Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο ποιητής του πολιτικού τραγουδιού Γιάννης Νεγρεπόντης

  Αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο Γιάννη Νεγρεπόντη, ανήσυχο σαρκαστή του πολιτικού κατεστημένου και της κοινωνικής ανισότητας, προβάλλει απόψε στις 8 το βράδυ το κανάλι της Βουλής. Ο Γιάννης Νεγρεπόντης...

 

Αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο Γιάννη Νεγρεπόντη, ανήσυχο σαρκαστή του πολιτικού κατεστημένου και της κοινωνικής ανισότητας, προβάλλει απόψε στις 8 το βράδυ το κανάλι της Βουλής.

Ο Γιάννης Νεγρεπόντης έγινε ευρύτερα γνωστός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» και «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος. Ο ίδιος μελοποίησε τα αντιρατσιστικά «Νέγρικα», που έγιναν γνωστά αρχικά από τις μπουάτ και πέρασαν και τραγουδήθηκαν -απαγορευμένα πια- από στόμα σε στόμα στα χρόνια της δικτατορίας. Ένα ακόμη ποιητικό έργο, το «Φυλάττειν Θερμοπύλας», που έγραψε ο Νεγρεπόντης εξόριστος στη Λέρο, μελοποιήθηκε από τον Χρήστο Λεοντή. Δεν φοβάται να παίξει και με σοβαρά θέματα στα «Μικροαστικά» (1974), που τραγουδήθηκαν από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Από οικογένεια αριστερών, ο Γιάννης Νεγρεπόντης τάχθηκε και ο ίδιος στην ιδεολογία που ευαγγελίζεται μια κοινωνία δικαιότερη, διατηρώντας μια κριτική στάση, που συχνά τον έκανε δυσάρεστο στις κατεστημένες ηγεσίες.

Για τον στιχουργό Νεγρεπόντη μιλούν ο Φώντας Λάδης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Λίνος Κόκοτος και ο Μάκης Τσίτας. Αρχειακό υλικό προβάλλεται από το προσωπικό αρχείο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Φώντα Λάδη και του Λίνου Κόκοτου.

H σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι της Κωστούλας Τωμαδάκη, η οποία είχε συνεργαστεί με τον ποιητή στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και η παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Προβάλλεται και την Τρίτη στις 12 τα μεσάνυχτα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις