Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο / Μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο: Δυναμική απάντηση στην αστυνομική καταστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο / Μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο: Δυναμική απάντηση στην αστυνομική καταστολή

Απόδειξη ότι συσπειρώνεται το φοιτητικό κίνημα αποτελεί το χθεσινό μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν χθες το μεσημέρι μια δυναμική απάντηση ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τη βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τους τραυματισμούς και τις προσαγωγές, το «lock out» και την κατάργηση του ασύλου.

Ήδη δεκάδες σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου. «Casus beli» για τους φοιτητές αποτελούν και οι προωθούμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα έρθουν με σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλής έως το τέλους του έτους. Αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, μείωση εισακτέων, διαγραφές φοιτητών, κατάργηση ασύλου, αύξηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, «εμπορευματοποίηση» των ιδρυμάτων οδηγούν τους φοιτητές σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις.

«Το υπουργείο λέει τους φοιτητές αλήτες. Αλήτες είναι τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες», «Κεραμέως άκου τον πόνο της Γιαννάκου και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει”, «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό», «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που κυριαρχούσαν στο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, έφτασε στη Βουλή και ολοκληρώθηκε στο Πολυτεχνείο. Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας στους κεντρικούς δρόμους, ωστόσο διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν πέριξ της πλατείας Συντάγματος, της Πανεπιστημίου, της πλατείας Κάνιγγος και στην Πατησίων.

Ένταση προκλήθηκε στο ύψος της Βουλής όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε τρεις φωτορεπόρτερ, ενώ μικρής έκτασης ζημίες σημειώθηκαν από αγνώστους σε βιτρίνες στη Βουκουρεστίου.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΪΝΑΝΙΔΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL