Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γ. Πλειός: Στο πρόσωπο του Ασάνζ διώκεται η ανεξάρτητη δημοσιογραφία που αποτελεί το οξυγόνο της Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Πλειός: Στο πρόσωπο του Ασάνζ διώκεται η ανεξάρτητη δημοσιογραφία που αποτελεί το οξυγόνο της Δημοκρατίας

«Το ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks αποσκοπούν στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι whistleblowers δε μπορούν να γνωστοποιήσουν τις πληροφορίες τους αν δεν μεσολαβήσει ένα ΜΜΕ. Όσοι, λοιπόν, διώκουν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ θέλουν να μη φθάσουν αυτές οι πληροφορίες ποτέ στο κοινό ή στην Δικαιοσύνη». Ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στον 105,5 Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα.

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που νομίζουν πως ο Ασάνζ είναι whistleblower (μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος). Είναι δημοσιογράφος που είχε και την επιστασία των wikileaks. Όχι όμως παραδοσιακός, αλλά δημοσιογράφος των νέων ψηφιακών Μέσων που χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που δίνουν οι whistleblowers, οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται.

Το ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks αποσκοπούν στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι whistleblowers δε μπορούν να γνωστοποιήσουν τις πληροφορίες τους αν δεν μεσολαβήσει ένα ΜΜΕ. Όσοι, λοιπόν, διώκουν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ θέλουν να μη φθάσουν αυτές οι πληροφορίες ποτέ στο κοινό ή στην Δικαιοσύνη.

Η ύπαρξη τόσων πολλών ΜΜΕ που διεισδύουν παντού, π.χ. σε κομματικά συνέδρια, συνεδριάσεις οργάνων κλπ., οδηγούν τις πολιτικές εξουσίες να λειτουργούν στο παρασκήνιο. Αυτή η συνωμοτική λειτουργία πολιτικών οργάνων μπορεί να οδηγήσει και σε παράνομες πράξεις. Κάποιοι που βρίσκονται πολύ κοντά στην εξουσία, μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν. Έτσι, η εξουσία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει τρόπος να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες.

Στο πρόσωπο του Ασάνζ διώκεται η ανεξάρτητη δημοσιογραφία που αποτελεί το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Τον ζητούν από τις ΗΠΑ για να τον δικάσουν για προδοσία, ενώ δεν είναι καν αμερικανός. Στη Βρετανία, 70 βουλευτές ζητούν να μην εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, αλλά στην Σουηδία, όπου είχε κατηγορηθεί για βιασμό, αν και η κατηγορία αποσύρθηκε στη συνέχεια. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό του.

Κάποιοι άνθρωποι, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να ξέρουν ότι οι καταγγελίες τους θα φθάσουν στο κοινό. Οι whistleblowers ζητούν πρώτα απ' όλα δημοσιοποίηση των πληροφοριών τους και δεύτερον, προστασία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στην Ε.Ε., η οδηγία που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα, για τα πνευματικά δικαιώματα, θα οδηγήσει το διαδίκτυο σε μονοπώλιο και λογοκρισία. Αν υπήρχε αυτή η οδηγία, ο Ασάνζ δεν θα μπορούσε ποτέ να βγάλει αυτές τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε. Φυσικά θα αργήσει να εφαρμοστεί η εν λόγω οδηγία, αλλά η εφαρμογή της θα γιγαντώσει τα μονοπώλια στο Ιντερνετ, αν και ούτως ή άλλως προς τα εκεί βαδίζουμε. Θα είναι όμως χειρότερα, γιατί αυτές οι εταιρείες θα πάρουν και την διανομή και την παραγωγή περιεχομένου. Φυσικά θα είναι εύκολη η συνεργασία των κυβερνήσεων με αυτά τα μονοπώλια. Ήδη η Medex συμβιβάζεται με την Σαουδική Αραβία να μην επιτρέπει να περάσει «ενοχλητικό» για το καθεστώς περιεχόμενο.

Αυτή η προσπάθεια μονοπωλίου και ελέγχου μπορεί να ξυπνήσει κινήματα εθνικού ελέγχου στο Διαδίκτυο. Ήδη το κάνουν αυτό η Κίνα και το Ιράν, και σ' ένα βαθμό η Τουρκία, που έχει κατεβάσει δεκάδες ιστοσελίδες σε social media, ανάμεσά τους και ιστοσελίδα με δικό μου άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL