Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Πανελλαδικές 2019 / Πανελλαδικές 2019: Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων "δείχνουν" πτώση των βάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές 2019 / Πανελλαδικές 2019: Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων "δείχνουν" πτώση των βάσεων

Σημαντική πτώση των βάσεων σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία δείχνουν τα στατιστικά των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας. Το βαθμολογικό "βατερλό" στο μάθημα της Χημείας αλλά και τα δυσκολότερα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αριστούχων και την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που έγραψε φέτος κάτω από τη βάση. Χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι πάντως ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα περισσότερα μαθήματα.

Πτωτική πορεία θα έχουν ακόμα και οι περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές των Πολυτεχνικών και Ιατρικών σχολών. Ωστόσο λόγω των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων στο μάθημα της Βιολογίας η πτώση στις Ιατρικές θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν .

Την κατιούσα θα πάρουν και οι βάσεις στο 4ο πεδίο των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής λόγω της αύξησης του φετινού αριθμού των εισακτέων, ενώ οριακή πτώση θα έχουν και οι σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου λόγω των χειρότερων βαθμολογίων σε Λατινικά και τα Αρχαία. Στα Παιδαγωγικά αναμένεται μικρή πτώση, καθώς ο τομέας αυτός έχει πάψει να είναι ελκυστικός για πολλούς υποψηφίους.

Εκτίμηση των βάσεων

1ο επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, η πτώση των βάσεων στο 1ο πεδίο αναμένεται να είναι σχετικά μικρή. Οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά και τα Αρχαία, αλλά έγραψαν καλύτερα στην Ιστορία. Οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Αρχαία οφείλεται, όπως εξηγεί, στην αλλαγή του τρόπου εξέτασης με στόχο την εξάλειψη της παπαγαλίας. Το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι είναι κατά 3.000 λιγότεροι στο συγκεκριμένο πεδίο αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα πτώσης των βάσεων, καθώς στις χαμηλόβαθμες σχολές θα “χωρέσουν” ακόμα περισσότεροι. Μικρή πτώση θα σημειώσουν οι περιζήτητες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας.

2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο

Καθολική πτώση των βάσεων αναμένεται στα πεδία των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας, κυρίως στα περιφερειακά ιδρύματα, με την πτώση να είναι πιο συγκρατημένη στα κεντρικά. Το βαθμολογικό βατερλό στη Χημεία είναι ενδεικτικό για τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων: μόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν φέτος πάνω από 19, όταν πέρυσι έγραψαν 3.420!

Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στις Πολυτεχνικές Σχολές έγραψαν καλύτερα στα Μαθηματικά, αλλά χειρότερα στη Φυσική και τη Χημεία, γεγονός που θα οδηγήσει τις βάσεις προς τα κάτω. Στις Ιατρικές θα έχουμε και εκεί πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, αλλά σίγουρα δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Αυτό οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού, καθώς το 11,46% των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18 (8,28% πέρυσι) και 16,68% πάνω από 19 (7,10% πέρυσι).

4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Στο πεδίο αυτό οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι βαθμολογικά οι υποψήφιοι βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με τα περσινά. Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε αρκετές σχολές του συγκεκριμένου πεδίου αναμένεται να ρίξει τις βάσεις.

Προσοχή στο νέο μηχανογραφικό

Πέρα από τον αριθμό των εισακτέων και τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, ο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των βάσεων είναι οι τελικές προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αυτές αποτυπώνονται κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Οι επιλογές των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου αποτελεί έναν άγνωστο παράγοντα, αφού τελικά τις μαθαίνουμε μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, οι αλλαγές στις προτιμήσεις αναμένεται να επιφέρουν εντυπωσιακές αυξομειώσεις φέτος στις βάσεις, που δεν μπορούν να προβλεφθούν με κανένα τρόπο. Οι ριζικές αλλαγές στο φετινό μηχανογραφικό “χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις οι υποψήφιοι” προειδοποιεί ο κ. Στρατηγάκης και παρουσιάζει μερικά σημεία που μπορεί να προβληματίσουν τους υποψηφίους:

* Οι σχολές Μηχανικών τετραετούς φοίτησης και πενταετούς φοίτησης που δεν είναι αντίστοιχες με τις πολυτεχνικές σχολές. Η τάση είναι να γίνουν όλες αντίστοιχες. Για να γίνει αυτό πρέπει να οριστεί με υπουργική απόφαση το πρόγραμμα σπουδών σε πενταετές και σε δεύτερη φάση να περάσει το τμήμα από έλεγχο του επιπέδου σπουδών του για να χαρακτηριστεί αντίστοιχο με τα πολυτεχνεία. Η διαδικασία αυτή κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους υποψηφίους αν θα γίνει και πότε θα ολοκληρωθεί. Το δίλημμα είναι, λοιπόν, υπαρκτό και σοβαρό. Να προτιμήσει κάποιος υποψήφιος μία σχολή τετραετούς φοίτησης κοντά στο σπίτι του ή να προτιμήσει μία πολυτεχνική σχολή που, όμως, βρίσκεται μακρύτερα; Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση σ’ αυτό. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα και τις απαιτήσεις του κάθε ενός. Αυτή η απόφαση, που θα πάρει ο καθένας ξεχωριστά, θα καθορίσει τη βάση των τμημάτων και, φυσικά, καμία εκτίμηση δεν μπορούμε να κάνουμε για τις αποφάσεις του καθενός.

* Ένα άλλο ζήτημα είναι τα νέα τμήματα. Πρόκειται για 133 τμήματα που μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες. Αυτά που αποτελούν συνέχεια υπαρχόντων τμημάτων ΤΕΙ που γίνονται Πανεπιστημιακά. Αλλαγές και βελτιώσεις απαιτούνται και δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εκεί που τα πράγματα θα είναι δύσκολα είναι στα τμήματα που πρέπει να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν εκ του μηδενός. Ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός καθώς σε πέντε μήνες εκ των οποίων οι τρεις καλοκαιρινοί και με εκλογές που προέκυψαν ακυρώνοντας κάθε προκήρυξη θέσης καθηγητή στα νέα τμήματα είναι πιθανόν οι υποψήφιοι να μη βρουν έτοιμα τμήματα να υποδεχθούν τους φοιτητές τους.

* Ένα ακόμη δίλημμα για τους υποψηφίους: Να πάω σε νέο τμήμα κοντά στο σπίτι μου ή σε άλλο πιο μακριά και δοκιμασμένο. Να πάω στο Μαθηματικών Λαμίας που ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία ή να πάω στο Μαθηματικών Σάμου που λειτουργεί 20 χρόνια και είναι πλήρες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL