Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
«Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει»

Σε μία σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές προχώρησε χθες η αστυνομία στη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή, όταν ομάδα αγνώστων έριξε πέτρες και μολότοφ εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Την ώρα που οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, οι μαθητές καλούσαν σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα κενά στα σχολεία και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Μετά τα μικρής κλίμακας επεισόδια στο Σύνταγμα, η πορεία συνέχισε προς τα Προπύλαια απ’ όπου ξεκίνησε με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, και κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

«Αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε»

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μάθημα, παπαγαλία, αποστήθιση και κρύος ιδρώτας μήπως ξεχάσουμε το 'και'. Έτσι προετοιμάζονται οι μαθητές για να πάνε για μάθημα. Η καθημερινότητα, μια ακριβοπληρωμένη διαδρομή σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο. Οι γονείς να πληρώνουν το φροντιστήριο και οι μαθητές να αγχώνονται να εξασφαλίσουν μία θέση στο πανεπιστήμιο... Σχολεία έτοιμα να γκρεμιστούν, καθηγητές να κάνουν αυτοψία σε σχολεία μήπως υπάρχουν ρωγμές από τον σεισμό, μαθητές να συστεγάζονται, τμήματα και ειδικότητες να συγχωνεύονται, σχολεία να κάνουν διπλοβάρδιες, σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών, κατεστραμμένα εργαστήρια, χωματερές δίπλα σε οικισμούς...» και προσθέτουν πως «αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε. Είμαστε εμείς που καθυστερήσαμε μέσα απ’ τον αγώνα και τον συντονισμό μας ένα νομοσχέδιο που ήταν από χρόνια προαποφασισμένο! Δεν επιτρέψαμε το κλείσιμο δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ.! Κατακτήσαμε το 10% εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. στα πανεπιστήμια! Παλιότερα, δεν επιτρέψαμε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, “αποσύραμε” την Τράπεζα Θεμάτων. Ξέρουμε πλέον ότι τα υπουργεία και οι κυβερνήσεις φοβούνται τον συντονισμό και τον αγώνα μας! Τώρα δεν θα τους αφήσουμε να ορίσουν το μέλλον μας! Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν κι άλλα εμπόδια στην Π1αιδεία και τις ζωές μας», αναφέρουν οι μαθητές.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με φόντο τις προωθούμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με αιχμή τη δραστική μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, τις διαγραφές φοιτητών, την επαναφορά της βάσης του δέκα και τη σύνδεση του πανεπιστημίου με τους νόμους της αγοράς και του άκρατου ανταγωνισμού. Προειδοποιούν επίσης με καταλήψεις διαρκείας όταν το επίμαχο νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα εντός Δεκεμβρίου.

Επαφές Κεραμέως με πολιτικά κόμματα

Ενόψει των επικείμενων αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας έχει διαδοχικές επαφές με τους τομεάρχες Παιδείας των πολιτικών κομμάτων με στόχο την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων - όπου αυτό είναι δυνατό. Μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες ημέρες, η Νίκη Κεραμέως συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν -παρά τη δριμεία κριτική που έχει δεχθεί η υπουργός από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- κι άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων. Θα συγκροτηθεί επίσης ένα «μίνι σχέδιο νόμου» με ρυθμίσεις που θα αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και θα περιλαμβάνει ουσιαστικά το «ξήλωμα» των νόμων Φίλη - Γαβρόγλου, ενώ μέχρι το τέλους του έτους θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το πρώτο μεγάλο νομοθέτημα «α λα Διαμαντοπούλου» για τα πανεπιστήμια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL