Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο: Δυναμική απάντηση στην αστυνομική καταστολή

EUROKINISSI

Αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, μείωση εισακτέων, διαγραφές φοιτητών, κατάργηση ασύλου, αύξηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, «εμπορευματοποίηση» των ιδρυμάτων οδηγούν τους φοιτητές σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Απόδειξη ότι συσπειρώνεται το φοιτητικό κίνημα αποτελεί το χθεσινό μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν χθες το μεσημέρι μια δυναμική απάντηση ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τη βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τους τραυματισμούς και τις προσαγωγές, το «lock out» και την κατάργηση του ασύλου. Ήδη δεκάδες σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου. «Casus beli» για τους φοιτητές αποτελούν και οι προωθούμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα έρθουν με σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλής έως το τέλους του έτους. Αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, μείωση εισακτέων, διαγραφές φοιτητών, κατάργηση ασύλου, αύξηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, «εμπορευματοποίηση» των ιδρυμάτων οδηγούν τους φοιτητές σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις.

«Το υπουργείο λέει τους φοιτητές αλήτες. Αλήτες είναι τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες», «Κεραμέως άκου τον πόνο της Γιαννάκου και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει”, «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό», «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που κυριαρχούσαν στο φοιτητικό συλλαλητήριο. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, έφτασε στη Βουλή και ολοκληρώθηκε στο Πολυτεχνείο. Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας στους κεντρικούς δρόμους, ωστόσο διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν πέριξ της πλατείας Συντάγματος, της Πανεπιστημίου, της πλατείας Κάνιγγος και στην Πατησίων. Ένταση προκλήθηκε στο ύψος της Βουλής όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε τρεις φωτορεπόρτερ, ενώ μικρής έκτασης ζημίες σημειώθηκαν από αγνώστους σε βιτρίνες στη Βουκουρεστίου.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπό κατάληψη μέχρι την Κυριακή τελούν οι εξής σχολές και πανεπιστήμια: στην Αθήνα, Ιατρική, Νομική, ΕΜΜΕ, Παιδαγωγικό, Πάντειος, Πολιτικό Νομικής, Φιλοσοφική, Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Βιολογικό, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ), Χημικοί Μηχανικοί, Μεταλλειολόγοι, Ηλεκτρολόγοι (ΕΜΠ), ΑΣΚΤ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ναυπηγών ΕΜΠ, Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, Φαρμακευτική, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωλογικό Αθηνών, Πληροφορική Αθηνών, Τοπογράφοι ΕΜΠ.

Στην επαρχία: Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Θεσσαλονίκης, Φιλολογία Θεσσαλονίκης, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Μαθηματικό Πάτρας, Βιολογικό Πάτρας, Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων Άμφισσας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) Χανίων, Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Θεσσαλονίκης, Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, Πολιτικό Θεσσαλονίκης, Ψυχολογία Θεσσαλονίκης, Πληροφορική Θεσσαλονίκης, Φιλολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχιτεκτονική Πάτρας, ΔΟΕΠΤΜ Άμφισσας, Καλών Τεχνών Ναυπλίου, Μηχανικών Χωροταξίας Θεσσαλίας, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις