Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Αίσχος! Ο Παππάς επιδοτεί σίριαλ του ΣΚΑΪ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίσχος! Ο Παππάς επιδοτεί σίριαλ του ΣΚΑΪ

Τα γυρίσματα της σειράς "Λόγω τιμής - 20 χρόνια μετά" βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

«Η απόφαση μάλιστα δημοσιεύθηκε και στη Διαύγεια» γράφουν με... νόημα στο μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη - Μαρινάκη, κλείνοντας πονηρά το μάτι στον αναγνώστη αναφορικά με την επιχορήγηση της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά με κονδύλια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Στο συγκρότημα Μαρινάκη ψάχνουν τα σκάνδαλα από τις δημοσιεύσεις στη Διαύγεια.

Τελευταία ανακάλυψη ήταν ότι «ο Παππάς δίνει 629.561 ευρώ για την ταινία του Βαρουφάκη». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ταινία του σπουδαίου Κώστα Γαβρά, με σενάριο που αναφέρεται στην ταραγμένη περίοδο στην Ελλάδα του 2015, με κεντρικό πρόσωπο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι ίδιοι μάλιστα φτάνουν να περιγράφουν και το σενάριο της ταινίας, χρωματισμένο με «το παρασκήνιο που οδήγησε τη χώρα στο δημοψήφισμα, στα capital controls, παρ’ ολίγον στην έξοδο από την Ευρώπη, αλλά και στα επόμενα Μνημόνια που ακολούθησαν με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.».

Ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία» και περιγράφει την ταινία ως εξής: «Η ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή».

Ενώ οι υπαινιγμοί για κάτι... ύποπτο αιωρούνται και τα τοξικά υπονούμενα για κάποιου είδους συναλλαγή δεν λείπουν, και μάλιστα λένε για παρέμβαση στο σενάριο -ποιος αλήθεια θα μπορούσε να διανοηθεί παρέμβαση σε σενάριο του Γαβρά-, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος εξηγεί: «Πρόκειται για γελοιότητες. Η χρηματοδότηση της ταινίας του Γαβρά γίνεται μέσω του προγράμματος για τις ενισχύσεις στα οπτικοακουστικά, βάσει του Νόμου 4487/2017, βάσει του οποίου ο παραγωγός μπορεί να λάβει επιστροφή 35% από τα βεβαιωμένα έξοδα που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα (cash rebate). Το πρόγραμμα λειτουργεί με point system, είναι ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα. Όποιος πληροί τα κριτήρια επιδοτείται. Έχουν επιδοτηθεί από κωμωδίες μέχρι σίριαλ για την τηλεόραση. Η διαδικασία είναι κοινή για όλες τις ταινίες, υπάρχουν κριτήρια, το ποσοστό χρηματοδότησης είναι σταθερό και ισχύει για όλους». Ο Λευτέρης Κρέτσος συμπληρώνει: «Να αφήσουν τον κινηματογράφο μακριά από τα βρόμικα παιχνιδάκια τους».

Παρά την ενδελεχή έρευνα στη... Διαύγεια, ο Όμιλος και άλλα δορυφορικά ενημερωτικά συγκροτήματα παρέλειψαν να αναφέρουν ακόμα δύο παραγωγές που επιδοτούνται «από τον Παππά» και καταγράφονται επίσης στη Διαύγεια, ακριβώς στην ίδια λίστα. Η μία μάλιστα είναι παραγωγή για τον ΣΚΑΪ. Διότι η ταινία του Γαβρά δεν είναι η μόνη που επιδοτείται. Ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ν. Παππά, ο νόμος για το cash rebate έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 49 διεθνών και εγχώριων παραγωγών και από αυτές έχουν εγκριθεί οι 38, με συνολική ιδιωτική επένδυση άνω των 32 εκατ. ευρώ.

* Η πρώτη από τις δύο εγκεκριμένες παραγωγές είναι μία τηλεοπτική παραγωγή για τον ΣΚΑΪ. Προγραμματίζεται να ενταχθεί στο πρόγραμμά του στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν, από τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη παραγωγή με τίτλο «Λόγω τιμής, 20 χρόνια μετά», σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Ο Παππάς (ο αθεόφοβος...) επιδοτεί την παραγωγή του ΣΚΑΪ με 455.000 ευρώ. Φορέας του επενδυτικού σχεδίου είναι η Μπλακ Όραντζ Οπτικοακουστικές Παραγωγές Α.Ε. Η σειρά αποτελεί το σίκουελ του «Λόγω τιμής» που έκανε πρεμιέρα το 1996 στο Mega και περιγράφει τη ζωή των παιδιών της γνωστής παρέας, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, είκοσι χρόνια μετά. Ο ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε επισήμως την επιστροφή της σειράς στη μικρή οθόνη με την προβολή του πρώτου τρέιλερ προ μηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σειρά θα χωρίζεται σε κύκλους και ο πρώτος κύκλος θα περιλαμβάνει δώδεκα επεισόδια.

* Η δεύτερη παραγωγή είναι η ταινία «Born to be murdered», μια αμερικανοϊταλική παραγωγή του σκηνοθέτη Φερντινάντο Τσίτο Φιλομαρίνο, η οποία γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2020. Για χάρη της έκλεισαν η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι στις αρχές Μαρτίου, το σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας. Η ταινία επιδοτείται με το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL