Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Ν. Φίλης μετά τη συνάντησή του με τη Ν. Κεραμέως: Προϋπόθεση για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο, η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών χαρακτηρίζοντας θετικό και ελπιδοφόρο στοιχείο να έρχονται στο προσκήνιο τα αιτήματα των νέων ανθρώπων

Θετική στον διάλογο για την παιδεία αλλά με την προϋπόθεση να ενισχυθεί η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση απαντώντας στην πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε προς τα πολιτικά κόμματα η Νίκη Κεραμέως για τις επερχόμενες αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης. Ο κύκλος των επαφών της ηγεσίας του υπουργείου «εγκαινιάστηκε» χθες το μεσημέρι με τους τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και Μερόπη Τζούφη στο Μαρούσι, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και μια πρώτη χαρτογράφηση των αναγκών και των προβλημάτων της εκπαίδευσης.

Το κλίμα ήταν καλό, όπως φάνηκε από τις συγκρατημένες δηλώσεις Κεραμέως - Φίλη μετά τη συνάντηση, ωστόσο η συζήτηση ήταν σε πρώτο στάδιο επιδερμική, για να φανούν οι οξυμμένες διαφορές των δύο πλευρών. Δεν έλειψαν πάντως οι αιχμές κατά της υπουργού από τον Νίκο Φίλη για την απουσία διαλόγου σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή (μεταπτυχιακά, τμήματα ελεύθερης πρόσβασης, πρότυπα πειραματικά κ.ά.) αλλά και τις ρυθμίσεις που αφορούν την κατάργηση του ασύλου, τη Νομική Σχολή Πατρών, την αναστολή των διετών προγραμμάτων για αποφοίτους των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ.

«Για την κυβέρνηση η παιδεία είναι ίσως το σπουδαιότερο όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα» δήλωσε η Νίκη Κεραμέως μετά τη συνάντηση προσθέτοντας ότι «προφανώς υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά θέλουμε να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις στα θέματα της παιδείας. Να σκεφτούμε πάνω και πέρα από τα κόμματα» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πίστωση χρόνου στη νέα πολιτική ηγεσία: «Θέλουμε και επιδιώκουμε τον διάλογο» ανέφερε, προσθέτοντας πως «υπάρχουν αποστάσεις αλλά δεν θέλω να προκαταλάβω την εξέλιξη. Θέλουμε να υπάρξει ένα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών φορέων για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης». Υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος για την παιδεία εκτός από πολιτικός πρέπει να είναι και κοινωνικός, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών χαρακτηρίζοντας θετικό και ελπιδοφόρο στοιχείο να έρχονται στο προσκήνιο τα αιτήματα των νέων ανθρώπων.

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία κατά 0,1% του ΑΕΠ και προειδοποίησε πως η μείωση των κρατικών δαπανών είναι «αποτρεπτική για τις προσλήψεις, τους διορισμούς και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος».

Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους διορισμούς, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διορισμών στην ειδική αγωγή, ενώ ακόμα δεν έχουν συσταθεί οργανικές θέσεις και δεν έχει προχωρήσει η κατανομή των θέσεων. Ωστόσο, καμία δέσμευση δεν υπήρξε για τους 10.500 διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι για το τρέχον σχολικό έτος, οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν ξεπεράσει 34.000 και με τις νέες πιστώσεις θα φτάσουν κοντά στις 40.000.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι υφυπουργοί Βασίλης Διγαλάκης και Σοφία Ζαχαράκη, η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο πρώην γενικός γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο πρώην διευθυντής του γραφείου της πρώην υφυπουργού Παιδείας Στέργιος Νταής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις