Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αναστέλλεται η λειτουργία 38 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναστέλλεται η λειτουργία 38 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων

Μετά την κατάργηση της Νομικής στην Πάτρα, παρελθόν αποτελούν και τα 38 νέα πανεπιστημιακά Τμήματα που θα λειτουργούσαν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-21, όπως ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τα νέα Τμήματα που θα συμπεριλαμβάνονταν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, η λειτουργία των οποίων τελικά αναστέλλεται... μέχρι νεωτέρας - και μάλιστα χωρίς διάλογο με τις πρυτανικές αρχές και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων ενημερώθηκαν τηλεφωνικά μια ημέρα πριν τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ άλλοι πρυτάνεις ενημερώθηκαν... από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ώρα που η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

«Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση»

Μετά τις εξαγγελίες Κεραμέως - Διγαλάκη, στις οποίες περιλαμβάνεται η εκ νέου αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη με νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και με λιγότερους εισακτέους, η νέα ηγεσία του υπουργείου θέτει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της συρρίκνωσης του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κάνοντας την αρχή από τα Τμήματα που θα λειτουργούσαν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Καταλογίζοντας στην προηγούμενη ηγεσία προχειρότητα στη συγκρότηση των νέων Τμημάτων -τη δημιουργία των οποίων αποδίδει σε ψηφοθηρικούς σκοπούς- το υπουργείο ανακοίνωσε πως αυτά τα νέα Τμήματα θα αξιολογηθούν και θα επανεξεταστούν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως πίσω από την απόφαση Κεραμέως κρύβεται η επιδίωξη της Ν.Δ. να ακυρωθούν στην πράξη οι πολιτικές ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος «είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη ανεξάρτητη αρχή (σ.σ.: ΑΔΙΠ), στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως η «ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους».

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν ότι ο συνολικός σχεδιασμός των Τμημάτων έγινε με βάση τη διεθνή πρακτική: «Θεωρούμε, γνωρίζοντας για τα Τμήματα του ΕΚΠΑ τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, τον σχεδιασμό τους και τα προγράμματα σπουδών τους, που είναι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ότι θα λάβουν τις σχετικές γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις» από την ΑΔΙΠ, μιας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται περί κατάργησης, αλλά περί αναστολής της λειτουργίας τους.

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει επίσης μια σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου για το οποίο δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος, όπως η αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και η κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στα ΑΕΙ με το απολυτήριο, καταλήγοντας πως η «μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL