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (από 1.446 σε 1.173) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από 5.487 σε 5.308).

* Οι εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσίασαν αύξηση κατά 7,6%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνων που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά κατά 20,1%. Μείωση των αποφοίτων παρατηρείται ωστόσο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (29,9%), το Πάντειο Πανεπιστήμιο (21,9%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (10,1%) το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (7,7%) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (5,8%).

* Οι εγγεγραμμένοι διδακτορικοί φοιτητές παρουσίασαν αύξηση κατά 7,6%, ενώ το ποσοστό εκείνων που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους παρουσίασε μείωση 17,%.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα αφορά τον πανεπιστημιακό τομέα και διενεργείται σε ετήσια βάση σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για τους εγγεγραμμένους προπτυχιακούς μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και για εκείνους που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, καθώς και τον αριθμό του εκπαιδευτικού προσωπικού.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Με ΜΑΤ και ΜΜΕ στήνουν κλειστά κέντρα

Αυτό που συμβαίνει από προχθές τη νύχτα στη Χίο και τη Λέσβο, δεν θα το είχαμε πάρει καν είδηση αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί τα ΜΜΕ, που υπό κανονικές συνθήκες ψοφάνε για αναταραχές, φασαρίες και επεισόδια, έχουν βαλθεί, συντονισμένα, να υποβαθμίσουν τα γεγονότα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις