Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: / Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια έρευνα και στα ερευνητικά κέντρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: / Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια έρευνα και στα ερευνητικά κέντρα

Να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση για την έρευνα και την καινοτομία, που για πρώτη φορά έφτασε στη χώρα μας στο 1% του ΑΕΠ, αλλά και να κρατικοποιήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) συστήνοντας διοικητικό συμβούλιο τα μέλη του οποίου θα διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας επιχειρεί η Ν.Δ., όπως καταγγέλλει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη μεταφορά εν μιά νυκτί του χαρτοφυλακίου της έρευνας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «ξαναχτυπά» και ζητάει από τις διοικήσεις των Ερευνητικών Κέντρων να καταθέσουν μειωμένους τους προϋπολογισμούς τους για το 2020, ενώ στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται, όπως όλα δείχνουν, οι νέες θέσεις ερευνητών και επιστημόνων που είχε εντάξει στους προϋπολογισμούς των κέντρων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απαξίωση της έρευνας, επιστροφή στο παρελθόν

Την ίδια ώρα, το υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή ανατρέποντας τον σκοπό και το μοντέλο διοίκησης του ΕΛΙΔΕΚ, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το να στηρίξει το έργο εκατοντάδων ερευνητών που υλοποιείται στα ΑΕΙ της χώρας, να παραγάγει υψηλής ποιότητα έρευνα και να αναχαιτίσει το brain drainτων Ελλήνων ερευνητών. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας ιδρύθηκε το 2016, με συγχρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πάνω στο μοντέλο του European Research Council και σε απόσταση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για τη στήριξη και ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα έχουν δοθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί δράσεις άνω των 93 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022.

«Παρά τις δυσκολίες ενός νεοσύστατου θεσμού, καθιερώθηκε στην ερευνητική κοινότητα συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή νέων και υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων από το εξωτερικό (brain gain) και στη μείωση της φυγής τους (brain drain)» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως η κυβέρνηση, «με καθαρό ρεβανσισμό» και «ιδεοληψία», έρχεται με μια «αντιμεταρρύθμιση» να ξηλώσει ό,τι έχει χτιστεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια στον τομέα της έρευνας. Όπως εξηγεί, «το Επιστημονικό Συμβούλιο, που είναι σήμερα όργανο διοίκησης με αυξημένες αρμοδιότητες, αποκτά πλέον γνωμοδοτικό ρόλο. Συστήνεται Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει όλες τις αποφασιστικές αρμοδιότητες και φυσικά ορίζει ο αρμόδιος υπουργός. Το Δ.Σ. ορίζει και τις επιτροπές αξιολόγησης, κατόπιν εισήγησης (μη δεσμευτικής) του Ε.Σ. και έχει και την εποπτεία της αξιολόγησης. Ο ρόλος της γενικής συνέλευσης υποβαθμίζεται, αφού ναι μεν επιλέγει το Επιστημονικό Συμβούλιο, αυτό όμως πλέον δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Στους δε σκοπούς του ΕΛΙΔΕΚ περιλαμβάνονται η υποστήριξη της λειτουργίας νεοφυών επιχειρήσεων και η χρηματοδότησή τους. Μετατρέπεται επομένως το ΕΛΙΔΕΚ σε οργανισμό μεταφοράς τεχνολογίας...», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως στόχος της κυβέρνησης είναι τελικά η «απαξίωση της έρευνας και η επιστροφή στο παρελθόν, μακριά από ένα παραγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται στη γνώση, στην οικονομία και την κοινωνία της γνώσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL