Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Όπισθεν ολοταχώς στην εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όπισθεν ολοταχώς στην εκπαίδευση

Ένθερμος υποστηρικτής της Νέας Δημοκρατίας, λάβρος κατά των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και θιασώτης των μεταρρυθμίσεων Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου είναι ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Ιωάννης Αντωνίου. Με μακρά θητεία άνω των 35 χρόνων στην Εκπαίδευση, ο Ι. Αντωνίου είναι γνωστός στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις απόψεις και τις θέσεις του, φροντίζοντας μάλιστα να δώσει το στίγμα και τον προσανατολισμό των επερχόμενων αλλαγών στην Εκπαίδευση, σε πλήρη ταύτιση με το υπουργείο Παιδείας: «Όσο κι αν ακούγεται αναχρονισμός, το ρολόι σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014» τόνισε πριν από λίγες ημέρες σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για την Εκπαίδευση και προσέθεσε: «Με άλλα λόγια πρέπει να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε την τετραετία 2015-2019 βελτιωμένο και ενισχυμένο για να πάμε παρακάτω».

Τα πρώτα «δείγματα γραφής» του Ι. Αντωνίου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των ομοσπονδιών των καθηγητών (ΟΛΜΕ) και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), οι οποίες έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι οι θέσεις του συγκεκριμένου υποψηφίου είναι μακριά από τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του κλάδου -πολλώ δε μάλλον για τη θέση του προέδρου σε έναν σημαντικό θεσμό όπως είναι το ΙΕΠ, που απαιτεί «συναινέσεις και συγκλίσεις». Τελικά με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης ο Ιωάννης Αντωνίου ορίστηκε και επισήμως πρόεδρος του ΙΕΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων καταλογίζοντας κομματική εμπάθεια στον Ι. Αντωνίου, ενώ το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ ψήφισαν αρνητικά.

Εμπειρία στην Εκπαίδευση αλλά και στην πολιτική

Σύμφωνα με το βιογραφικό που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, ο Ιωάννης Αντωνίου σπούδασε στο Φιλοσοφικό Τμήμα του ΕΚΠΑ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας, Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΚΠΑ, απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Από το 2011 έως το 2015 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, ενώ από το 2013 έως το 2015 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) με αντικείμενο τα νέα προγράμματα σπουδών στο Λύκειο και το πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Σημείο αιχμής με την αξιωματική αντιπολίτευση αποτέλεσε η αναφορά στο βιογραφικό του ότι, εκτός από καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ. «Εξαπατάτε, κύριε, κανείς υποψήφιος διδάκτορας δεν είναι συνεργάτης» είπε απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο του ΙΕΠ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Ιατρικής Κώστας Μάρκος, διευκρινίζοντας πως στη φάση εκπόνησης ενός διδακτορικού κάθε υποψήφιος διδάκτορας είναι εκπαιδευόμενος κι όχι συνεργάτης. «Είστε εκπαιδευόμενος σαν διδάκτωρ, δεν είστε διδάσκων» επεσήμανε ο κ. Μάρκου.

«Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής, ο επιβλέπων καθηγητής μού έδινε ανάθεση μαθημάτων και έκανα αυτά τα μαθήματα. Είναι μια συνήθης πρακτική» απάντησε ο Ι. Αντωνίου, προσθέτοντας πως, όταν πήρε το διδακτορικό του, συνέχισε ένα μεταδιδακτορικό πρόγραμμα και συνέχισε να διδάσκει για δύο χρόνια στο ΕΜΠ και στο ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ.

Από το ΚΚΕ στη Ν.Δ.

Ο Ιωάννης Αντωνίου διένυσε μακρά πορεία και στην πολιτική ξεκινώντας από το ΚΚΕ και φτάνοντας έως τη Ν.Δ.: Μετά το ΚΚΕ συνέχισε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.), έπειτα βρέθηκε στον Συνασπισμό, έπειτα στη ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ αργότερα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα βρίσκεται στον χώρο της Ν.Δ., όπως μαρτυρούν και οι δημόσιες τοποθετήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλέκοντας το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και προτάσσοντας την επαναφορά της «κανονικότητας» και στην Εκπαίδευση.

Ν. Φίλης: Ανεπιθύμητος στον εκπαιδευτικό κόσμο

Με δεδομένες τις θέσεις και τις δηλώσεις του νέου προέδρου του ΙΕΠ, ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζοντας πως η επιλογή του Ι. Αντωνίου συνιστά φραγμό στον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και δείχνει την απροθυμία του υπουργείου να επιτευχθούν συναινέσεις στον χώρο της Παιδείας.

«Υπάρχει μια απόφαση της ΟΛΜΕ, η οποία ασκεί κριτική, επειδή είναι γνωστός ο κ. Αντωνίου στον χώρο της Εκπαίδευσης, στην εκπαιδευτική και πολιτική παρουσία του κ. Αντωνίου και καταλήγει ότι είναι ανεπιθύμητος και ακατάλληλος για να ηγηθεί αυτού του νευραλγικού πόστου, του προέδρου του ΙΕΠ. Είναι άραγε συνδικαλιστικός λαϊκισμός, όπως ο ίδιος κατ' επανάληψη και μόλις προχθές κατήγγειλε συλλήβδην το εκπαιδευτικό προσωπικό;» διερωτήθηκε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Συνιστούν οι δηλώσεις του», προσέθεσε, «ένα στοιχείο πράγματι αναζήτησης συγκλίσεων, συμπτώσεων και συναινέσεων για το κοινό καλό που είναι η Εκπαίδευση;».

Ο Νίκος Φίλης εστίασε και στις πολιτικές τοποθετήσεις του Ι. Αντωνίου αναφορικά με το «ξήλωμα» των ρυθμίσεων που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΙΕΠ ότι χρησιμοποιεί «μια σκληρά κομματική γλώσσα» που δεν συνάδει με ένα πρόσωπο που αναλαμβάνει τα ηνία του ΙΕΠ. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας κομματική εμπάθεια και μένος.

Δηκτική ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατηγόρησε ότι διέρρηξε το συναινετικό κλίμα «πριν καν ακούσει τις κυβερνητικές τοποθετήσεις κάνοντας λόγο για 'μαύρες ημέρες'. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του, τις ενέργειές του, τη στάση του» ανέφερε το υπουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL