Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συλλογική σύμβαση για τους δημοσιογράφους του Δημοσίου

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Περιλαμβάνει τους θεσμικούς όρους εργασίας, όχι το μισθολογικό

Βάση για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για τους δημοσιογράφους σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιδιωτικά κανάλια αποτελεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε χθες και αφορά τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων του δημόσιου τομέα. Η ΣΣΕ για το Δημόσιο υπογράφτηκε χθες στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ. Το επόμενο και απαραίτητο βήμα τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνει και τους μισθολογικούς όρους, μετά από ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο θα σημάνει επιτέλους την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα κύρια σημεία της σύμβασης για τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων του δημόσιου τομέα:

1. Περιλαμβάνονται οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Το προοίμιο της σύμβασης έχει έναν υψηλό συμβολισμό καθώς η εργοδοτική πλευρά και εν προκειμένω το Δημόσιο αποδέχεται τις αρχές δεοντολογίας που πρότεινε η ΕΣΗΕΑ. Διακηρύσσεται η ελευθερία του δημοσιογράφου, η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και κατοχυρώνεται η προστασία του επαγγελματικού απορρήτου.

2. Επιτεύχθηκε ένα πρώτο ικανοποιητικό βήμα για τα πνευματικά δικαιώματα καθώς αναγνωρίζεται ότι ανήκουν στο σύνολό τους στους συντάκτες - δημιουργούς και ότι το Δημόσιο αποκτά «μη αποκλειστική περιορισμένη άδεια χρήσης αποκλειστικά για τους σκοπούς της σύμβασης».

3. Αυξάνονται οι άδειες που χορηγούνται στους δημοσιογράφους. Η κανονική άδεια επαναθεσμοθετείται στις 31 εργάσιμες ημέρες αποκαθιστώντας τα κεκτημένα δικαιώματα που υπήρχαν στην προ Μνημονίων εποχή. Όλες οι άλλες άδειες που χορηγούνται είναι ίσες ή καλύτερες των αδειών των υπολοίπων εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Μερικές από αυτές δίνονται για πρώτη φορά διευρύνοντας τα δικαιώματα των δημοσιογράφων (π.χ. γονικές, υγείας, παρένθετης μητέρας, μεταπτυχιακών, ειδικών αναγκών κ.ά).

4. Τίθεται όριο επτάωρης εργασίας με πενθήμερο για τους εσωτερικούς συντάκτες, δηλαδή κατοχυρώνεται το 35ωρο, ενώ, όπως γνωρίζουμε στην πράξη, στους περισσότερους φορείς του Δημοσίου είχαν επιβληθεί το οκτάωρο και οι 40 ώρες εβδομαδιαίως. Το ωράριο ελέγχεται από τον αρχισυντάκτη, δηλαδή από δημοσιογράφο, και όχι από διοικητικούς υπαλλήλους. Δεν υφίσταται ωράριο για τους ρεπόρτερ και τα γραφεία Τύπου.

Δεν θεσπίζεται κάρτα ωραρίου για τους δημοσιογράφους, ενώ οποιαδήποτε κάρτα εισόδου - εξόδου τυχόν χορηγηθεί θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας.

5. Κατοχυρώνονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και, για πρώτη φορά, των εκλεγμένων εκπροσώπων τους.

6. Για τα λεγόμενα επικίνδυνα ρεπορτάζ (π.χ. εμπόλεμες περιοχές, φυσικές καταστροφές κ.λπ.) θεσπίζονται για πρώτη φορά σημαντικές αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχήματος (π.χ. αποδοχές έως πέντε ετών). Επιπλέον οι δημοσιογράφοι μπορούν να αρνηθούν να κάνουν ρεπορτάζ σε τέτοιες περιπτώσεις.

7. Τέλος αναγνωρίζεται ρητά ότι το 80% των δημοσιογράφων στον στενό δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών. Συνεπώς περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου να διορίζουν πρόσωπα άσχετα με τη δημοσιογραφία σε θέσεις δημοσιογράφων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις