Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η "Συσπείρωση" στη μάχη και για τον ΕΔΟΕΑΠ

Υπεράσπιση έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης - «Μάχη των μαχών» κατά των εργοδοτών στο ΣτΕ

Τη μάχη για την υπεράσπιση του 2% που καταβάλλουν οι εργοδότες για τον ΕΔΟΕΑΠ θα κληθεί να δώσει, από κοινού με το Ταμείο, το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Τετάρτης και Πέμπτης. Η «Συσπείρωση» έδωσε τη μάχη να μην καταργηθεί το ταμείο των δημοσιογράφων και κέρδισε. Έδωσε επίσης τη μάχη για το 2% και κέρδισε. Τώρα, που το 2% αμφισβητείται ενώπιον του ΣτΕ από τους ίδιους τους εργοδότες που το δέχθηκαν ως αντάλλαγμα για άλλα οφέλη, η «Συσπείρωση» είναι έτοιμη να δώσει και πάλι τη μεγάλη μάχη για την ασφάλιση των δημοσιογράφων. Υπογραμμίζει:

- Το πλεόνασμα χρήσης του ΕΔΟΕΑΠ ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια το 2018 και θα φτάσει στα 28 εκατομμύρια εφέτος. Επομένως η ρύθμιση που καταφέραμε αποδίδει καρπούς.

- Το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ είναι το κούρεμα των αποθεματικών του. Έχασε 120 εκατομμύρια ευρώ από τους Σαμαροβενιζέλους, που κάνουν τώρα τους τιμητές.

- Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές και επιβάλει την ελευθερία επιλογής της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι του ΕΔΟΕΑΠ, όπως θέλουν οι καναλάρχες, ο Οργανισμός θα κλείσει. Πρέπει να το αποτρέψουμε.

Όπως ενημερώνει η «Συσπείρωση», ο ΕΔΟΕΑΠ παρέλαβε την Αναλογιστική Μελέτη, απαραίτητο εργαλείο για την υπεράσπιση του 2%, η οποία αναφέρει:

*** Πρώτον: Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι αναλογιστικά βιώσιμος σε βάθος 50 ετών, δηλαδή έως το 2068 !

*** Δεύτερον: Η εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των μέσων ενημέρωσης για την υγεία είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να συνεχιστούν οι σημερινές παροχές του κλάδου υγείας. Αυτό σημαίνει ότι με το 2% να πηγαίνει αποκλειστικά για τον κλάδο υγείας, όπως προβλέπει ο νόμος, ο κλάδος έχει αναλογιστικό πλεόνασμα 1% σε βάθος 50 ετών, δηλαδή πλεόνασμα περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν υπήρχε το 2%, για την κατάργηση του οποίου πιέζουν οι εργοδότες με πρώτους τους νταβατζήδες των καναλιών, το αναλογιστικό έλλειμμα του ΕΔΟΕΑΠ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή μας θα έφτανε τα 766 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται στην αναλογιστική μελέτη.

Ο ΕΔΟΕΑΠ σε συνεργασία με όλες τις Ενώσεις των εργαζομένων θα δώσει σε λίγες ημέρες, στις 24 Ιουνίου, τη μάχη των μαχών στο ΣτΕ για να διατηρηθεί το 2%, καθώς αποτελεί όρο ζωής για την επιβίωση του οργανισμού.

*** Τρίτον: Ο κλάδος των επικουρικών συντάξεων δεν αντιμετωπίζει αναλογιστικό πρόβλημα στα επόμενα πέντε χρόνια, για τα οποία προβλέπεται μικρή αύξηση των συντάξεων, καθώς τα έσοδα από τις εισφορές είναι πολύ υψηλότερα των παροχών. Σήμερα τα έσοδα φτάνουν τα 21 εκατομμύρια, ενώ τα έξοδα, δηλαδή το κόστος των συντάξεων, τα 13 εκατομμύρια ετησίως. Ωστόσο, επειδή δεν έχουμε αποθεματικά λόγω του κουρέματος των ομολόγων, από το οποίο ο ΕΔΟΕΑΠ έχασε πάνω από 120 εκατομμύρια (σ.σ.: κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου), πρέπει να βρούμε λύση που θα είναι βιώσιμη. Κάθε απόφαση για τις συντάξεις οφείλει να αξιοποιήσει τα έσοδα από το διαδίκτυο(στ’ περίπτωση), και να γίνει με όρους αλληλεγγύης των γενεών και βεβαίως της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων.

*** Τέταρτον: Διαπιστώνεται αναλογιστικό πρόβλημα για το εφάπαξ τα προσεχή πέντε χρόνια, καθώς οι εισφορές είναι πλέον μόνο 1%. Κατά συνέπεια, πρέπει να κατανεμηθεί στον κλάδο αυτόν ένα μέρος των εσόδων από το Διαδίκτυο (στ' περίπτωση). Μετά τη δίκη στο ΣτΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ οφείλει, βάσει των προτάσεων που θα κάνουν οι αναλογιστές, να βρεί λύση, στο πλαίσιο πάντα της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων και της αλληλεγγύης των γενεών.

Εκείνο που προέχει σήμερα είναι να δοθεί και να κερδηθεί η μάχη των μαχών κατά της προσφυγής που έχουν κάνει οι εργοδότες, με πρώτους τους καναλάρχες, οι οποίοι, πιστοί στην τακτική «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» που ακολουθούσαν επί χρόνια, ξεσαλώνουν από τη μια εναντίον της αναλογιστικής μελέτης και από την άλλη εναντίον του 2%.

Η «Συσπείρωση» περιγράφει την τακτική τους: Την ίδια ώρα που βυσσοδομούν κατά του ΕΔΟΕΑΠ, πήραν από την κυβέρνηση ένα μεγάλο φορολογικό δώρο, μείωση του φόρου στη διαφήμιση στο 5% από το 20%. Κερδίζουν δηλαδή περίπου 30 εκατομμύρια ετησίως καθώς η διαφήμιση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ δίνουν στον ΕΔΟΕΑΠ, με το 2%, μόλις 4 εκατομμύρια.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, οι καναλάρχες δίνουν 4 εκατομμύρια για τον ΕΔΟΕΑΠ και 17,5 εκατομμύρια (3,5 ετήσια δόση επί 5 κανάλια) για τις άδειες, δηλαδή συνολικά 21,5 εκατομμύρια, ενώ κερδίζουν 30 εκατομμύρια από τη μείωση του φόρου, υπερκαλύπτουν δηλαδή και τις εργοδοτικές εισφορές, που δεν πλήρωναν μέχρι τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Μυρίστηκαν όμως πολιτικές εξελίξεις και εκβιάζουν για να επιβάλουν την κυριαρχία τους, πλήττοντας τον ΕΔΟΕΑΠ για χάρη της ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα σοφίσματα και οι αντιδράσεις «τύπου Σώρρα» τσαλαπατούν την κοινή λογική, ενώ οι κολαούζοι των νταβατζήδων με το προσωπείο της δήθεν «νέας ΕΣΗΕΑ», διασπούν το κοινό μέτωπο τη στιγμή της πιο κρίσιμης μάχης για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Τώρα είναι η ώρα της κοινής μάχης. Αυτήν τη μάχη δίνουμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις για να την κερδίσουμε. Υπηρετούμε την ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

Υπογραφή: «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος».

 

56 υποψήφιοι της "Συσπείρωσης" για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Εκλογές αύριο, Τετάρτη, 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου

Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος», ιστορική ηγεμονική δύναμη στην ΕΣΗΕΑ, προτείνει 56 υποψηφιότητες για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, 2 για την Εξελεγκτική Επιτροπή, 2 για το Πρωτοβάθμιο και 3 για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Με όλες μαζί και την καθεμιά ξεχωριστά, η «Συσπείρωση» διεκδικεί να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και να επιβεβαιώσει την ιστορική ηγεμονική της θέση στον δημοσιογραφικό συνδικαλισμό. Οι υποψήφιοι:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Στρατής Αγγελής, Προκόπης Αγγελόπουλος, Γιάννης Αγουρίδης, Κώστας Αντωνάκος, Εμμανουέλλα Αργείτη, Θανάσης Αργυράκης, Δημήτρης Ασημακόπουλος, Μιχαήλ Βαλιανάτος, Γεωργία Δάμα, Γιάννης Δερμεντζόγλου, Μαρία Ευαγγελοπούλου, Έφη Ζέρβα, Χρήστος Ζέρβας, Κυριάκος Ζηλάκος, Δημήτρης Καϊμάς, Χρήστος Καλουντζόγλου, Κώστας Καναβούρης, Σταύρος Καπάκος, Νίκος Καπόγλης, Βαγγέλης Καραγεώργος, Γιώργος Καρζής, Κωνσταντίνος Καρίκης, Πέτρος Κατσάκος, Λάζαρος Κοκώσης, Μαρία Κονταξή, Δημήτρης Κουκλουμπέρης, Δήμητρα Κουντή, Φωτεινή Λαμπρίδη, Θανάσης Λυρτσογιάννης, Σταύρος Μαλαγκονιάρης, Κώστας Μανιμανάκης, Ανδρέας Μαραθιάς, Γιώργος Μελιγγώνης, Γιώργος Μιχαηλάρης, Κατερίνα Μπρέγιαννη, Μάχη Νικολάρα, Νίκος Παναγιωτέλης, Νίκος Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπανικολάου, Αλκιβιάδης Πασαλίδης, Μανώλης Πιμπλής, Κώστας Πουλακίδας, Ανδρέας Ροδίτης, Σπύρος Σουρμελίδης, Στράτος Ταφλαμπάς, Δημήτρης Τερζής, Τάκης Τερζής, Μαριάννα Τόλια, Χρήστος Τσατσαρώνης, Γιάννης Φωτούλας, Μικέλα Χαρτουλάρη, Ναταλία Χατζηαντωνίου, Δημήτρης Χατζηνικόλας, Βαγγέλης Χερουβείμ, Αστέρω Χριστοδουλίδου.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: ο Γιάννης Kλάδης και ο Δημήτρης Τρίμης.

Για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο: η Δέσποινα Μακρινού και ο Γιώργης Μέρμηγκας.

Για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο: ο Βασίλης Βασιλόπουλος, η Άννα Κωνσταντακάκη και η Μιμή Τουφεξή.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις