Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σταθερά στο κίνημα «Δεν πληρώνω» καναλάρχες και εκδότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθερά στο κίνημα «Δεν πληρώνω» καναλάρχες και εκδότες

Σταθερά στην αρχή «δεν πληρώνω» οι καναλάρχες, το Ίντερνετ, αλλά και ορισμένοι εκδότες. Το λάβαρο του κινήματος «Δεν πληρώνω» ανήκει όμως δικαιωματικά, τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ο οποίοι, αφού επωφελήθηκαν από τη μείωση του φόρου τηλεόρασης περί τα 40 εκατ. τον χρόνο (ο φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση έπεσε από 20% σε 5%), αρνούνται να καταβάλλουν το 2% επί του τζίρου τους, περί τα 4 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η προσφυγή της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, των εκδοτών εφημερίδων, των εκδοτών Διαδικτύου κ.ά. επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, με την οποία ζητούσαν να καταργηθεί η εισφορά 2% στον ΕΔΟΕΑΠ για την περίθαλψη των εργαζομένων τους, συζητήθηκε χθες στο Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αναμένεται σε μεταγενέστερο χρόνο, οι δύο πλευρές όμως καλούνται έως τις 15 Ιουλίου να καταθέσουν υπομνήματα και πρόσθετα στοιχεία.

Από την άλλη πλευρά υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ με παρεμβάσεις τους υποστήριξαν το 2% το υπουργείο Εργασίας ο ΕΔΟΕΑΠ, τα αδελφά ταμεία ΕΤΑΣ, ΤΕΑΣ και οι ενώσεις εργαζομένων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΠΟΕΣΥ).

Όπως επισήμαναν, το 2% επί του τζίρου δεν αποτελεί «φόρο υπέρ τρίτων, αλλά παρέμβαση της Πολιτείας υπέρ της στήριξης του Τύπου και των ανθρώπων της ενημέρωσης». Τόνισαν μάλιστα ότι «ουδόλως εγείρεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας -το αντίθετο μάλιστα, καθώς η στήριξη της ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας εμπεριέχεται στις πρόνοιες του συντάγματος». Γι’ αυτό και η εισφορά υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής.

Τι έχουν κερδίσει οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ

Επισήμαναν επίσης ότι οι προσφεύγοντες εργοδότες έλαβαν πολύ περισσότερα οικονομικά οφέλη και κίνητρα από ό,τι η επιβάρυνση υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, που αντιστοιχεί σε 50 ευρώ μηνιαίως ανά ασφαλισμένο. Κι αυτό διότι είχαν δεσμευθεί ότι εάν λάβουν κίνητρα, θα αποσύρουν τις προσφυγές τους. Τα κίνητρα ήρθαν, αλλά δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους. Όπως ενημέρωσαν το δικαστήριο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων:

* Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ εξοικονομούν ετησίως 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου διαφήμισης, ζητούν να μην καταβάλλουν την εισφορά του 2%, που αντιστοιχεί σε 4 εκατ. ευρώ.

* Οι εκδότες των πανελλαδικών ημερήσιων εφημερίδων έχουν λαμβάνειν φέτος περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΔΟΕΑΠ καλούνται να αποδώσουν μόλις 4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα λάβουν 6 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου και εξοικονομούν γύρω στα 6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των κρατήσεων επί των πωλήσεών τους.

* Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περιφερειακοί εκδότες, που θα λαμβάνουν από φέτος και για μια τετραετία από 4 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ συνολικά) από τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου, ενώ δεν καταβάλλουν σχεδόν τίποτε για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η εκδίκαση στο ΣτΕ έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον. Παρών στο ΣτΕ ήταν ο Γιουνές Μζαχέντ, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ), εκπροσωπώντας 600.000 δημοσιογράφους από 140 χώρες και 187 Ενώσεις Συντακτών.

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος εξήγησε ότι «πρέπει να αποτρέψουμε τον θάνατο της ενημέρωσης. Αγωνιζόμαστε για ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα και καλούμε όλη την ελληνική κοινωνία στο πλευρό μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL