Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Επίσκεψη Μητσοτάκη σήμερα στο υπουργείο Παιδείας - Σφοδρές αντιδράσεις στην ερευνητική κοινότητα προκαλεί η μεταφορά του τομέα της Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης / Η κατάργηση του ασύλου στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Μητσοτάκη σήμερα στο υπουργείο Παιδείας - Σφοδρές αντιδράσεις στην ερευνητική κοινότητα προκαλεί η μεταφορά του τομέα της Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης / Η κατάργηση του ασύλου στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Το υπουργείο Παιδείας επισκέπτεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας τον κύκλο επαφών που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων. Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν «συμβολικό» χαρακτήρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, ωστόσο είναι ήδη γνωστό ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνεται η διάταξη για την κατάργηση του ασύλου.

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το «τολμηρό» σχέδιο της Ν.Δ. για την εκπαίδευση «του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας, οι οποίοι υπηρετούν με πάθος και αυταπάρνηση τη δημόσια εκπαίδευση». Μέχρι στιγμής, πάντως, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εκτός από το άσυλο και την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, που θα λειτουργούσε από το ακαδημαϊκό έτος 2020, κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην εκπαίδευση το επόμενο διάστημα.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι πρόκειται να κάνει με τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αλλά και των υπολοίπων 10.500 στη Γενική Εκπαίδευση, με την εκπαιδευτική κοινότητα να ανησυχεί ότι για ακόμα μία χρονιά το αίτημα για μόνιμους διορισμούς θα πάει... περίπατο.

Αντιδρούν οι ερευνητές

Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ερευνητική κοινότητα η μεταφορά του τομέα της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών υποστηρίζει ότι όχι μόνο το «απροσδόκητο διαζύγιο» Έρευνας - Ανώτατης Εκπαίδευσης υπονομεύει την ανάπτυξη αλλά και ότι η παρέμβαση αυτή είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την «αποδεδειγμένα επιτυχημένη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική», γεγονός που θα οδηγήσει στον «κατακερματισμό και βαθμιαία στη διάλυση του ερευνητικού - ακαδημαϊκού ιστού» στην Ελλάδα.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μια «δυσάρεστη έκπληξη» χωρίς διάλογο με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε σχετική μνεία στο προεκλογικό της πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι η πολύπαθη χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια της «οπισθοδρόμησης και της απομόνωσης από τις διεθνείς πρακτικές και σίγουρα δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL