Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Μ. Τζούφη: Δημιουργούν πελατεία για τα ΙΕΚ καταργώντας τις δωρεάν σπουδές αποφοίτων ΕΠΑΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Τζούφη: Δημιουργούν πελατεία για τα ΙΕΚ καταργώντας τις δωρεάν σπουδές αποφοίτων ΕΠΑΛ

Για την «κατεδαφιστική λογική» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για κρίσιμες δομές για τις οποίες χρειάστηκε κόπος και προσπάθεια για να στηθούν μίλησε Στο Κόκκινο η Μερόπη Τζούφη η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αναστολή λειτουργίας στα διετή επαγγελματικά προγράμματα των ΑΕΙ, που ήταν ουσιαστικά δωρεάν σπουδές για παιδιά που τελειώνουν από τα επαγγελματικά λύκεια.

Η κα Τζούφη στον Νίκο Σβέρκο εξήγησε ότι αυτά μάλιστα γίνονται σε καλοκαιρινή περίοδο για να υπάρχουν λιγότερες αντιστάσεις και τόνισε ότι είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση περίπου ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για αυτά τα επαγγελματικά προγράμματα σε 11 ΑΕΙ, τα οποία δεν είναι ελληνική εφεύρεση αλλά ισχύουν και το εξωτερικό.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 5 που θα αποκτούσαν οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων και τώρα που αυτά κλείνουν ουσιαστικά η ΝΔ δημιουργεί μια υποχρεωτική πελατεία στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – ΙΕΚ. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, σημείωσε η κα Τζούφη, με τις πιο κρίσιμες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και στα δημόσια ΙΕΚ οι οποίες καταργήθηκαν προς όφελος και πάλι των ιδιωτικών και τότε είχαν βάλει σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικούς.

Η κα Τζούφη μίλησε για το προσχηματικό «μεγάλο ενδιαφέρον» της ΝΔ για την επαγγελματική εκπαίδευση και ότι αυτό αποδεικνύεται από τις συγκεκριμένες πολιτικές. Η βουλευτής εξήγησε ότι υπάρχουν απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που επέλεξαν να μη διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές γιατί είχαν αποφασίσει να εγγραφούν σε αυτά τα διετή προγράμματα.

«Καλούμε να σκεφτεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναλογιστεί τις ευθύνες της γι’ αυτήν την απόφαση, είναι αιφνιδιαστική δεν έχει γίνει κανένας διάλογος, πλήττει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, διότι τα πανεπιστήμια ήταν αυτά που είχαν υποβάλλει όλα αυτά τα προγράμματα και να κάνει πίσω όπως έκανε και σε άλλα πράγματα» σημείωσε η κα Τζούφη.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/660012191&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL