Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Εξαφανίστηκαν από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξαφανίστηκαν από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών

Για μια ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεσμεύθηκε για την υλοποίηση των 10.500 μόνιμων διορισμών στη γενική εκπαίδευση. Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε γενικολογίες, λέγοντας πως οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση θα γίνουν ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, «δίνοντας πάντα μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές».

Τι κι αν οι προσλήψεις αναπληρωτών φτάνουν σχεδόν τις 30.000 κάθε χρόνο, η κυβέρνηση ακόμα «αναρωτιέται» ποιες είναι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και επιμένει στο αφήγημα ότι οι ελλείψεις δεν έχουν χαρτογραφηθεί, θέτοντας ως προϋπόθεση για την υλοποίησή των μόνιμων διορισμών τη δήθεν καταγραφή των αναγκών στα σχολεία. Ήδη οι προσλήψεις στην πρώτη φάση τοποθέτησης των αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2019-2020 έφτασε τις 20.558.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε δε ότι οι 10.500 προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση δεν είχαν ενταχθεί σε κανένα προϋπολογισμό, δηλαδή του 2019, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις αφορούσαν το έτος 2020 και άρα με απόφαση του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου θα εντάσσονταν κανονικά στον προϋπολογισμό. Σημείωσε ωστόσο ότι οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή προχωρούν κανονικά, χαρακτηρίζοντας «σωστή» την πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Εκπαιδευτικοί: Αν θέλουν σχολείο αριστείας, ας κάνουν διορισμούς

Τα πυρά της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στρέφει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΑΔ), η οποία υπογραμμίζει ότι οι μόνιμοι διορισμοί στη μέση εκπαίδευση δεν μπορούν να καθυστερούν κι άλλο, ειδικά όταν «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιθυμεί ένα σχολείο αριστείας, που θα αξιολογείται αντικειμενικά».

Παρατηρεί επίσης ότι «η επαναλαμβανόμενη πρόταση περί ελέγχου διαφόρων παραμέτρων (οργανικά κενά, δημογραφικές μεταβολές, μαθητική διαρροή κ.λπ.)» για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς, δεν αφορά τους 1.500 ειδικούς φρουρούς ή την εξαγγελία για τον διορισμό 4.000 γιατρών και νοσηλευτών. «Οι διαπιστωμένες και αλματωδώς αυξανόμενες ανάγκες στη Μέση Εκπαίδευση δεν μπορούν να καθυστερήσουν περαιτέρω, εφόσον η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιθυμεί ένα σχολείο αριστείας, που θα αξιολογείται αντικειμενικά» τονίζει η ΠΕΑΔ, σημειώνοντας πως στην «α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν ο φτωχός συγγενής, με λιγότερες προσλήψεις από την περσινή αντίστοιχη φάση στη Γενική Παιδεία».

Μ. Τζούφη για Μητσοτάκη: Μνημονιακότερος των Μνημονίων

«Καμία αναφορά δεν έγινε για την αναγκαία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του εκπαιδευτικού συστήματος» και «καμία αναφορά δεν έγινε για τις μεγάλες εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν προκύψει από τη χρόνια υποστελέχωση του δημόσιου σχολείου» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «μνημονιακότερο των Μνημονίων».

Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Παιδεία στη ΔΕΘ, σημειώνει ότι «ο κόσμος της εκπαίδευσης περίμενε να ακούσει τον νέο πρωθυπουργό να αναφέρεται στις αναγκαίες προσλήψεις που απαιτούνται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και προσθέτει: «Όπως προκύπτει, το καθεστώς αδιοριστίας παρατείνεται επ’ αόριστον και ακυρώνονται οι προγραμματισμένες 10.500 προσλήψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή», αναφέρει.

Υπενθυμίζοντας πως την τριετία 2016-2018 οι δαπάνες για την παιδεία αυξήθηκαν κατά 2.9% του ΑΕΠ, ενώ την πενταετία 2009-2015 μειώθηκαν κατά 34%, η Μερόπη Τζούφη αναφέρει ότι το μοναδικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης, η μετατροπή των ελληνικών Πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά κέντρα, ενώ «έκλεισε το μάτι» στην παγίωση και αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL