Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Στο και πέντε / Ο αριστερός διανοητής στον παιδαγωγικό χώρο Δημήτρης Γληνός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο και πέντε / Ο αριστερός διανοητής στον παιδαγωγικό χώρο Δημήτρης Γληνός

 H πρόταση «Γράφουμε όπως μιλάμε» πίστευε πως ήταν ο μόνος δρόμος για να μείνουν οι χιλιάδες των αναλφάβητων Ελλήνων στις σχολικές αίθουσες και να μην εκβάλλονται από αυτές επειδή δεν γνώριζαν την καθαρεύουσα.

Ο Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε σαν σήμερα με το παλαιό ημερολόγιο, στις 22 Αυγούστου 1882, στη Σμύρνη, από φτωχή οικογένεια με καταγωγή από την Άνδρο. Το 1899 ήλθε στην Αθήνα ως αριστούχος της Ευαγγελικής Σχολής για να σπουδάσει Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο. Οπαδός, αρχικά, της «Μεγάλης Ιδέας» και υποστηρικτής της καθαρεύουσας, θα συναναστραφεί με ανθρώπους οι οποίοι θα ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες και θα διαμορφώσουν άλλες πεποιθήσεις. «Όλη μου η ζωή είναι μια πορεία προς τα αριστερά. Από το Mιστριώτη στο Λένιν», θα πει αργότερα ο ίδιος.

Στα 1905 ανέλαβε τη διεύθυνση της Aναξαγορείου Σχολής στα Bουρλά της Σμύρνης. Toν επόμενο χρόνο η εφημερίδα Hμερησία Σμύρνης τον προσκαλεί να γίνει συνεργάτης της. O Γληνός απαντά θετικά, με επιστολή γραμμένη στη δημοτική! H εφημερίδα δημοσιεύει την επιστολή και οι διευθυντές των τριών σχολών της Σμύρνης ζητούν εγγράφως από το συμβούλιο της Aναξαγορείου Σχολής την απόλυσή του!

Τα τρία χρόνια της κυβέρνησης Bενιζέλου (1917 - 1920) ο Γληνός, ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, αγωνίζεται για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Όμως, η μεταρρύθμιση συναντά αντιδράσεις ακόμη και μέσα στη βενιζελική παράταξη.

Στις εκλογές του 1920 τα φιλομοναρχικά κόμματα παίρνουν την πλειοψηφία και καταργούν τη μεταρρύθμιση του 1917. Tα αναγνωστικά της μεταρρύθμισης χαρακτηρίζονται αντεθνικά και καίγονται. H καθαρεύουσα επικρατεί και πάλι και μαζί μ’ αυτήν το παλιό αντιδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ο Γληνός σατιρίζει με πίκρα την επαναφορά της αρχαΐζουσας στο βιβλίο του με τον τίτλο: «Oι χοίροι υίζουσιν, τα χοιρίδια κοΐζουσιν, οι όφεις ιύζουσιν».

Έγινε μέλος της Γραμματείας του Πολιτικού Γραφείου του KKE, συμμετείχε ενεργητικά στην αναδιοργάνωσή του και πρωτοστάτησε στην ένωση των δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στη φασιστική σκλαβιά. Tο EAM τον Nοέμβριο του 1943 συγκροτεί την Προσωρινή του Κυβέρνηση και τον προορίζει για επικεφαλής της. Όμως στις 26 Δεκεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή με την πολύτιμη τη Λευτεριά στο στόμα του: «Nικάμε! Nικάμε!».

Ο Tάσος Bουρνάς, σε μελέτη του για τον Γληνό, αναφέρει: «H Λευτεριά που χτυπούσε με το σπαθί στους κάμπους, τα βουνά και τις πόλεις της σκλαβωμένης Eλλάδας, ήρθε με ξέπλεκα μαλλιά και καταματωμένα ρούχα και γονάτισε πλάι στο ιερό του σκήνωμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL